Η αποδόμηση της χωριάτικης σαλάτας: Σορμπέ ντομάτα με βασιλικό

Σεπτεμβρίου 02, 2019

Νέος μήνας, νέο concept στο blog του Παράξενου Πιρουνιού: Ίσως αν χώριζε όλα τα παράξενα που έχει φτιάξει σε κατηγορίες, τα παγωτά και σορμπέ να ήταν πρώτα σε βαθμό... παραξενιάς!
Το σορμπέ είναι ένα εύκολο και υγιεινό σχετικά έδεσμα (αν εξαιρέσεις τη ζάχαρη -λίγη όμως μια στο τόσο δεν πειράζει) και το Παράξενο Πιρούνι έχοντας πλέον ξεπεράσει (και βαρεθεί!) τις συμβατικές γεύσεις φρούτων, πέρασε κατευθείαν στα ασυνήθιστα και τα μυστήρια, κάνοντας την αρχή -στο blog τουλάχιστον- με το σορμπέ μπρόκολο!
Όταν έχοντας ήδη στην παράξενη καριέρα του το θρυλικό παγωτό σπανακόπιτα ή τα απίστευτα παγωτό παντζάρι, και παγωτό παρφέ καρότο, έλεγε ότι μπορεί να κάνει παγωτά και σορμπέ με όλα (σχεδόν) τα λαχανικά, κάποιος που δεν το ήξερε καθόλου, κοροϊδευτικά του είπε "Να κάνεις και παγωτό χωριάτικη". Το Παράξενο Πιρούνι είναι να μην πάρει κάτι στα σοβαρά. Ορίστε λοιπόν, η χωριάτικη σαλάτα αποδομημένη, σερβιρισμένη σε μπολάκι με scoop παγωτού!

παγωτό ντομάτα, παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Η πρωταγωνίστρια της αγαπημένης χωριάτικης δεν είναι άλλη από την κόκκινη, ζουμερή ντομάτα. Το Παράξενο Πιρούνι ξεκινάει λοιπόν με ένα σορμπέ ντομάτας με βασιλικό!

Υλικά:

- 2 φλιτζάνια τσαγιού πολτοποιημένη στο blender φρέσκια ντομάτα (2 μεγάλες ντομάτες περίπου)
- 1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
- 1/2 φλιτζάνι τσαγιού νερό
- 3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
- 1 κουταλιά της σούπας ντοματοπολτό
- μια χούφτα φρέσκα, τρυφερά φυλλαράκια βασιλικού 

Βράζεις το νερό και τη ζάχαρη για 5 λεπτά. Όταν κρυώσει, βάζεις το χυμό του λεμονιού, το ντοματοπολτό και τον πολτό της φρέσκιας ντομάτας. Σουρώνεις όμως τον πολτό της ντομάτας από τους σπόρους πριν τον προσθέσεις στο σιρόπι, γιατί καθώς θα τρως το σορμπέ, το να τους δαγκώνεις δεν είναι κι ό,τι καλύτερο.
Όταν το μίγμα κρυώσει, το τοποθετείς σε μπολ και στην κατάψυξη. Κι αν δε διαθέτεις παγωτομηχανή, χτυπάς το σορμπέ κάθε τόσο λίγο - λίγο στο μπλέντερ κατά τα γνωστά. Δηλαδή μετά από μισή ώρα, ύστερα μετά από μία και ανά τακτά χρονικά διαστήματα όσο πιο πολύ μπορείς. Όπως το Παράξενο Πιρούνι έχει ξαναπεί, η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη για να έχει το κάθε παγωτό ή σορμπέ μαλακή υφή. Την πρώτη ή αν θέλεις τη δεύτερη φορά που θα το χτυπήσεις, προσθέτεις στο μπλέντερ και τα φυλλαράκια βασιλικού και δουλεύεις να ενωθούν με το μίγμα του σορμπέ. Επίσης η προσθήκη αλκοόλ πάντα βοηθάει στο να έχει το παγωτό καλύτερη υφή, οπότε μπορείς να προσθέσεις αν θες κι ένα σφηνάκι βότκα ή τσίπουρο χωρίς άρωμα.

παγωτό ντομάτα, παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni, γρανίτα ντομάτα

Το Παράξενο Πιρούνι έμεινε πολύ ικανοποιημένο δοκιμάζοντας το ντοματοπαγωτό του την επόμενη ημέρα τόσο από τη γεύση, όσο και από την υφή. Η αποδόμηση του βασικού υλικού της χωριάτικης πέτυχε, μείνε συντονισμένος και για τα επόμενα παράξενα πειράματα!

You Might Also Like

2 σχόλια

  1. Το παραξενο πηρουνι εμεινε ικανοποιημενο.οκευ.οι υπολοιποι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοείται και οι υπόλοιποι! Το Παράξενο Πιρούνι έχει τους καλύτερους δοκιμαστές :)

      Διαγραφή