Παγωτό παρφέ καρότο - τζίντζερ

Απριλίου 01, 2019

παγωτό καρότο, παγωτό τζίντζερ, παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Concept month ή όπως θα έλεγαν και στο χωριό του Παράξενου Πιρουνιού, θεματικός μήνας αφιερωμένος στο νόστιμο και θρεπτικό καρότο. Ετοιμάσου να βαφτείς πορτοκαλί γιατί όλο τον Απρίλη θα βλέπεις εδώ καροτοσυνταγές!
Μετά τις απλές -για τα γούστα του Παράξενου Πιρουνιού- φακές με καρότα, τώρα που μπαίνει και η άνοιξη ας γίνει και επίσημα η αρχή του αφιερώματος με ένα εύκολο παγωτό παρφέ με καρότο και τζίντζερ, το οποίο ενθουσίασε εκτός από το ίδιο το Παράξενο Πιρούνι και τους μη παράξενους συγγενείς του.

Υλικά: 

Για την μαρμελάδα καρότου με τζίντζερ:

- 4 μεγάλα καρότα και ένα μικρό
- ένα λεμόνι
- 2 μικρά πορτοκάλια χυμού
- ένα κομματάκι (σαν το μικρό σου δάχτυλο) φρέσκιας ρίζας τζίντζερ
- ένας αστεροειδής γλυκάνισος
- ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

Για το παγωτό:

- 500 ml κρέμα γάλακτος πλήρης σε λιπαρά καλά παγωμένη από το ψυγείο
- ένα κουτί γάλα ζαχαρούχο
- ένα βαζάκι γεμάτο με την καροτομαρμελάδα
- 1/4 φλιτζανιού τσαγιού λικέρ κουμ κουάτ ή λικέρ πορτοκάλι
- ένα κουταλάκι υγρό άρωμα πορτοκαλιού (προαιρετικά)
- τζίντζερ γλασέ ψιλοκομμένο

Το Παράξενο Πιρούνι ξεκίνησε πρώτα με την καροτομαρμελάδα: Έπλυνε πολύ καλά τα πορτοκάλια, το λεμόνι και τα καρότα, τα σκούπισε, καθάρισε μικροστίγματα από τα καρότα και έκοψε την πάνω και κάτω άκρη τους. Τα έτριψε στον τρίφτη από την ψιλή πλευρά και τα έβαλε σε κατσαρόλα μαζί με το ξύσμα και τον χυμό από το λεμόνι και τα πορτοκάλια, το τζίντζερ καθαρισμένο και τριμμένο επίσης στον τρίφτη και τον αστεροειδή γλυκάνισο. Σε μέτρια φωτιά και με την κατσαρόλα σκεπασμένη έβρασε για 10 με 15 λεπτά και στη συνέχεια πρόσθεσε ζάχαρη (το Παράξενο Πιρούνι πριν βάλει το μίγμα καρότου στην κατσαρόλα το είχε ζυγίσει και αποφάσισε να βάλει τα 3/4 του βάρους του σε ζάχαρη), ξεσκέπασε την κατσαρόλα και σε δυνατότερη θερμοκρασία άφησε τη μαρμελάδα να μείνει με λιγότερα υγρά και να δέσει, ανακατεύοντας περιστασιακά με την ξύλινη κουτάλα του. Απέσυρε την κατσαρόλα από τη φωτιά και άφησε την καροτομαρμελάδα κατά μέρος για να κρυώσει τελείως.
Με αυτή τη δοσολογία βγήκαν 2 βαζάκια μαρμελάδας (το Παράξενο Πιρούνι είχε άδεια γυάλινα βαζάκια από μαρμελάδα Bonne Maman). Για το παγωτό χρειαζόταν μόνο ένα βαζάκι, οπότε με το δεύτερο έφτιαξε κι άλλο ωραίο καροτο-γλυκό το οποίο θα δείξει στην αμέσως επόμενη ανάρτηση. 

Όταν η μαρμελάδα κρύωσε τελείως, το Παράξενο Πιρούνι ξεκίνησε να φτιάχνει το παγωτό του. Χτύπησε την κρέμα γάλακτος με το μίξερ μέχρι να γίνει σε όψη και υφή σαν στραγγιστό γιαούρτι και τότε ανακατεύοντας με το σύρμα και με το χέρι πια, πρόσθεσε το ζαχαρούχο χάλα, το βαζάκι καροτομαρμελάδας, λίγο τζίντζερ σκόνη, λίγο υγρό άρωμα πορτοκαλιού και το λικέρ κουμ κουάτ. Έβαλε και το τζίντζερ γλασέ ψιλοκομμένο και ανακάτεψε απαλά να έχει ένα εννιαίο μίγμα. Έβαλε το μίγμα σε τάπερ και στην κατάψυξη για όλο το βράδυ.

Την επόμενη ημέρα το παγωτό ήταν έτοιμο και τα αρώματα πορτοκαλιού και τζίντζερ ταίριαξαν ωραιότατα με το γλυκό, ψιλοτριμμένο καρότο μέσα στις βελούδινες μπάλες του παγωτού παρφέ. Αντί για τζίντζερ γλασέ, μπορεί να προστεθεί κάποιος ξηρός καρπός όπως καρύδι ή φυστίκι Αιγίνης. Επίσης η μαρμελάδα καρότου θα μπορούσε να είχε φτιαχτεί και εντελώς ομοιογενής, σαν πουρές στην υφή δηλαδή, αλλά το Παράξενο Πιρούνι θεώρησε πως τα ψιλοτριμμένα κομματάκια καρότου θα κάνουν την υφή του παγωτού πιο ενδιαφέρουσα και όπως αποδείχτηκε, είδε δίκιο. 😊

You Might Also Like

2 σχόλια

  1. Συναρπαστικό!! Με κατέπληξες Σκοτεινούλα μου, γιατί αγαπώ πολύ τα καράτα και τα βάζω σχεδόν παντού στα μαγειρέματα μου, κι ας μη αρέσουν στον μεγάλο άντρα του σπιτιού επειδή του γλυκίζουν και δεν ανέχεται τίποτε γλυκό όταν μιλάμε για φαγητό.

    Αλλά εδώ πραγματικά θα κάνει εξαιρετική αίσθηση το παγωτό σου, είμαι σίγουρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Πηνελόπη, χαίρομαι που σου αρέσει! Από καρότα άλλο τίποτα, όπως θα διάβασες κάνω αφιέρωμα και ίσως πειστεί και κάποιος μη καροτόφιλος να δοκιμάσει κάτι!

      Διαγραφή