Σκύλες της λύσσας και άλλες ιπτάμενες σκυλο-ιστορίες...

Φεβρουαρίου 01, 2020

Flying Dog, Flying Dog Brewery, IPA

(φωτο από αυτό το video)

Σκύλοι που πετάνε, σκύλοι μικρόσωμοι - κατοικίδια μα με κεφάλι φιδιού, σκύλοι του χειμώνα με κέρατα διαβόλου, σκύλοι της άνοιξης και του καλοκαιριού αλλά σε... έξαψη, λυσσασμένες σκύλες παντός καιρού έτοιμες να σε κατασπαράξουν! Τρόμαξες? 
Το Παράξενο Πιρούνι πάλι που φιλοξένησε όλα αυτά τα τερατώδη σκυλιά μέσα στην παράξενη κουζίνα του τι να πει? Βασικά η επαφή του με τα περίεργα, μυστήρια φτερωτά αυτά τετράποδα πραγματοποιήθηκε μέσω... μπουκαλιών! Ε ναι, το Παράξενο Πιρούνι είχε καιρό να κάνει ένα μπυρο-post. Θα το κάνει λοιπόν τώρα, παρουσιάζοντας μερικές πολύ ωραίες ετικέτες της αμερικάνικης ζυθοποιίας Flying Dog (να πως προκύπτει ο φτερωτός σκύλος 😊). 
Αλλά και πριν πάει κανείς στη μπύρα αυτή καθεαυτή, τα πανέξυπνα και χαριτωμένα σκυλο-σκιτσάκια στις ετικέτες αποτελούν από μόνα τους λόγο για να πιάσεις το μπουκάλι στα χέρια σου και να αρχίσεις να το περιεργάζεσαι από πιο κοντά! Υπεύθυνος γι' αυτό, είναι ο Βρετανός γνωστός καρτουνίστας Ralph Steadman. 

Το Παράξενο Πιρούνι παίρνει το παράξενο μπυρο-ποτήρι του και ξεκινάει... Πάρε να 'χεις!


Gonzo Imperial Porter

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni
(Good people drink good beer)
Αυτός ο ιπτάμενος σκύλος από το Maryland των ΗΠΑ, φέρνει πετώντας μια εξαιρετική μπύρα, την Gonzo Imperial Porter, όπου το 2005 δημιουργήθηκε προς τιμήν του Αμερικάνου δημοσιογράφου και συγγραφέα, Hunter S. Thompson. Ακόμα κι αν το Παράξενο Πιρούνι δεν είχε διαβάσει τίποτα γι' αυτήν, θα του τραβούσε σίγουρα την προσοχή το σκίτσο στο μπουκάλι της, σαν χαρακτήρας από κόμικ ή λεπτομέρεια από εξώφυλλο κάποιου rock ή metal cd. 
Με περιεκτικότητα 8,7% σε αλκοόλ και το χαρακτηριστικό του είδους σκούρο χρώμα, χρώμα δυνατού σκέτου καφέ, έχει μικρής διάρκειας αφρό, πλούσιο όμως στην αρχή που θυμίζει οπτικά, σάλτσα καραμέλας γάλακτος που κοχλάζει. Επίσης πλούσιο αρωματικό μπουκέτο με έντονα τα στοιχεία του καφέ και της μαύρης σοκολάτας και κάπως πιο διακριτικά, εμφανίζονται επίσης η καραμέλα και η ψημένη βύνη. 
Καθώς την πίνεις, είναι γεμάτη, γλυκιά στην αρχή με εμφανή κι εδώ κυρίως τα σοκολατένια στοιχεία, μετά αυτά του καφέ και διακρίνεται και μια καπνιστή υποψία. Το ανθρακικό της βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και παρά το υψηλό ποσοστό αλκοόλ, "κατεβαίνει" αρκετά εύκολα. Το τελείωμά της είναι ξηρό και όσο ζεσταίνεται το Παράξενο Πιρούνι έχει την εντύπωση πως στην επίγευση εκτός από τη γλύκα και τη "θέρμη" της βύνης, αναπτύσσεται και κάτι πιο ξινό και στυφό που όμως δε χαλάει τη συνολική ευχάριστη αίσθηση. Το Παράξενο Πιρούνι θα μπορούσε να πει ότι είναι ίσως μια χειμωνιάτικη μπύρα λόγω του "στρογγυλού", ζεστού προφίλ της, που παρόλα αυτά, είναι αρκετά ευκολόπιοτη και θα απογειωνόταν πιστεύει μαζί με ένα πληθωρικό γλυκό από πικρή σοκολάτα ή ένα τιραμισού με καφέ εσπρέσσο, πασπαλισμένο με κακάο.

Ύστερα από την αγαπητή Gonzo λοιπόν, η οποία άφησε άριστες εντυπώσεις, δεύτερη ετικέτα με το τρομερό όνομα Snake Dog! (φιδόσκυλο ή σκυλόφιδο, όπως προτιμάς 😉).


παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Η Snake Dog είναι μια χαρακτηριστική American IPA με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 7,1% και περιεχόμενο στο μπουκάλι 355 ml. Το οποίο μπουκάλι ανοίγεις και αμέσως νιώθεις το λυκίσκο που μαζί με άλλα ευχάριστα αρώματα (γύρη, εσπεριδοειδή, μέλι), φέρνει στο νου αρωματικό σαμπουάν με λουλούδια και τα λοιπά! Η μπύρα μεταφέρεται χωρίς άλλη καθυστέρηση στο ποτήρι του Παράξενου Πιρουνιού και το γεμίζει με ένα λαμπερό, ανοιχτό πορτοκαλί χρώμα, που το στολίζει πλούσιος ημίλευκος αφρός ο οποίος πέφτει σιγά - σιγά κολλώντας στα πλαϊνά του ποτηριού.
Το Παράξενο Πιρούνι κλείνει τα μάτια του και καθώς πλησιάζει το ποτήρι και μυρίζει, νομίζει πως είναι στο πατρικό του σπίτι στο νησί, άνοιξη πρωί και περπατάει κάτω από τα δέντρα με το ανθισμένο τίλιο, ενώ γύρω του το απαλό άρωμα των αγριολούλουδων πλανιέται στον αέρα. Επιστρέφει από το νοερό του ταξίδι, φέρνει το ποτήρι στα χείλη του και δοκιμάζει:
Πολύ ευκολόπιοτη, "μαλακιά" και ξεδιψαστική. Μέτριο προς χαμηλό το ανθρακικό, ελαφρύ το σώμα της, ο λυκίσκος μαζί με την καραμελένια αίσθηση της βύνης και κάποια φρούτα που διακρίνονται και στο άρωμα όπως ροδάκινο και πορτοκάλι, συνθέτουν τη βασική γευστική εικόνα. Και ξαφνικά, όταν έχεις καταπιεί, έρχεται και σε τσιμπάει μια μελισσούλα: Το όνομα αυτής, λυκίσκος! Τσιμπάει αλλά δεν πονάει, ούτε καν αφήνει εξάνθημα! Δηλαδή, η ξηρότητα στην επίγευση "σβήνει" πολύ ομαλά κι είναι τόση όση πρέπει.
Γενικά, πρόκειται για μια πολύ καλή, ικανοποιητική και προσεγμένη από όλες τις απόψεις μπύρα, ιδανική για να "μυήσει" κάποιον στον κόσμο των I.P.A.!


(Mom, can I have a dog?) 
Αυτό το φιδόσκυλο τελικά δε χρειάζεται να το φοβάσαι, είναι εξημερωμένο. Δε σε δαγκώνει για να σου επιτεθεί, μόνο στα ψέματα για να παίξει και μπορείς άφοβα να του κάνεις πατ - πατ στο κεφαλάκι. 😊


Flying Dog – In Heat (Wheat Hefe Weizen) 
Τύπος: Weiss
IBU: 12
Αλκοόλ: 4,7 % ABV
Περιεχόμενο: 355 ml 

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Μετά τη Gonzo και τη Snake Dog λοιπόν, αυτή είναι η τρίτη κατά σειρά ετικέτα που δοκιμάζει το Παράξενο Πιρούνι από τη συγκεκριμένη ζυθοποιία. Έχει χρώμα σκούρο ξανθό, στο φως πορτοκαλοκεχριμπαρί, αφρό που δεν κρατάει πολύ και άρωμα κλασικό μιας Weiss: Βρεγμένο χώμα, πηχτό πολτοποιημένο σιτάρι, κάτι από εσπεριδοειδή, κάτι από μπανάνα - ροδάκινο και άφθονη μαγιά! 
Ελαφρύ σώμα, μέτριο ανθρακικό, ικανοποιητική γεύση που ανταποκρίνεται στα πρότυπα του συγκεκριμένου είδους και γενικά είναι ωραία μπυρίτσα. Μια αρκετά καλή Weiss αλλά χωρίς να έχει τίποτα το ιδιαίτερο. Το Παράξενο Πιρούνι θα έλεγε ότι κάποιες γερμανικές του είδους (η Weihenstephaner Vitus ή η Maisel's Weisse π.χ.) την ξεπερνούν αρκετά. 
Ωστόσο, κανείς δε θα μετανιώσει αν τη δοκιμάσει, το Παράξενο Πιρούνι σίγουρα δεν το μετάνιωσε!

Συνέχεια με κάτι πιο επικίνδυνο και τρομακτικό. Κάτι που έχει κέρατα!

Flying Dog - Horn Dog (Barley Wine style ale) 
Τύπος: Barley Wine 
IBU: 45
Αλκοόλ: 10,2 % ABV
Περιεχόμενο: 355 ml

paraxeno pirouni, παράξενο πιρούνι

Αφρός μπεζ χρώματος με ελάχιστο όγκο, υποχωρεί σύντομα αφήνοντας ένα λεπτό στρώμα πάνω από το σώμα της μπύρας. Χρώμα σκούρο θολό ρουμπινοκαφέ, παίρνει αποχρώσεις μελιού στο φως. Άρωμα: Καραμέλα, αρκετά εμφανές το malt στοιχείο καθώς τη μυρίζεις, θυμίζει όμως και κάτι από I.P.A. με ένα απαλό άρωμα λουλουδιών, π.χ. ήρθε στο μυαλό του Παράξενου Πιρουνιού ανθισμένη κερασιά (αν και αργεί ακόμα το Hanami 😊)
Το άρωμα έχει επίσης και μια "toffee" και "crunchy" αίσθηση, το Παράξενο Πιρούνι δεν ξέρει πώς να το περιγράψει ακριβώς αλλά σκέφτηκε καραμελωμένα καρύδια ή καρύδια με μέλι! Στην πορεία και με το πέρας του χρόνου, η αρωματική ένταση πάντως μετριάζεται. Μέτριο σώμα με ανθρακικό σε μέτρια - ικανοποιητικά επίπεδα. Καραμέλα κατά βάση και στη γεύση, στο πέρασμά της από τον ουρανίσκο η γουλιά θυμίζει κάτι από σιρόπι βύσσινο ή σκούρο πετιμέζι (να, εδώ κάπως νιώθεις το wine κι όχι μόνο το barley 😊), αλλά στο σύνολό της η μπύρα δεν είναι τόσο γλυκιά όσο την περίμενε το Παράξενο Πιρούνι. Στο τελείωμα, το τσίμπημα του λυκίσκου προσθέτει την απαραίτητη πικράδα που χρειάζεται για να καταλάβεις ότι έχεις να κάνεις με μια αμερικάνικη barley wine, δηλ. αρκετά hoppy! Αν και -αν το Παράξενο Πιρούνι έχει καταλάβει καλά- από τη μέχρι τώρα μικρή εμπειρία του με το είδος των barley wine ales, δε μιλάει κανείς για μπύρες "σιρόπι" (όπως π.χ. η αγαπημένη Samichlaus) ή δυνατές μοναστηριακές που θυμίζουν κόκκινο γλυκό κρασί.
Η συγκεκριμένη πάντως, χωρίς να είναι όσο γλυκιά ή "θερμαντική" φανταζόταν το Παράξενο Πιρούνι και με αλκοόλ που αν και σε υψηλά επίπεδα δε φαίνεται τόσο όσο περίμενε, είναι αρκετά καλή επιλογή για την κρύα χειμωνιάτικη περίοδο και χαίρεται που μπόρεσε και τη δοκίμασε. Ο κερασφόρος αυτός σκύλος λοιπόν δεν είναι για να τον φοβάσαι. Κάτσε στην πολυθρόνα σου αναπαυτικά, πάρε τον δίπλα σου και χάιδεψε τη ζεστή του γούνα, που ξέρεις, μπορεί να σου αρέσει. 😊

Flying Dog - Raging Bitch (Belgian Style India Pale Ale) 
Τύπος: I.P.A.
IBU: 60
Αλκοόλ: 8,3 % ABV
Περιεχόμενο: 355 ml 

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Τελευταία, η μπύρα που στο άκουσμα του ονόματός της και μόνο όλοι σχεδόν χαμογελούν πονηρά. Αυτή η σκύλα όμως αν και θυμωμένη φουλ, δεν είναι σαν τις άλλες! 😏
Έχει ένα κεχριμπαρο-πορτοκαλί χρώμα, αφρό ημίλευκο πλούσιο και αρκετά πηχτό που δημιουργεί ένα παχύ ωραίο στρώμα! Το άρωμα αρχικά είναι το "τυπικό" του είδους των I.P.A.: Λυκίσκος, πεύκο, πορτοκάλι, γκρέιπ φρουτ αλλά στο background φαίνεται κι αυτή η χαρακτηριστική βελγική μαγιά η οποία γίνεται και πιο έντονη όταν η μπύρα πιάσει υψηλότερες θερμοκρασίες. Με σχεδόν κάθε I.P.A. που το Παράξενο Πιρούνι μυρίζει κατευθείαν από το μπουκάλι όταν βγάζει το καπάκι, του έρχεται στο μυαλό σαμπουάν! Το ίδιο του συνέβη κι εδώ, αν και στην πορεία η αίσθηση αυτή μειώνεται όταν η μπύρα σερβίρεται στο ποτήρι. 
Στη γεύση τώρα, φανερώνεται πως ακόμα κι αν το στυλ της συγκεκριμένης ετικέτας έχει να κάνει και με Βέλγιο, η χώρα που γεννήθηκε και μεγάλωσε είναι η Αμερική! Ήταν αρχικά αρκετά hoppy, ίσως πιο hoppy απ' όσο για κάποιο λόγο την περίμενε το Παράξενο Πιρούνι. Αν και στην πορεία, η "σκύλα" ζεσταίνεται και μαλακώνει. 😊 Το Παράξενο Πιρούνι νιώθει λοιπόν σε πρώτη φάση τον λυκίσκο, τα βότανα, φλούδα εσπεριδοειδών, κάτι από κίτρο, αν και λόγω του υψηλού ποσοστού αλκοόλ που περιέχει, το σώμα της είναι αρκετά γεμάτο και σχετικά κολλώδες κι έτσι στην επίγευση αφήνει και μια ζεστή αίσθηση που ανεπαίσθητα μετατρέπεται σε κάτι πιο γλυκό. Χμμ, overall ομολογεί πως κάπως το μπέρδεψε, έχει κάτι το ιδιαίτερο όμως και μόνο γι' αυτό βέβαια αξίζει η δοκιμή της.
Το Παράξενο Πιρούνι σου θυμίζει πως έχεις να κάνεις με μια bitch! A raging bitch που θέλει (και μπορεί!) να κάνει αισθητή την παρουσία της κι άγρια και τσαντισμένη καθώς είναι, το καταφέρνει! Πίστεψέ το όμως όταν σου λέει πως τη συγκεκριμένη θέλεις να την έχεις μέσα στο σπίτι σου! 😏

Και μην ξεχνάς: Σκύλοι, οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου. Το Νο 1 κατοικίδιο του πλανήτη με πολλές ράτσες που μπορούν να κρατήσουν συντροφιά σε κάθε δίποδο "αφεντικό". Όμως, μόνο τα παραπάνω σκυλιά δε λερώνουν μέσα στο σπίτι, δε θέλουν να τα πηγαίνεις κάθε μέρα βόλτα κι όχι μόνο δεν κάνουν θόρυβο, αλλά κάθονται ήσυχα - ήσυχα μέσα στο ψυγείο σου και περιμένουν υπομονετικά να ασχοληθείς μαζί τους! (μην έχει το Παράξενο Πιρούνι τώρα καμιά παρεξήγηση με φιλόζωους, παράξενο - κακό χιούμορ κάνει!)

You Might Also Like

0 σχόλια