Κουλούρια αλμυρά με μανιτάρια και cookies με καρύδα, τζίντζερ και σέλινο

Φεβρουαρίου 04, 2020

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni, the odd fork, odd fork, αλμυρά κουλούρια, μπισκότα χωρίς ζάχαρη

Το Παράξενο Πιρούνι παρουσιάζει σήμερα σε ένα post δύο συνταγές, σε ένα πιάτο δύο ειδών διαφορετικά μπισκότα. Εξάλλου είναι γνωστό πως αν δε μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα στο ένα ή στο άλλο η λύση είναι "και τα δύο", πως το ζευγάρι -ακόμα και αταίριαστο- είναι αποτελεσματικότερο από τη μονάδα, πως το αλμυρό και το γλυκό όσο διαφορετικά κι αν είναι φτιάχνονται από ζύμη, πως τόσο η μπύρα όσο και το τσάι έχουν νερό και ένα βότανο ως κύρια συστατικά, πως η τάξη και η αταξία είναι οι δύο όψεις του ίδιου χάους και εν κατακλείδι, κάθε διαφορετικότητα γίνεται ομοιότητα πάνω από ένα πιάτο φρεσκοψημένα, παράξενα μπισκότα και κουλούρια! 😏
Το φαγητό ένωνε, ενώνει και θα ενώνει παράξενους ανθρώπους και ασφαλώς πιρούνια!

Για τα γλυκά cookies:

- μια καλά ώριμη μπανάνα
- ξύσμα ενός λεμονιού
- 1 1/2 με 2 κουταλιές σούπας πολτοποιημένο, βρασμένο σέλινο
- 3/4 κούπας περίπου καρύδα
- ένα σακουλάκι αποξηραμένο τζίντζερ (γλασέ) ψιλοκομμένο
- αλεύρι που φουσκώνει, όσο πάρει
- φυτικό γάλα αν χρειαστεί για να αραιώσει τη ζύμη

Το Παράξενο Πιρούνι έλιωσε τη μπανάνα μέσα σε ένα μπολ, πρόσθεσε το ξύσμα του λεμονιού, το σέλινο (το οποίο όπως καταλαβαίνεις, είναι το συστατικό που κάνει το χαρακτηριστικό, παράξενο "κλικ" 😊), την καρύδα, το τζίντζερ και ύστερα αλεύρι με το μάτι -όπως κάνει πάντα δηλαδή μαγειρεύοντας παράξενα κι αυθόρμητα- μέχρι να δημιουργηθεί ένα μίγμα σαν ζύμη που να κολλάει λίγο στα χέρια, να μπορεί ωστόσο να πλάθεται. Το Παράξενο Πιρούνι έβαλε και λίγο φυτικό γάλα για να το πετύχει αυτό (να σημειώσει πως περνούσε και vegan φάση 😊).
Σχημάτισε τα cookies του βάζοντάς τα πάνω σε σχάρα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και όχι παράξενα αλλά εντελώς κλασικά, έψησε σε φούρνο προθερμασμένο με αέρα στους 180 βαθμούς για 15 - 20 λεπτά περίπου μέχρι να δει πως τα cookies του είχαν στεγνώσει, φουσκώσει ελαφρώς και πάρει καστανό χρώμα στις άκρες τους.
Τα άφησε στην άκρη και ξεκίνησε για τα επόμενα!

Για τα αλμυρά κουλούρια:

- ένα σακουλάκι αποξηραμένα μανιτάρια, χωρισμένα στα δύο
- μια κούπα περίπου λευκό, ελαφρύ κρασί (μοσχοφίλερο) και λίγο ακόμα
- 3 με 4 σκελίδες σκόρδο
- ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι, κουρκουμά, θυμάρι και κάρυ
- χυμός και ξύσμα ενός λεμονιού
- αλεύρι που φουσκώνει, όσο πάρει

Για τα αλμυρά μανιταροκουλουράκια, το Παράξενο Πιρούνι είχε ένα level "δυσκολίας" παραπάνω, καθώς έπρεπε να κάνει μια σχετική προετοιμασία. Η πρώτη του δουλειά λοιπόν ήταν να μουλιάσει τα μισά μανιτάρια σε μισή κούπα αρωματικό, ελαφρύ μοσχοφίλερο μέχρι να μαλακώσουν (μισή ή και μια ώρα είναι το ιδανικό). Αφού είχαν μουλιάσει και μαλακώσει τα σούρωσε (κρατώντας ασφαλώς το κρασί!) και τα έκοψε σε ψιλά κομμάτια. Σε κατσαρολάκι σώταρε ελαφρώς σε λίγο ελαιόλαδο το σκόρδο ψιλοκομμένο και πρόσθεσε τα μανιτάρια.
Έσβησε με το κρασί που είχε κρατήσει και πρόσθεσε έπειτα τα μπαχαρικά του (αλάτι, πιπέρι, μισό κουταλάκι κουρκουμά, λίγο θυμάρι ξερό τριμμένο και κάρυ), το ξύσμα και τον χυμό του λεμονιού. Σκέπασε το κατσαρολάκι του και άφησε το μανιταρομίγμα να βράσει για 10 λεπτά περίπου.
Όταν το μίγμα είχε βράσει και το ζουμί είχε γίνει πιο πηχτό, το Παράξενο Πιρούνι απέσυρε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και πρόσθεσε σιγά - σιγά όσο αλεύρι χρειάστηκε έτσι ώστε να δημιουργηθεί ζύμη που δεν θα κολλούσε στα χέρια. Πρόσθεσε όμως έξτρα ελαιόλαδο και λευκό κρασί για να πετύχει τη ζύμη του όπως την ήθελε.
Και... το έξτρα, παράξενο "κλικ": Τα υπόλοιπα μισά αποξηραμένα μανιτάρια που το Παράξενο Πιρούνι είχε κρατήσει κατά μέρος, τα έκανε έτσι ξερά όπως ήταν σκόνη στο multi, προσθέτοντας τη μανιταροσκόνη αυτή στη ζύμη του έτσι ώστε να ενισχύσει τη μανιταρογεύση! Έπλασε τα κουλουράκια του, τα ακούμπησε κι αυτά επάνω σε χαρτί ψησίματος και για δεύτερη φορά έψησε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 180 βαθμούς για 15 - 20 λεπτά.

Τα cookies και τα μανιταροκουλουράκια απέσπασαν τα καλύτερα σχόλια, με τα δεύτερα να έρχονται στην πρώτη θέση. Η αλήθεια είναι πως θα παραήταν νορμάλ για το Παράξενο Πιρούνι να φτιάξει ριζότο ή μακαρονάδα, να λοιπόν πως η έμπνευση ενός ηλιόλουστου Σαββατιάτικου πρωινού έφερε στο παράξενο φως τα καλύτερα μανιταροκούλουρα ever κι επίσης υγιεινά, αντισυμβατικά cookies για το πρωινό, απαραίτητο καφεδάκι!

You Might Also Like

0 σχόλια