Κεφτέδες φούρνου vegan με αμάρανθο

Απριλίου 06, 2020

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni, the odd fork

Το Παράξενο Πιρούνι περνάει vegan - εναλλακτική φάση και διατηρώντας ένα healthy, gluten-free μοτίβο στην παράξενη κουζίνα του, σου έχει σήμερα μεζεδάκι υγιεινό (ναι μοιάζουν με τρουφάκια αλλά δεν είναι 😊) με κύριο συστατικό τους σπόρους από αμάρανθο οι οποίοι αφού δοκιμάστηκαν για πρώτη φορά βραστοί με λαχανικά σαν σαλάτα, αφού έγιναν κοκκινιστοί με φακές κι αφού τέλος πάντων πήραν το ΟΚ από το Παράξενο Πιρούνι, δε γινόταν να μην περάσουν στο επόμενο επίπεδο.
Κεφτεδάκια φούρνου χωρίς γλουτένη, με μεσογειακή γεύση, εντελώς νηστίσιμα που ταιριάζουν με κρασί, μπύρα, γιατί όχι και ένα τσιπουράκι ή ουζάκι?

Για 14 τέτοια κεφτεδάκια το Παράξενο Πιρούνι χρησιμοποίησε:

- 1/3 κούπας σπόρους αμάρανθου
- 1 και 1/3 κούπας νερό
- ένα μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- μια σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- μια μίνι συσκευασία πελτέ (70 γραμμάρια)
- ένα κουταλάκι θυμάρι ξερό τριμμένο
- λίγο μαύρο πιπέρι, κόκκινη γλυκιά πάπρικα και λίγη καπνιστή πάπρικα
- 2 καρφάκια γαρίφαλλο
- λίγο μοσχοκάρυδο
- λίγες νιφάδες φαγόπυρου (2 - 3 κουταλιές σούπας περίπου)
- 14 ελιές Καλαμών καλά ξεπλυμένες, στεγνωμένες και χωρίς το κουκούτσι
- λίγη καρυδόψιχα τριμμένη στο multi

Το Παράξενο Πιρούνι ξεκίνησε σωτάροντας σε ελάχιστο ελαιόλαδο μέσα σε ένα κατσαρολάκι, κρεμμύδι και σκόρδο. Πρόσθεσε τον πελτέ διαλυμένο στο νερό μαζί με όλα τα μπαχαρικά και όταν έβρασε, χαμήλωσε τη φωτιά και πρόσθεσε τους σπόρους αμάρανθου. Σκέπασε το κατσαρολάκι του και έβρασε για μισή ώρα - τρία τέταρτα περίπου να μαλακώσουν καλά τα υλικά. Ύστερα ξεσκέπασε, δυνάμωσε τη φωτιά και άφησε τα υγρά να εξατμιστούν και το μίγμα να δέσει και να πήξει.
Στην ουσία, πρέπει οπτικά αλλά και σε υφή να μοιάζει με έναν σφιχτό χυλό.

Όταν το μίγμα κρύωσε τελείως εκτός φωτιάς, το Παράξενο Πιρούνι πρόσθεσε μερικές νιφάδες φαγόπυρου περασμένες από το multi (να θυμίζουν αλεύρι) και αφού το μίγμα είχε γίνει σαν ζύμη που μπορούσε να πλάθεται, έπλασε 14 μικρά μπαλάκια όπου στο κέντρο τους έβαλε από μια ελιά και τα πέρασε στο τριμμένο καρύδι, να καλυφθεί καλά όλη τους η επιφάνεια.

Έψησε τα παράξενα κεφτεδάκια του σε φούρνο με αέρα στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου. Το Παράξενο Πιρούνι τα απόλαυσε καλύτερα κρύα με τη μπύρα του σαν μεζεδάκια, αλλά και σαν κυρίως γεύμα μαζί με πράσινη σαλάτα.
Το σακουλάκι με τους σπόρους αμάρανθου όμως δεν έχει τελειώσει, οπότε έρχονται κι άλλες παράξενες αμαρανθο-συνταγές, stay tuned! 😉

You Might Also Like

2 σχόλια

  1. Δεν τους ήξερα αυτούς του σπόρους.
    Από ότι είδα είναι μικρά ''μπαλακια'' σαν κινοα τυπου..
    Πολύ ενδιαφέρον.
    πάντως είναι φανταστικοί!! Κι αυτή η κρούστα από το καρύδι..πολύ γιαμι ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έγιναν όντως γιάμι! Σ' ευχαριστώ! Είναι σαν την κινόα ναι, υπερτροφή και χωρίς γλουτένη. Προσεχώς θα έχω και γλυκές συνταγές :)

      Διαγραφή