Κουλούρια με ελιά

Αυγούστου 22, 2021

paraxeno pirouni, παράξενο πιρούνι


Από την προηγούμενη συνταγή για τα vegan cookies με κουμ κουάτ περίσσεψε μισό πακέτο αλεύρι που φουσκώνει. Επίσης περίσσεψαν και ελιές από το σορμπέ ελιάς -τελευταίο μέρος του project αποδόμηση της χωριάτικης σαλάτας σε μορφή σορμπέ- οπότε το πράγμα πήγαινε από μόνο του.

Αλμυρά κουλούρια με ελιά και άρωμα βασιλικού, θα ήταν και vegan κιόλας αν την τελευταία στιγμή δεν έκλεινε το μάτι στο Παράξενο Πιρούνι λίγη φέτα Κερκυραϊκή που δεν έπρεπε να μείνει μόνη κι απροστάτευτη όταν το Παράξενο Πιρούνι θα είχε φύγει από το νησί.


Άρα για καμιά ντουζίνα κουλούρια, το Παράξενο Πιρούνι χρειάστηκε:


- μισό ποτηράκι κρασιού ελαιόλαδο

- 3/4 από το ίδιο ποτηράκι ούζο

- μια χούφτα καλά γεμάτη με φρέσκα φυλλαράκια βασιλικού

- μισό πακέτο αλεύρι που φουσκώνει

- μισή κούπα περίπου ελιές Καλαμών καλά ξεπλυμένες, ψιλοκομμένες και χωρίς το κουκούτσι

- μισή κούπα περίπου φέτα τριμμένη με το χέρι (κάποια όχι πολύ αλμυρή)


Στο multi το Παράξενο Πιρούνι πρόσθεσε ελαιόλαδο, ούζο και βασιλικό και δούλεψε σε υψηλή ταχύτητα να γίνει ένα ομοιόμορφο μίγμα. Πρόσθεσε το αλεύρι, ζύμωσε με το χέρι του για λίγο και τέλος πρόσθεσε τη φέτα τριμμένη και τις ελιές ψιλοκομμένες.

Το μίγμα σε αυτό το σημείο μπορεί να φαίνεται πως χρειάζεται παραπάνω αλεύρι γιατί ίσως να κολλάει στα χέρια. Βάλτο όπως έκανε και το Παράξενο Πιρούνι για 10 με 15 λεπτά στην κατάψυξη να σφίξει και δε θα χρειαστεί άλλο αλεύρι. 

Θα μπορέσεις να το πλάσεις ύστερα σε κουλούρια κλασικού (ή και άλλου, why not) σχήματος που θα ψήσεις επίσης κλασικά στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, για 10 με 15 λεπτά (ανάλογα και τον φούρνο) μέχρι να δεις πως έχουν στεγνώσει και πάρει χρώμα.

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni


Πάνε τέλεια με κόκκινο ξηρό κρασί αλλά και με καφέ ή τσάι για ένα αλμυρό πρωινό (κοινώς είναι για όλες τις ώρες της ημέρας) και φυσικά μπαίνουν στον σάκο/τσάντα σου για παρέα σε παραλία - εκδρομή - και για οποιαδήποτε κατάσταση (whatever...)

You Might Also Like

0 σχόλια