Cookies νηστίσιμα με καρότο, Κρόκο Κοζάνης, πορτοκάλι και τζίντζερ
Απριλίου 10, 2019Καρότα σε παγωτά, πίτες, διάφορα γλυκά εντός κι εκτός ψυγείου και φυσικά σε μπισκότα! Το Παράξενο Πιρούνι αυτή τη φορά μαζί με το τζίντζερ και το πορτοκάλι πάντρεψε τα μπισκότα του και με Κρόκο Κοζάνης και το αποτέλεσμα ήταν εξαίσιο. Τα πορτοκαλί αυτά cookies ήταν τόσο ελαφριά, αρωματικά και νόστιμα, όσο το Παράξενο Πιρούνι ήθελε και περίμενε! Επιπλέον, είναι και νηστίσιμα!
Υλικά για 51 μέτρια προς μεγάλα cookies (2 ταψιά περίπου):
- 2 ποτηράκια του λικέρ λευκή, κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 ποτηράκι του λικέρ ζεστό νερό στο οποίο έχεις διαλύσει ένα φακελάκι Κρόκο Κοζάνης σε σκόνη (0,25 γραμμάρια)
- 1 ποτηράκι του λικέρ ελαιόλαδο
- 2 μεγάλα καρότα ψιλοτριμμένα στον τρίφτη
- ξύσμα ενός πορτοκαλιού
- 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό σόδα
- 1 1/2 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει, ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις ανακατεμένο με 3 κ.γλ. baking powder
- μισή κούπα περίπου ψιλοκομμένο τζίντζερ γλασέ
Σε μπολ ανακατεύεις με κουτάλι, ή κουταλάκι, ή και πιρούνι ακόμα (δε χρειάζεται καν σύρμα) τη ζάχαρη, το Κροκόνερο (υπέροχη λέξη? 😏), το ελαιόλαδο, τη σόδα, το ξύσμα και τα τριμμένα καρότα. Βάζεις το αλεύρι και ανακατεύεις να δημιουργηθεί ένας χυλός λίγο πιο σφιχτός από αυτόν του κέικ (ίσως να χρειαστεί λιγότερο ή περισσότερο αλεύρι). Τελευταία, προσθέτεις τα κομματάκια του τζίντζερ γλασέ. Με δύο ίδια κουταλάκια του γλυκού που τα βουτάς κάθε τόσο σε νερό, σχηματίζεις τα cookies πάνω σε ταψί στρωμμένο με αντικολλητικό χαρτί. Βάζεις τα μπαλάκια ζύμης με τα κουταλάκια και δε χρειάζεται καν να τα πατήσεις, με το ψήσιμο θα φουσκώσουν και θα πάρουν το σχήμα τους.
Ψήνεις στους 180 βαθμούς σε φούρνο προθερμασμένο με αέρα για κανένα τέταρτο με εικοσάλεπτο (ανάλογα με τον φούρνο) μέχρι τα μπισκότα να σχηματιστούν, να φουσκώσουν ελαφρώς και να πάρουν χρώμα.
Το μυστικό εδώ εκτός από τα καρότα που είναι το υλικό του μήνα, είναι φυσικά ο αγαπητός Κρόκος Κοζάνης, ο οποίος όπου μπαίνει κάνει θαύματα, ειδικά όταν πάει παρέα και με πορτοκάλι! Μοσχομύρισε η κουζίνα και τσιμπώντας τα μπισκότα, η κάπως βαριά (όταν πρόκειται για χρήση σε γλυκά) μυρωδιά από το ελαιόλαδο ούτε που διακρινόταν. Επιπλέον, το ζαχαρωμένο τζίντζερ πήγε κι έδεσε γιατί πρόσθεσε έξτρα γλυκιά γεύση αλλά και μια πικάντικη, καυτερή νότα που στο Παράξενο Πιρούνι άρεσε πολύ.
2 σχόλια
Μόλις ολοκλήρωσα ψήσιμο μαφινς νηστίσιμων, όποτε και δεν ζηλεύω τα καροτένια μπισκότα σου 🙂 Σκοτεινουλα μου, που ωστόσο δείχνουν άκρως ενδιαφεροντα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Πηνελόπη μου, σ' ευχαριστώ! Πάω γρήγορα να δω τα muffins που έφτιαξες!
Διαγραφή