Πάστα φλώρα με καρότο και τζίντζερ

Απριλίου 05, 2019

πάστα φλώρα με καρότο, πάστα φλώρα με μαρμελάδα καρότο, παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Η πάστα φλώρα είναι μακράν το πιο αγαπημένο μαμαδίστικο γλυκό του Παράξενου Πιρουνιού. Είναι από τις πρώτες συνταγές ζαχαροπλαστικής που επιχείρησε να φτιάξει όταν ήταν ακόμα μικρό πιρουνάκι. Από τότε την έχει φτιάξει σε αμέτρητες παραλλαγές, πατώντας πάνω σε διάφορες συνταγές.
Εφόσον το θέμα του μήνα είναι το καρότο, η συγκεκριμένη πάστα φλώρα είναι φτιαγμένη με τη μαρμελάδα καρότου της προηγούμενης ανάρτησης. Για τη ζύμη το Παράξενο Πιρούνι αυτοσχεδίασε, φτιάχνοντας κάτι σαν ζύμη για μηλόπιτα. Αλλά ας τα περιγράψει όλα αναλυτικά:

Υλικά για ένα στρογγυλό ταψάκι 25 εκατοστών:

- 125 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος που έχει μαλακώσει εκτός ψυγείου
- 3/4 φλιτζανιού τσαγιού ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
- 1 μικρό σχετικά αβγό
- μίγμα από κανέλα, τζίντζερ, μοσχοκάρυδο (όλα σκόνη)
- ένα μέτριο γλυκό κόκκινο μήλο
- ένα κομμάτι φρέσκου τζίντζερ σαν το μικρό σου δάχτυλο σε μέγεθος
- 1/2 κ.γλ. εκχύλισμα πορτοκαλιού 
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο πήρε με το μάτι)
- 1 1/2 κ.γλ. baking powder
- ένα βαζάκι καροτομαρμελάδας (δες εδώ για τη συνταγή)
- περίπου 1/3 κούπας τζίντζερ γλασέ ψιλοκομμένο

Το Παράξενο Πιρούνι χτύπησε σε μπολ με το σύρμα βούτυρο και ζάχαρη και πρόσθεσε το αβγό. Στη συνέχεια έβαλε τα μπαχαρικά και το μήλο με το τζίντζερ που τα είχε τρίψει - πολτοποιήσει στο blender, το εκχύλισμα πορτοκαλιού και τέλος, αλεύρι με baking powder. Η ζύμη πρέπει να προκύψει μαλακή, αν κολλάει και ελαφρώς στα χέρια δεν πειράζει. Έστρωσε τα 2/3 της ζύμης στο βουτυροαλευρωμένο ταψάκι του και από πάνω τακτοποίησε όμορφα τη μαρμελάδα του. Πάνω από την μαρμελάδα, σκόρπισε σε όλη την επιφάνεια το τζίντζερ γλασέ ψιλοκομμένο. Έβαλε λίγο ακόμα αλεύρι στην υπόλοιπη ζύμη και έπλασε κορδόνια για να καλύψει -όσο μπορούσε- την επιφάνεια. Κλασικά, έψησε σε φούρνο προθερμασμένο με αέρα στους 170 βαθμούς για μισή ώρα με 40 λεπτά.
Όταν έβγαλε το ταψάκι του από τον φούρνο κι ενώ ήταν ακόμα ζεστό, πασπάλισε με έξτρα κανέλα.

πάστα φλώρα, πάστα φλώρα με καφέ, καφές και κέικ, παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Κόβεις και απολαμβάνεις την πάστα φλώρα αφού κρυώσει λίγο. Φτιάξε κι έναν ελληνικό καφέ ή ένα τσάι με τζίντζερ αν δεν είσαι coffee addict (που λένε και στο χωριό του Παράξενου Πιρουνιού) και είσαι βασιλιάς!

You Might Also Like

8 σχόλια

  1. Αν και το τζίντζερ δεν είναι αγαπημένο μου είμαι σίγουρη ότι η πάστα φλωρα σου θα είναι νοστιμότατη. Η μαρμελάδα καρότου μου αρέσει πολύ. Θα τη φτιάξω κάποια στιγμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ Μαρία! Φυσικά μπορεί να αφαιρεθεί το τζίντζερ, εγώ το αγαπώ αρκετά γι' αυτό και το πρόσθεσα.

      Διαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Α, ευχαριστώ! Σε όλα δεν ξέρω, στην κουζίνα το προσπαθώ πάντως :)

      Διαγραφή
  3. Πότε θα με καλέσεις για καφέ, Σκοτεινό παράξενο πιρούνι μου;;; Ωραία μου διαβάζεται η μαρμελάδα σου. Καλή εβδομάδα να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ Πηνελόπη! Αν είχα επισκέπτες σαν εσένα εννοείται πως θα έβαζα τα δυνατά μου & πιο συχνά, στην καθημερινότητά μου η αλήθεια είναι πως δεν φτιάχνω πια τόσα πολλά γλυκά -για ευνόητους λόγους! :)

      Διαγραφή
  4. Η μαρμελάδα πρέπεινα είναι φανταστική. Το καρότο βγάζει και μια φυσική γλυκίτητα που σε συνδυασμό με το φρέσκο τζιντζερ θα είναι τέλεια σε γεύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι αλήθεια, καρότο, τζίντζερ και πορτοκάλι ταιριάζουν όλα μαζί υπέροχα. Σ' ευχαριστώ πολύ Marion και όπως διάβασες έχω κι άλλες καροτοσυνταγές στην "αποθήκη", ελπίζω να ξαναπεράσεις!

      Διαγραφή