To Øl: Jule Mælk
Το μαύρο γάλα του Άγιου Βασίλη

Φεβρουαρίου 27, 2020

Όταν το Παράξενο Πιρούνι ήταν μικρό (δηλ. μικρότερο), την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ξενυχτούσε περιμένοντας τον Άγιο Βασίλη και τα δώρα του.
Πίνοντας ένα ποτήρι γάλα, το έπαιρνε ο ύπνος στον καναπέ και το πρωί τα δώρα βρίσκονταν μπροστά του. Τα χρόνια πέρασαν, το  Παράξενο Πιρούνι μεγάλωσε και (ευτυχώς) έκοψε το γάλα, ο Άγιος Βασίλης πάλι γέρασε ακόμα περισσότερο.
Τα καλά νέα είναι πως δε σταμάτησε να φέρνει δώρα στα φρόνιμα παράξενα πιρούνια που ακόμα πιστεύουν σ' αυτόν. Τι κι αν καθυστέρησε στο δρόμο και αντί να έρθει Πρωτοχρονιά έφτασε Απόκριες;
Αυτή τη φορά, κατεβαίνοντας σιγά - σιγά (γιατί ΟΚ, είναι και γέρος άνθρωπος) από το χωριό του στη Φινλανδία, έκανε μια στάση στη Δανία για να ταΐσει τους τάρανδους.
Εκεί, βρήκε την ευκαιρία να διαλέξει το ιδανικό, σκοτεινό δώρο που θα έφερνε στο Παράξενο Πιρούνι!

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni, the odd fork, odd fork

Η τρομερή αυτή μαυρόμπυρα έρχεται όπως αναφέρθηκε ήδη από τη Δανία και από τη ζυθοποιία "To Øl". Η ακριβής μετάφραση του "Jule Mælk" είναι "Christmas Milk" και πρόκειται για μια Seasonal ετικέτα ειδικά για την περίοδο του χειμώνα, η οποία εκτός από Imperial Milk Stout (όπως γράφουν στο μπουκάλι της) ανήκει και στο στυλ "Sweet Stout". Αυτά και σε συνδυασμό με το 15% αλκοόλ που περιέχει (δηλ. η πιο δυνατή stout που έχει πέσει στα δόντια του Παράξενου Πιρουνιού μέχρι τώρα), το έκαναν να ανοίξει και να αξιοποιήσει αυτό το υπέροχο δώρο χωρίς καμία καθυστέρηση!

Αρωματικά, το πρώτο πράγμα που του ήρθε στο νου όταν έβγαλε το καπάκι και τη μύρισε από το μπουκάλι ήταν φρέσκια σοκολατένια πάστα.
Στο ποτήρι τα πράγματα αλλάζουν καθώς βγαίνουν κι άλλα αρώματα που μπερδεύουν μιας και εμφανίζονται χαρακτηριστικά Quadrupel (μαύρα φρούτα, λικέρ κεράσι, κάτι σαν τσιχλόφουσκα ή μαλλί της γριάς) αλλά ταυτόχρονα δε λείπουν και τα γνωστά stout χαρακτηριστικά (κακάο, φρεσκοαλεσμένος καφές, λίγο από κουκούτσι ελιάς ή κάτι ξυλώδες και καπνιστό).
Η εμφάνιση θυμίζει μόνο Stout καθώς το χρώμα είναι μαύρο και ο αφρός είναι εκείνος ο γνωστός, πυκνός καφέ χρώματος που θυμίζει φραπέ (κι εννοείται ποτέ με γάλα! 😊)

Ως εδώ όλα καλά, το "ζουμί" (κυριολεκτικά) όμως, είναι στη γεύση! Πως ξεκινά η μπύρα; Με μία λέξη: ΓΛΥΚΑ!
Αν σου αρέσει η πίκρα του εσπρέσο ή αν έχεις εθιστεί στη hoppiλα (λέξη που το Παράξενο Πιρούνι μόλις τώρα έβγαλε 😉) των I.P.A., τότε καλύτερα να προσπεράσεις αυτό το παράξενο, ερεβώδες γλυκό γάλα. Ένα γάλα ειδικά φτιαγμένο για το Παράξενο Πιρούνι απ' ό,τι φαίνεται, αφού εκτός από τη φουλ γλύκα, υπάρχει και το εμφανές αλκοόλ που το κάνει για λίγο να νομίζει πως πίνει ενισχυμένο πόρτο ή τσέρι μπράντυ. Μη νομίζεις όμως πως τελειώνει εκεί. Αυτό ήταν μόνο η αρχή γιατί όπως και στο άρωμα, έτσι κι εδώ ο καφές εσπρέσο και το κακάο έρχονται μεν δεύτερα, αλλά υπάρχουν!

Στο τελείωμα που διαρκεί για ώρα, κυριαρχεί η συνύπαρξη και η εναλλαγή της γλύκας του αλκοόλ με την κάπως πιο στυφή αίσθηση του καφέ και λίγο παραπέρα, της υποψίας ξύλου και καπνού. Η γλύκα της αρχής λοιπόν δε μονοπωλεί και δεν κουράζει, ωστόσο ένα γλυκό σοκολάτας για συνοδεία δε θα χάλαγε κανέναν! Το Παράξενο Πιρούνι είχε αυτά τα μπυρομεθυσμένα σοκολατάκια που ταίριαξαν μια χαρά.
Κάτι άλλο που του έκανε εντύπωση πάντως ήταν το πόσο εύκολα "κατέβηκε", γιατί με το 15άρι που είχε, μια ζαλάδα, ένα κεφάλι πίστευε πως θα το κάνει αλλά τελικά αυτό δε συνέβη (ή ίσως έχει γίνει πια επίσημα Μέλος των Α.Α. 😉)
Το σώμα είναι σαφώς γεμάτο, το ανθρακικό λίγο και η αίσθηση γενικά κολλώδης και σιροπιαστή, όπως ήταν αναμενόμενο για ετικέτα τέτοιας κατηγορίας. Το Παράξενο Πιρούνι δε βρήκε τίποτα το αρνητικό για τα γούστα του και θα της έδινε χωρίς δισταγμό 9,5 (ίσως και 9,8) στα 10!

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni, the odd fork, odd fork

Καλέ Άγιε Βασίλη, το Παράξενο Πιρούνι υπόσχεται να είναι καλό πιρούνι και φέτος. Ε, κάνε κι εσύ λίγο τα στραβά μάτια αν που και που γίνεται κάπως περισσότερο παράξενο και φέρε του το ίδιο δώρο και του χρόνου!

You Might Also Like

4 σχόλια