Η αποδόμηση της χωριάτικης σαλάτας: Σορμπέ ελιά

Αυγούστου 18, 2021

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni


Πέρασαν κιόλας δύο χρόνια από το φοβερό παραξενοπιρουνίσιο project της αποδόμησης της χωριάτικης σαλάτας σε μορφή σορμπέ.
Το Παράξενο Πιρούνι έφτιαξε σορμπέ ντομάτα, σορμπέ αγγούρι, σορμπέ πιπεριά, σορμπέ κρεμμύδι, σορμπέ φέτα, έλειπε όμως για να είναι όλα κομπλέ η ελιά!

Αυτό διορθώνεται σήμερα καθώς το Παράξενο Πιρούνι έστω και με καθυστέρηση σου παραουσιάζει ένα σορμπέ τέλειο για πριν ή μετά το γεύμα, με μαλακιά υφή που σερβίρεται πανεύκολα και εντελώς μεσογειακή, καλοκαιρινή γεύση!

Για μια μικρή ποσότητα (3-4 μερίδες), το Παράξενο Πιρούνι χρειάστηκε:

- μια κούπα νερό
- μια κούπα ζάχαρη
- το χυμό ενός λεμονιού
- λίγη ρίγανη ξερή
- δύο κλαδάκια φρέσκο δεντρολίβανο
- 2/3 κούπας περίπου ελιές Καλαμών
- ένα σφηνάκι ούζο

Το Παράξενο Πιρούνι έπλυνε πολύ καλά τις ελιές και τις άφησε για 3 με 4 ώρες περίπου σε νερό, αλλάζοντάς το 2 - 3 φορές. Όταν ήταν έτοιμο να ξεκινήσει να φτιάχνει το σορμπέ, τις σούρωσε, τις ξέπλυνε πάλι και τις στέγνωσε όσο γινόταν.

Το Παράξενο Πιρούνι σε ένα κατσαρολάκι έβαλε το νερό, τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού, τη ρίγανη και το δεντρολίβανο και τα άφησε να βράσουν για 2 - 3 λεπτά. Ύστερα απέσυρε το κατσαρολάκι από το μάτι της κουζίνας και το άφησε σκεπασμένο με το καπάκι του για 15 - 20 λεπτά, να γίνει χλιαρό το σιρόπι αλλά και να αρωματιστεί καλά - καλά από το δεντρολίβανο και τη ρίγανη.

Στη συνέχεια το Παράξενο Πιρούνι σούρωσε πολύ καλά το σιρόπι του πιέζοντας με το κουταλάκι στο σουρωτήρι να βγάλει όσο γινόταν η ρίγανη το άρωμά της. Ψιλόκοψε τις ελιές του (εννοείται έβγαλε το κουκούτσι!) και τοποθέτησε το καθαρό σιρόπι και τις ελιές στο multi. Πολτοποίησε το μίγμα να γίνει ενιαίο και ομοιογενές, το τοποθέτησε σε τάπερ και όταν κρύωσε τελείως, πρόσθεσε και το ούζο και το έβαλε στην κατάψυξη.

Το Παράξενο Πιρούνι χτύπησε το μίγμα του σορμπέ σε δύο δόσεις στο multi ύστερα από μιάμιση ώρα περίπου, μετά ύστερα από δύο ώρες και μετά... το επόμενο πρωί καθώς το πήρε ο ύπνος 😊
Λόγω της ελιάς και της λιπαρής της σύστασης όμως το συγκεκριμένο σορμπέ όπως με ευχαρίστηση διαπίστωσε το Παράξενο Πιρούνι, μένει αρκετά μαλακό χωρίς να γίνεται "τούβλο" όπως συμβαίνει με τα περισσότερα οικιακά παγωτά και σορμπέ.

Ύστερα από ένα καλοκαιρινό γεύμα με λαχανικά ή ένα αγαπητό λαδερό του καλοκαιριού όπως τα γεμιστά ή το μπριάμ, το σορμπέ αυτό ταιριάζει απόλυτα. 
Κι αν ακόμα δεν πείστηκες πως η ελιά μπορεί να προστεθεί και σε γλυκές παρασκευές, για ρίξε μια ματιά σε παραξενοπιρουνίσια σοκολατένια μπισκότα με ελιά -και προσεχώς έρχονται κι άλλα! 😉

You Might Also Like

0 σχόλια