Μπακαλιάρος στο φούρνο με μπύρα Royal Ionian Pilsner και πιπεριές

Απριλίου 22, 2020

paraxeno pirouni, παράξενο πιρούνι

Οι μπύρες τύπου pils ή pilsner είναι ξανθιές, ελαφριές και λίγο πικρές μπύρες, κατάλληλες για να συνοδέψουν φαγητό και μάλιστα δύο φορές (μπορεί και τρεις) κατάλληλες για να συνοδέψουν φαγητό με λαχανικά, πράσινα ακόμα καλύτερα μια και η βοτανικότητα από τον λυκίσκο "παντρεύεται" τέλεια με τη φυτικότητα των λαχανικών. 
Βάλε στο μυαλό σου την επόμενη φορά που θα φας βραστά πικρά χόρτα να πιείς μαζί μια τσέχικη Pilsner Urquell ή μια γερμανική Jever και θα θυμηθείς το Παράξενο Πιρούνι! 

Τσεχία και Γερμανία? Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει και η Royal Ionian Pilsner από τη μαμά Κέρκυρα είναι μια χαρά. Κάτι άλλο που τιμούν δεόντως στην Κέρκυρα είναι ο παστός μπακαλιάρος! Με σκορδαλιά (ΠΑΝΤΑ με πατάτα!), βραστός με κολοκυθάκια ή χόρτα λαδολέμονο, στο φούρνο με ρύζι και κρεμμυδάκια, τηγανητός με κουρκούτι, πλακί με ντομάτα, ακόμα και αμαγείρευτος, δηλαδή απλά ξεπλυμένος με λαδόξυδο, έχει πάντα μια περιποιημένη θέση στο τραπέζι του νησιού.
Το Παράξενο Πιρούνι έχει ήδη όλο το πλάνο έτοιμο στο μυαλό του... Κερκυραϊκή μπύρα Royal Ionian Pilsner, πράσινες πιπεριές και μπακαλιάρος! Εύκολο, φτηνό, ελαφρύ και σίγουρα πρωτότυπο μπυροπιάτο άνευ κρέατος που κατάφερε να ενώσει "παραξενιά" και οικογενειακή παράδοση. 😊


Για δύο μερίδες (ή μία μεγάλη) το Παράξενο Πιρούνι χρειάστηκε δύο με τρία κομμάτια παστού μπακαλιάρου που είχε βάλει στο νερό από το προηγούμενο βράδυ, το οποίο νερό άλλαξε μια - δυο φορές. Δύο ώρες (το λιγότερο) πριν από το μαγείρεμα, πέταξε το νερό και έβαλε στο μπολ όπου μούλιαζε ο μπακαλιάρος, μπύρα! Σε αλατισμένο νερό που έβραζε, το Παράξενο Πιρούνι έβαλε δύο μέτριες πατάτες κομμένες σε κομμάτια για 5 με 6 λεπτά και 2 μεγάλες πράσινες πιπεριές σε κομμάτια να μαλακώσουν κι αυτές λίγο για 2 λεπτά (προέβρασε τα λαχανικά, αυτό όμως είναι προαιρετικό). 


Σε ταψί σε μια στρώση, έβαλε ένα μικρό ξερό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες, από πάνω αρκετό φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό, τις πατάτες, τις πιπεριές, αλάτι, πιπέρι, ένα φύλλο δάφνης, ελαιόλαδο, τον μπακαλιάρο μαζί με τη μπύρα όπου μούλιασε και τέλος συμπλήρωσε με φρέσκια μπύρα Royal Ionian Pilsner, να καλύψει τα υλικά. Έψησε σε μέτριο φούρνο (με αέρα ή και με αντιστάσεις), μέχρι να δει πως τα υγρά είχαν μειωθεί αρκετά και είχαν πάρει χρώμα ο μπακαλιάρος και οι πατάτες.

paraxeno pirouni, παράξενο πιρούνι

Το πιάτο καταναλώθηκε χλιαρό και ήταν από τα ελάχιστα φαγητά με ψάρι που ταίριαξαν όχι με λευκό κρασί, αλλά με μπύρα!

You Might Also Like

0 σχόλια