Μπυροcookies με Voreia Stout
Φεβρουαρίου 08, 2020
Το Παράξενο Πιρούνι έχει μια αδυναμία στα πάσης φύσεως μπισκότα. Σε περίπτωση που δεν έχει γίνει ακόμα αντιληπτό από τον καλό, φανατικό αναγνώστη (σε περίπτωση που υπάρχει όντως τέτοιος 😏), εδώ υπάρχει μεγάλη αδυναμία και σ' αυτό το Θείο ποτό που λέγεται μπύρα!
Ανά τα περασμένα, παράξενα χρόνια, το Παράξενο Πιρούνι έχει φτιάξει μπυροσυνταγές κάθε λογής, γλυκές και αλμυρές και εννοείται πολλά μπυροcookies! Θα τα ανεβάσει σιγά - σιγά όλα φυσικά, τώρα όμως σκέφτηκε να ξεκινήσει από τα πιο πρόσφατα. Μπυροcookies με μπύρα ελληνική και εξαιρετική στο είδος stout/porter.
Για περίπου 30 - 40 μπυροcookies:
- ένα μπουκάλι μπύρα Voreia Stout 330 ml
- ένα σακουλάκι χουρμάδες (180 - 200 γρ.)
- 60 γραμμάρια βούτυρο
- μισό κουτάκι γάλα ζαχαρούχο
- ένα αβγό
- ένα φακελάκι κάρδαμο μαύρο (κακουλέ)
- αλεύρι που φουσκώνει όσο πάρει (μία με μιάμιση κούπα περίπου)
- 2 μικρά, σκληρά παστέλια (όχι με σουσάμι) των 40 γρ. περίπου το καθένα
Το Παράξενο Πιρούνι ξεκίνησε μουλιάζοντας τους χουρμάδες στη μπύρα. Όσο περισσότερο, τόσο το καλύτερο. Δύο με τρεις ώρες θα ήταν το ιδανικό για να "μπυρωθούν" (γαμάτη λέξη?) καλά οι χουρμάδες, τώρα το Παράξενο Πιρούνι που ήταν λίγο βιαστικό, τα άφησε μια ώρα. Στο μεταξύ, είχε βγάλει το βούτυρο και το αβγό από το ψυγείο για να αποκτήσουν θερμοκρασία δωματίου. Επίσης άνοιξε με υπομονή όλα τα "φασολάκια" από το κάρδαμο, έβγαλε τα εσωτερικά, μικρά καφέ σποράκια και τα κοπάνισε στο γουδί να γίνουν σκόνη.
Σε μπολ έβαλε το μαλακό πλέον βούτυρο σε κομματάκια και το ζαχαρούχο γάλα και ανακάτεψε καλά με σύρμα να γίνει ένα λείο, ομογενοποιημένο μίγμα. Πρόσθεσε το αβγό, τη σκόνη από το κάρδαμο και ανακάτεψε καλά. Πρόσθεσε το αλεύρι (με το μάτι, να γίνει ένας χυλός πιο σφιχτός από αυτόν του κέικ αλλά όχι και τόσο σφιχτός σαν ζύμη π.χ. κουλουριών, κάτι ενδιάμεσο). Last but not least, πρόσθεσε τους μπυρομουλιασμένους χουρμάδες σουρωμένους (κυριολεκτικά κιόλας 😉) και ψιλοκομμένους και τα παστέλια κομματιασμένα κι αλεσμένα στο multi μέχρι να γίνουν χοντρή σκόνη.
Επάνω σε χαρτί ψησίματος πάντα και με δύο ίδια κουταλάκια του γλυκού τα οποία τα βούταγε στη μπύρα του, το Παράξενο Πιρούνι σχημάτισε μπαλίτσες και τις έψησε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα για 15 - 20 λεπτά περίπου, μέχρι να δει πως τα μπισκότα είχαν φουσκώσει και γίνει ανοιχτά καφέ. Ο συνδυασμός του παστελιού (το Παράξενο Πιρούνι πήρε ένα ανάμεικτο με αμύγδαλα, φυστίκια και φουντούκια κι ένα άλλο με κάσιους), των χουρμάδων και του τρομερού μπαχαρικού που ακούει στο όνομα κάρδαμο, έκαναν τα μπυροcookies του σούπερ!
Η μπύρα στα cookies, κέικ και σε κάθε ζύμη που ψήνεται γενικότερα δεν "ακούγεται" και πολύ, μόνο που υπάρχει κάπου εκεί όμως είναι αρκετό. Γιατί η μπύρα είναι φάρμακο για κάθε πληγωμένη καρδιά, απαλύνει κάθε πόνο, γλυκαίνει κάθε πίκρα, συντροφεύει κάθε μοναξιά, καλμάρει κάθε θυμό, ομορφαίνει κάθε σκληρή πραγματικότητα. Ε εντάξει, μόνο καφέ το πρωί δε φτιάχνει, αλλά όταν έχεις μπύρα τι να τον κάνεις τον καφέ? 😏
Το Παράξενο Πιρούνι ξεκίνησε μουλιάζοντας τους χουρμάδες στη μπύρα. Όσο περισσότερο, τόσο το καλύτερο. Δύο με τρεις ώρες θα ήταν το ιδανικό για να "μπυρωθούν" (γαμάτη λέξη?) καλά οι χουρμάδες, τώρα το Παράξενο Πιρούνι που ήταν λίγο βιαστικό, τα άφησε μια ώρα. Στο μεταξύ, είχε βγάλει το βούτυρο και το αβγό από το ψυγείο για να αποκτήσουν θερμοκρασία δωματίου. Επίσης άνοιξε με υπομονή όλα τα "φασολάκια" από το κάρδαμο, έβγαλε τα εσωτερικά, μικρά καφέ σποράκια και τα κοπάνισε στο γουδί να γίνουν σκόνη.
Σε μπολ έβαλε το μαλακό πλέον βούτυρο σε κομματάκια και το ζαχαρούχο γάλα και ανακάτεψε καλά με σύρμα να γίνει ένα λείο, ομογενοποιημένο μίγμα. Πρόσθεσε το αβγό, τη σκόνη από το κάρδαμο και ανακάτεψε καλά. Πρόσθεσε το αλεύρι (με το μάτι, να γίνει ένας χυλός πιο σφιχτός από αυτόν του κέικ αλλά όχι και τόσο σφιχτός σαν ζύμη π.χ. κουλουριών, κάτι ενδιάμεσο). Last but not least, πρόσθεσε τους μπυρομουλιασμένους χουρμάδες σουρωμένους (κυριολεκτικά κιόλας 😉) και ψιλοκομμένους και τα παστέλια κομματιασμένα κι αλεσμένα στο multi μέχρι να γίνουν χοντρή σκόνη.
Επάνω σε χαρτί ψησίματος πάντα και με δύο ίδια κουταλάκια του γλυκού τα οποία τα βούταγε στη μπύρα του, το Παράξενο Πιρούνι σχημάτισε μπαλίτσες και τις έψησε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα για 15 - 20 λεπτά περίπου, μέχρι να δει πως τα μπισκότα είχαν φουσκώσει και γίνει ανοιχτά καφέ. Ο συνδυασμός του παστελιού (το Παράξενο Πιρούνι πήρε ένα ανάμεικτο με αμύγδαλα, φυστίκια και φουντούκια κι ένα άλλο με κάσιους), των χουρμάδων και του τρομερού μπαχαρικού που ακούει στο όνομα κάρδαμο, έκαναν τα μπυροcookies του σούπερ!
Η μπύρα στα cookies, κέικ και σε κάθε ζύμη που ψήνεται γενικότερα δεν "ακούγεται" και πολύ, μόνο που υπάρχει κάπου εκεί όμως είναι αρκετό. Γιατί η μπύρα είναι φάρμακο για κάθε πληγωμένη καρδιά, απαλύνει κάθε πόνο, γλυκαίνει κάθε πίκρα, συντροφεύει κάθε μοναξιά, καλμάρει κάθε θυμό, ομορφαίνει κάθε σκληρή πραγματικότητα. Ε εντάξει, μόνο καφέ το πρωί δε φτιάχνει, αλλά όταν έχεις μπύρα τι να τον κάνεις τον καφέ? 😏
0 σχόλια