Μπύρα και σαλάτα!

Φεβρουαρίου 25, 2020

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Σε κάποιο γνωστό γαστρονομικό περιοδικό, το Παράξενο Πιρούνι είχε διαβάσει πως η σαλάτα είναι ο "εφιάλτης" του οινολόγου. Δύσκολο να την συνδυάσεις με το κατάλληλο κρασί, το κρεμμύδι ή το ξύδι που μπορεί π.χ. να έχει η σαλάτα, υποβιβάζουν αυτόματα το οποιοδήποτε κρασί μετατρέποντάς το από συμπρωταγωνιστή, σε κομπάρσο του τραπεζιού.
Το πρόβλημα αυτό λοιπόν, καλείται να το λύσει η πολυαγαπημένη μπύρα!

Μπύρα και σαλάτα, ή σαλάτα και μπύρα?

Στην περίπτωση του Παράξενου Πιρουνιού, λειτούργησε το πρώτο, δηλαδή η σαλάτα δημιουργήθηκε για να συνοδέψει τη μπύρα.
Η Lindemans Gueuze Foudroyante την οποία περιέργως το Παράξενο Πιρούνι πέτυχε στο σούπερ μάρκετ ανάμεσα σε Fix και Amstel, εκτός από το γαμάτο μπουκάλι με τη νεκροκεφαλή στην ετικέτα, έχει και μια πολύ ιδιαίτερη γεύση. Ανήκει στο είδος των sour ales και όπως καταλαβαίνεις, είναι ξινή! Οι μπύρες τύπου lambic είναι ίσως το πιο "περίεργο" είδος μπύρας, και λόγω της μεθόδου παραγωγής τους (αυθόρμητη ζύμωση) αλλά και λόγω των γευστικών και αρωματικών χαρακτηριστικών τους.
Το άρωμα των μπυρών αυτών φέρνει στο νου λέξεις όπως:
Βρεγμένο χώμα, σταβλίλα (!), μαγιά, γρασίδι, άγουρα σταφύλια. Γευστικά, η ξινή γεύση κυριαρχεί και μπορεί να θυμίζουν από cider έως και ξύδι βαλσάμικο!
Η Lindemans Gueuze Foudroyante από το αγαπητό Βέλγιο ανήκει στο είδος gueuze, που σημαίνει ότι αποτελεί μια μίξη παλιάς και νεότερης lambic, η οποία στη συνέχεια εμφιαλώνεται και περνάει από δεύτερη ζύμωση.

Πριν το Παράξενο Πιρούνι σε πάει στο "ζουμί" (κυριολεκτικά), πρέπει να αναφέρει πως οι ειδικοί συνιστούν πως το καλύτερο συνοδευτικό για μια ξινούτσικη lambic ή gueuze, είναι ψωμί και κρεμμύδι!
Η παραπάνω μπύρα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί "βατή" (είναι ξινούλα, αλλά όχι τόσο). Την πρώτη φορά που την είχε πετύχει, το Παράξενο Πιρούνι τη δοκίμασε σκέτη. Τώρα, θέλησε να τη συνοδέψει με κάτι που θα μπορούσε να αναδείξει την σχετικά ήπια, δροσερή αλλά ωστόσο υπαρκτή, ξινή γεύση της.
Έτσι, ετοίμασε μια ωραιότατη κρεμμυδοσαλάτα!
Πήρε ένα ωραίο, μικρό άσπρο κρεμμύδι (από αυτά που δεν καίνε πολύ), το έκοψε σε λεπτές ροδέλες και το πασπάλισε με χοντρό αλάτι. Του έβαλε λίγο ξύδι, ελαιόλαδο και αρκετό ψιλοκομμένο, φρέσκο μαϊντανό. Συμπλήρωσε το πιάτο του με κρίταμο τουρσί και μερικές ξιδάτες ελιές.
Η μπύρα του βρήκε το ιδανικό της ταίρι, τίποτα άλλο δε θα της έκανε καλύτερη παρέα!

Το Παράξενο Πιρούνι δε θα επαναλάβει (για πολλοστή φορά) πως η μπύρα πάει με όλα. Το είδες και μόνος σου. Επίσης δε θα πει πως η μπύρα είναι (ένας) λόγος για να ζεις. Θα πει απλώς πως η μπύρα σε φέρνει λίγο πιο κοντά στα Θεία. Και -τώρα- θα επαναλάβει το γνωστό ρητό:
"Beer is proof that God loves us and wants us to be happy"!

You Might Also Like

0 σχόλια