Μπάρες χωρίς γλουτένη, ζάχαρη και λιπαρά

Απριλίου 04, 2020

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni, the odd fork, μπάρες

Τις παράξενες μέρες του εγκλεισμού στο σπίτι και της καραντίνας, το Παράξενο Πιρούνι παρατηρεί στα σόσιαλ μια έξαρση γυμναστικής και συνταγών μαγειρικής ταυτόχρονα! Επομένως τι? Μαγειρέψτε αλλά ταυτόχρονα μείνετε και fit, σωστά? 
Μαγείρεψε λοιπόν θρεπτικά και υγιεινά, μαγείρεψε νηστίσιμα (ή vegan που είναι και πιο trendy) και επειδή οι μπάρες δημητριακών είναι είτε για μέσα, είτε για έξω από το σπίτι μια εύκολη, πρακτική λύση που σε χορταίνει χωρίς να σε βαραίνει, κράτα την παρακάτω συνταγή του Παράξενου Πιρουνιού και που ξέρεις, πάλι με χρόνους με καιρούς, ίσως τις φτιάξεις για να τις πάρεις μαζί σου στο ταξίδι ή στην πεζοπορία!

Για τη βάση θα χρειαστείς:

- 1 1/2 φλιτζάνι νιφάδες από κινόα, φαγόπυρο ή κεχρί (η βρώμη έχει γλουτένη)
- μέλι, όσο χρειαστεί (μισή κούπα περίπου)
- κανέλα

Για τη γέμιση:

- 3 καλά ώριμες μπανάνες
- μια μαύρη σοκολάτα με στέβια των 100 γραμμαρίων (προαιρετικά)
- 3/4 φλιτζανιού καρύδα (βιολογική ακόμα καλύτερα)
- 3/4 φλιτζανιού ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σου, χοντροτριμμένους

Αλέθεις τις νιφάδες στο multi και βάζεις όσο μέλι χρειαστεί, έτσι ώστε να γίνει σαν ζύμη που να μπορείς να την απλώσεις στο ταψί. Αν δε σε νοιάζει το gluten-free της συνταγής, εννοείται πως μπορείς να βάλεις νιφάδες βρώμης που είναι και πιο προσιτές και αρέσουν και στα παιδιά (μάλλον). Προσθέτεις και μπόλικη κανέλα για άρωμα και γεύση. Απλώνεις αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε ένα μέτριο, ορθογώνιο ταψί και στρώνεις ομοιόμορφα το μίγμα. Ψήνεις για ένα τέταρτο περίπου σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 180 βαθμούς.

Αφού η παραπάνω βάση κρυώσει, πολτοποιείς τις μπανάνες και απλώνεις τον πολτό επάνω ομοιόμορφα. Πάνω από τον πολτό μπανάνας βάζεις την καρύδα, τους ξηρούς καρπούς και τη σοκολάτα σε κομματάκια. Είναι σημαντικό να πιέσεις με τα δάχτυλα έτσι ώστε τα υλικά να μπουν καλά μέσα στον πολτό μπανάνας. Το Παράξενο Πιρούνι έβαλε κολοκυθόσπορο και κομμάτια μαύρης σοκολάτας με στέβια, μπορεί κάποιος να κάνει φυσικά τους δικούς του συνδυασμούς χωρίς σοκολάτα, π.χ. με cranberries, σταφίδες, καρύδια, αμύγδαλα, κτλ
Ξαναψήνεις για άλλα 40 λεπτά, να σταθεροποιηθεί η γέμιση με τη μπανάνα. Το υλικό κλειδί σε αυτή τη συνταγή είναι η ώριμη μπανάνα, η οποία παίζει συνδετικό ρόλο κι έτσι δε χρειάζεται η προσθήκη λιπαρής ουσίας ή αβγών.
Αφήνεις να κρυώσει πολύ καλά, ξεκολλάς το χαρτί ψησίματος με προσοχή, κόβεις σε μπάρες και διατηρείς στο ψυγείο.

You Might Also Like

0 σχόλια