Μοριακή μους σοκολάτας
με μπύρα Septem Porter

Φεβρουαρίου 14, 2020

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni, parakseno pirouni, the odd fork, odd fork

Σήμερα το Παράξενο Πιρούνι έχει post αφιερωμένο στο πνεύμα της σημερινής ημέρας. Αλήθεια όμως, ο έρωτας όταν είναι εύκολος γιατί να γιορτάζει? Να γιορτάζει όταν είναι δύσκολος, παράξενος, ακραίος, όταν θέλει αγώνα, όταν πηγαίνει κόντρα στα στάνταρ και τα πρέπει. Όταν γι' αυτόν εγκαταλείπεις τα πάντα.
Το Παράξενο Πιρούνι εννοείται πως στηρίζει και υπο-στηρίζει τα παράξενα ζευγάρια! Αυτά που κόπιασαν για να είναι μαζί. Αυτά που νίκησαν μέχρι και τη... χημεία! Η καλής ποιότητας μαύρη σοκολάτα θα μπορούσε να έχει ταίρι της την πιο φίνα κρέμα γάλακτος. Όμως όχι, αυτή διάλεξε τη μπύρα. Όλοι έλεγαν πως αυτοί οι δύο δε θα μπορούσαν να είναι μαζί κι ωστόσο οι δυο τους ενώθηκαν -για όσο κράτησε. 

Η ιδέα του να αναμίξεις νερό και σοκολάτα για να φτιάξεις μους ανήκει στον Hervé This, Γάλλο χημικό που δραστηριοποιείται στο πεδίο της μοριακής γαστρονομίας. Παραδοσιακά η λιωμένη σοκολάτα για να αποκτήσει βελούδινη και αφράτη υφή χωρίς να σκληρύνει και πάλι ύστερα από το λιώσιμο, χρειάζεται να ενωθεί με κάτι λιπαρό όπως βούτυρο, κρέμα γάλακτος ή κάποιο έλαιο -έστω και φυτικό. 
Όμως αν η περιεκτικότητά της σε κακάο είναι υψηλή (προφανώς η συνταγή ζητά ΜΑΥΡΗ σοκολάτα!) και το χτύπημα με το σύρμα όταν λιώσει γίνει γρήγορα και δυνατά, τότε μπορεί να προστεθεί νερό. Ή, αν είσαι Παράξενο Πιρούνι ενώνεις δύο έρωτες σε μαύρο χρώμα μαζί: Μαύρη σοκολάτα και Μαύρη Μπύρα! 😏

Για μια μικρή σχετικά ποσότητα για πρώτη φορά, ίσα - ίσα για να μπυραματιστεί το Παράξενο Πιρούνι δηλαδή, έβαλε 200 γραμμάρια καλής ποιότητας (ακριβή σχετικά δηλαδή, εδώ δε θέλει τσιγγουνιές!) μαύρη σοκολάτα με περιεκτικότητα σε κακάο 72% και 180 ml μπύρα Septem Porter. Το Παράξενο Πιρούνι βέβαια ιδανικά θα χρησιμοποιούσε κάποια καλύτερη, πιο σοκολατένια μαυρόμπυρα σαν αυτή ή σαν αυτή, δεν τις βρίσκει όμως κι αυτό ακριβώς όποτε τις θέλει!
Για να φτιάξει λοιπόν τη μους απλά ζέστανε μαζί με τη μπύρα τη σοκολάτα κομμένη σε κομματάκια και όταν η σοκολάτα έλιωσε, κατέβασε από τη φωτιά και άρχισε να χτυπάει δυνατά και συνέχεια με ένα χοντρό σύρμα μέχρι η υφή να γίνει κρεμώδης και να θυμίζει μια λίγο σφιχτή μους. Το ωραίο, δυνατό χτύπημα είναι και το μυστικό της κατά τ' άλλα απλούστατης αυτής συνταγής και το Παράξενο Πιρούνι ομολογεί πως η ελλιπής μυϊκή δύναμη του μυτερού μα λεπτού δοντιού-χεριού του δε συνέβαλε ιδιαίτερα -που θα πάει όμως, δεν το έχει ρίξει άδικα στις κάμψεις και στο boxfit 💪 😊

Όταν η μους έχει αποκτήσει τη σωστή υφή και στο μεταξύ κρυώσει, τη μοιράζεις σε μπολ/ποτήρια και τοποθετείς στο ψυγείο. Διατηρείται στο ψυγείο φυσικά, τρώγεται δροσερή ή και σε θερμοκρασία δωματίου και είναι πάντα ενδιαφέρον όταν μπορείς να απολαμβάνεις τη μπύρα σου με το κουτάλι. 😏 
Καθώς ο μήνας είναι θεματικός και πάλι, θα ακολουθήσουν κι άλλες μπυροσυνταγές! Γιατί η μπύρα δεν είναι απλά ένα ποτό. Δεν είναι απλά μια συνήθεια. Είναι πρωτίστως Έρωτας. Είναι πηγή ζωής. Είναι πηγή έμπνευσης. Δεν το λέει μόνο ένα άγνωστο κι ασήμαντο Παράξενο Πιρούνι, το λένε και καταξιωμένοι συγγραφείς - ποιητές!

You Might Also Like

0 σχόλια