Κερκυραϊκό τσιγαρέλι

Απριλίου 01, 2020

paraxeno pirouni, παράξενο πιρούνι, the odd fork

Το Παράξενο Πιρούνι σε αυτήν εδώ την ανάρτηση θα γίνει από παράξενο, παραδοσιακό. Θα το κάνει αυτό λοιπόν παρουσιάζοντας ένα ανοιξιάτικο, αρκετά γνωστό πιάτο στο νησί του και φυσικά, ένα από τα προσωπικά του αγαπημένα. Είναι χορτοφαγικό (ή νηστίσιμο αν προτιμάει κανείς) και πολύ εύκολο στην εκτέλεσή του αρκεί να έχει κάποιος τα βασικά υλικά, που δεν είναι άλλα από τα φρέσκα, αρωματικά χόρτα της εποχής. 

Το όνομα τσιγαρέλι μαρτυρά ίσως πως πρόκειται για χόρτα τσιγαριστά στην κατσαρόλα. Τα άγρια χόρτα που αφθονούσαν στην Κερκυραϊκή εξοχή, συνήθως μαγειρεύονταν βραστά με ελαιόλαδο και λεμόνι -κάτι που επίσης γευστικά αρέσει στο Παράξενο Πιρούνι από μικρό- ωστόσο σε αυτό το φαγητό αποτελούν μια διαφορετική, πιο "μερακλίδικη" ή αν θες πικάντικη εκδοχή για χόρτα στην κατσαρόλα. Προσοχή όμως, το φαγητό δε γίνεται με πικρά χόρτα όπως π.χ. ραδίκια, πικραλίδες, αντίδια και άλλα παρόμοια, κατάλληλα είναι γλυκά χόρτα όπως τα σέσκουλα, τα λάπαθα, αλλά μπορεί κανείς να κάνει "τσιγαρέλι" και με άλλα μη φυλλώδη, πάντα όμως γλυκά λαχανικά, όπως αγκινάρες ή φρέσκα κουκιά (ή και τα δύο μαζί φυσικά). Η εκδοχή του Παράξενου Πιρουνιού στην φωτογραφία έγινε με σέσκουλα και μερικά πράσινα, φρέσκα, τρυφερά κουκιά. 

Για να το φτιάξεις λοιπόν, θα χρειαστείς αρωματικά χόρτα όπως φρέσκα κρεμμυδάκια, φρέσκα σκόρδα και οπωσδήποτε φρέσκο μάραθο τα οποία καλά πλυμένα και ψιλοκομμένα τα βάζεις σε κατσαρόλα με αρκετό ελαιόλαδο (όχι απλώς να καλύπτει την επιφάνεια της κατσαρόλας, βάζεις λίγο παραπάνω), αλάτι, μαύρο πιπέρι και -ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ- πάπρικα! 
Το κόκκινο, γλυκό πιπέρι το αγαπούν πολύ στην Κέρκυρα και είναι το βασικότερο συστατικό που κάνει το πιάτο να ξεχωρίζει. Κάποιοι βάζουν και λίγο κόκκινο, καυτερό πιπέρι μαζί με το γλυκό, το Παράξενο Πιρούνι προτιμάει το συνδυασμό μαύρου-κόκκινου πιπεριού.
Τσιγαρίζεις λοιπόν τα αρωματικά χόρτα στο ελαιόλαδο -όχι για πολύ, μέχρι να βγάλουν άρωμα και να γυαλίσουν λίγο και προσθέτεις ύστερα τα "κυρίως" χόρτα - λαχανικά της προτίμησής σου. Χωρίς να προσθέσεις καθόλου νερό (τα χόρτα θα βγάλουν το δικό τους), κλείνεις την κατσαρόλα (αν είναι χύτρα η οποία σφραγίζει καλά, ακόμα καλύτερα) και αφήνεις το φαγητό να σιγομαγειρευτεί, μέχρι να μαλακώσουν τα χόρτα. 
Σε χύτρα, θα χρειαστείς 10 με 15 λεπτά, σε συμβατική κατσαρόλα μισή ώρα, ίσως και 45 λεπτά το περισσότερο (ανάλογα με τα χόρτα - λαχανικά). Στην παραδοσιακή, κλασική συνταγή έτσι όπως το Παράξενο Πιρούνι έχει μάθει από γιαγιά και μητέρα, δεν υπήρχε ποτέ μα ποτέ ντομάτα και κρεμμύδι. Πολλοί έβαζαν πατάτες και σε κάποιες περιπτώσεις όταν υπήρχε, παστό μπακαλιάρο. 

Το φαγητό σερβίρεται ζεστό με λεμόνι και αποτελεί έναν πρώτης τάξεως μεζέ για κρασί ή και τσίπουρο ακόμα. Το Παράξενο Πιρούνι ήδη μύρισε Κέρκυρα, σαν να βλέπει το Φρούριο μπροστά του! 😊

You Might Also Like

2 σχόλια