Η αποδόμηση της χωριάτικης σαλάτας: Σορμπέ φέτα

Σεπτεμβρίου 20, 2019

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni, παγωτό φέτα, γρανίτα φέτα, παγωτό με φέτα

Αφού το Παράξενο Πιρούνι ξεκίνησε να αποδομεί τη χωριάτικη σαλάτα παίρνοντας ένα - ένα τα υλικά της και φτιάχνοντας αρχικά σορμπέ ντομάτα, σορμπέ αγγούρι, σορμπέ πιπεριά και σορμπέ κρεμμύδι, δε θα μπορούσε να αφήσει απέξω τη φέτα! Χωριάτικη χωρίς φέτα εξάλλου δεν είναι χωριάτικη αλλά απλή σαλάτα αγγουροντομάτα (έστω με κάποια μπόνους :)
Βέβαια λείπει η αγαπητή ελιά, αλλά για να μη νομίζεις ότι το Παράξενο Πιρούνι φοβήθηκε, σου λέει πως έχει κάνει στο παρελθόν το Παράξενό του πείραμα αλλά το αποτέλεσμα δεν το ικανοποίησε καθώς η ελιά και το ελαιόλαδο στην κατάψυξη δε λειτουργούν καλά σαν υλικά. Φυσικά, μελλοντικός πειραματισμός δεν αποκλείεται!

Για το σορμπέ φέτας λοιπόν:

- 1 κούπα νερό
- 1 κούπα ζάχαρη
- μισό κουταλάκι ρίγανη ξερή ή μερικά φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης
- 2 με 3 λωρίδες φλούδας λεμονιού (μόνο το κίτρινο μέρος της φλούδας)
- 2 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού
- 1/4 κιλού φέτα θρυμματισμένη
- 1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι
- 1/4 κούπας σιρόπι γλυκόζης

Ξεκινάς βράζοντας σε κατσαρολάκι για τρία λεπτά νερό, ζάχαρη, ρίγανη και φλούδα λεμονιού, έτσι ώστε να προκύψει ένα ελαφρύ σιρόπι. Αποσύρεις από τη φωτιά, σκεπάζεις το κατσαρολάκι και αφήνεις για ένα τέταρτο περίπου να αρωματιστεί καλά το σιρόπι. Σουρώνεις και προσθέτεις το χυμό του λεμονιού και το σιρόπι γλυκόζης ανακατεύοντας να διαλυθεί.
Αφού το μίγμα κρυώσει τελείως το χτυπάς στο multi μαζί με τη φέτα και το στραγγιστό γιαούρτι (σε δύο δόσεις αν δε χωράει όλο) έτσι ώστε να γίνει λείο και ομοιογενές. Όπως ίσως ήδη μαντεύεις, το βάζεις σε τάπερ και στην κατάψυξη χτυπώντας το κάθε τόσο λίγο - λίγο με το multi έτσι ώστε να γίνει μαλακό και αφράτο σε υφή, σαν παγωτό βανίλια.

Φυσικά δεν πρόκειται για παγωτό βανίλια -αν και οπτικά φαίνεται εκπληκτικά για τέτοιο- αλλά για ένα γαλακτερό σορμπέ με τη γεύση της φέτας αρκετά έντονη, η οποία ωστόσο δένει μια χαρά με τη ρίγανη, το λεμόνι και τη γλυκιά γεύση από τη ζάχαρη.
Σε αυτό το σημείο το αφιέρωμα στην αποδόμηση της χωριάτικης σαλάτας υπό τη μορφή σορμπέ τελείωσε. Το Παράξενο Πιρούνι ελπίζει πως το διασκέδασες κι εσύ μαζί του και αν δε χόρτασες και θέλεις κι άλλο, στο προσεχές μέλλον σου 'χει ακόμα πιο παράξενα παγωτά που δεν τα βάζει ο νους σου! 😉

You Might Also Like

4 σχόλια

  1. Νομιζω πως αν δεν εβαζες ριγανη θα θυμιζε λιγο παγωτο βανιλια.Προσωπικη αποψη αυτη επειδη δεν τα παω καλα με τη ριγανη.την χρησιμοποιω οταν χρειαζεται αλλα με φειδω.φιλια πολλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την Λίτσα! Εγώ τη ρίγανη την αγαπώ και την προσθέτω σε πολλά πιάτα. Η όψη του σορμπέ στη φωτογραφία θυμίζει παγωτό βανίλια, η υφή επειδή είναι γαλακτερή το ίδιο, ε σε γεύση κυριαρχεί η φέτα :) Την καλημέρα μου!

      Διαγραφή
  2. Κοπέλα μου καλή, όσο πας και κάνεις τα πράγματα πιο σαγηνευτικά!
    Αυτό σου το σορμπέ θα το έτρωγα πολύ ευχαρίστως νομίζω.
    Μετά όμως και από αυτήν την αποδόμηση, καταλαβαίνω γιατί άρχισες τα εξτριμ σπορτς :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ω, σ' ευχαριστώ πολύ Πηνελόπη μου! Χαίρομαι που αυτό θα το δοκίμαζες. Όσο για τα extreme sports ναι, καιρός ήταν νομίζω :)

      Διαγραφή