Της μπανάνας το κάγκελο
(παγωτό μπανάνα και μπανανομπύρα)
Φεβρουαρίου 10, 2020
Μπανάνα. Το φρούτο με το πιο "πονηρό" σχήμα και τις άφθονες ευεργετικές ιδιότητες. Είναι πλούσια πηγή καλίου, έχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, διάφορα ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνη για δύναμη κι ενέργεια, τονώνει σώμα μα και πνεύμα. Επίσης, σύμφωνα με διάφορα άρθρα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, η κατανάλωση μπανάνας βοηθάει στην αντιμετώπιση του άγχους, της πρωινής ναυτίας, του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου και της αναιμίας.
Η φλούδα της μπανάνας πάνω σε τσίμπημα κουνουπιού μάλιστα, το Παράξενο Πιρούνι διάβασε πως μειώνει το πρήξιμο!! Εντελώς μεταξύ του Παράξενου Πιρουνιού και των εκατοντάδων αναγνωστών του τώρα (σσσ...) και σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές (δηλ. παίζει να είναι και μούφα), αν λέει αποξηράνεις στον ήλιο φλούδα μπανάνας, τρίψεις το κίτρινο εσωτερικό κάνοντάς το σκόνη, το στρίψεις και το καπνίσεις, μπορεί λέει να την ακούσεις! (...)
Όπως και να 'χει, το Παράξενο Πιρούνι πάντα αγαπούσε τα κίτρινα αυτά φρούτα και τα αγάπησε λίιιγο περισσότερο όταν είδε παλιά κι αυτόν τον άνδρα-είδωλο που χρωστά την επιτυχία του στις μπανάνες 😃
Και τώρα αν πείστηκες και έκανες τις μπανανοπρομήθειές σου, διάβασε για το πως θα φτιάξεις το παραπάνω υπέροχο μπανανοπαγωτό:
Υλικά:
- 3 μέτριες μπανάνες ώριμες
- 100 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
- λίγη κανέλα
- 10 γραμμάρια βούτυρο
- 1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
- 1/2 κουταλάκι γλυκού ξύσμα λεμονιού
- 1/3 κουταλιού γλυκού κανέλα
- 1/4 κουταλιού γλυκού τζίντζερ σκόνη
- 1 1/2 κουταλάκι γλυκού χυμό λεμονιού
- 1/4 κουταλιού γλυκού αλάτι
Προαιρετικά:
- 1/4 φλιτζανιού τσαγιού ξανθές σταφίδες
- λίγο ρούμι ή κονιάκ (2 κουταλιές σούπας)
Σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόχαρτο, απλώνεις σε μία στρώση τις μπανάνες κομμένες σε φετούλες. Πασπαλίζεις όλη την επιφάνεια με την καστανή ζάχαρη, την κανέλα και σκορπίζεις πολύ μικρά κομματάκια από το βούτυρο (το βούτυρο πρέπει να είναι ελάχιστο, ίσα - ίσα για να κάνει την καστανή ζάχαρη να λιώσει στο ψήσιμο). Ψήνεις σε φούρνο προθερμασμένο στους 200 βαθμούς για 30 με 35 λεπτά ή μέχρι οι μπανάνες να πάρουν χρώμα (τις γυρίζεις μία φορά κατά τη διάρκεια του ψησίματος). Όταν ψηθούν, μαζεύεις τις μπανάνες μαζί με το ζουμί που έβγαλαν και πολτοποιείς στο μπλέντερ το μίγμα μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Παγώνεις το μίγμα όταν κρυώσει εντελώς στην κατάψυξη και το χτυπάς κάθε τόσο με το μπλέντερ κατά τα γνωστά (αν δεν υπάρχει παγωτομηχανή). Προς το τέλος, προσθέτεις αν θέλεις και τις μουλιασμένες στο ρούμι σταφίδες, είτε ολόκληρες, είτε πολτοποιημένες μέσα στο μίγμα του παγωτού (το Παράξενο Πιρούνι αυτό έκανε).
Και τι καλύτερο για να χωνέψεις το μπανανοπαγωτό από μια μπανανομπύρα;
Την Wells Banana Bread Beer παραπάνω δεν την έφτιαξε το Παράξενο Πιρούνι φυσικά, αλλά η Βρετανική ζυθοποιία Wells and Youngs και ύστερα από μια παράξενη βόλτα όχι στην Αγγλία αλλά στα Εξάρχεια, το μπουκάλι των 500 ml στο οποίο είναι εμφιαλωμένη βρέθηκε στα δόντια-χέρια του!
Στο ποτήρι ο αφρός της είναι ελάχιστος και διατηρείται επίσης ελάχιστα αλλά το χρώμα της είναι όμορφο, λαμπερό χάλκινο. Στο άρωμα εννοείται πως κυριαρχεί η μπανάνα αν και το Παράξενο Πιρούνι θα έλεγε πως η φυσικότητα του αγαπητού αυτού φρούτου δεν είναι ιδιαίτερα παρούσα. Στην ετικέτα γράφει ότι χρησιμοποιούν μπανάνες και μάλιστα fairtrade αλλά του θύμισε για να είναι ειλικρινής, κάτι από παιδικό αναβράζον χαπάκι. 😊
Διακρίνονται επίσης η βύνη και η μαγιά και βγαίνει μια αίσθηση μπανανογλυκού (banana bread το όνομα εξάλλου) αλλά γενικά, αρωματικά η μπύρα είναι σχετικά αδύναμη. Το σώμα είναι ελαφρύ, το ανθρακικό μέτριο προς λίγο. Στη γεύση φαίνεται και πάλι η μπανάνα και κάποια μπαχαρικά (εδώ δικαιολογείται περισσότερο ο τίτλος banana bread) και είναι σίγουρα γλυκιά αλλά όχι τόσο ώστε να σε λιγώνει. Δηλαδή ναι μεν νιώθεις τη μπανάνα αλλά ειδικά στο τελείωμα δεν ξεχνάς πως πίνεις και μπύρα, υπάρχει ικανοποιητική ισορροπία.Το βασικό μειονέκτημα ήταν το αδύναμο σώμα της και αυτό το κάπως τεχνητό-φτιαχτό μπανανοστοιχείο, ειδικά στο άρωμα (εντάξει, τι περίμενες κι εσύ θα πει κανείς).
Το Παράξενο Πιρούνι χαίρεται βέβαια που δοκίμασε μπανανομπύρα όπως και να 'χει, και σίγουρα θα την χρησιμοποιούσε για να φτιάξει κάποιο παράξενο μπανανογλυκό, αν την έβρισκε φυσικά ευκολότερα και σε πιο προσιτή τιμή!
Αυτά για σήμερα, τώρα αν στο επόμενο post το Παράξενο Πιρούνι γράφει πάνω σε κανένα δέντρo πηδώντας από κλαδί σε κλαδί, δεν είναι τίποτα, οι πολλές μπανάνες απλώς είχαν μια μικρή... παρενέργεια! 😜
2 σχόλια
Πώπω τι φτιάχνεις και είμαι σε δίαιτα
ΑπάντησηΔιαγραφήΆσε τη δίαιτα και πιες καμιά μπύρα :)
ΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ για το σχόλιο, την καλημέρα μου!