Η αποδόμηση της χωριάτικης σαλάτας: Σορμπέ αγγούρι

Σεπτεμβρίου 09, 2019

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni, παγωτό αγγούρι, γρανίτα αγγούρι

Το project "Αποδόμηση της χωριάτικης σαλάτας" συνεχίζεται! Όπως είναι αναμενόμενο, τη ντομάτα ακολουθεί το αγγούρι. Και εγγυημένα, αυτό το αγγούρι δε θα σε ζορίσει καθόλου! Μετά από το παλιότερο αγγούρι γλυκό κουταλιού, τώρα και σορμπέ αγγούρι για να σε δροσίσει, να σε γλυκάνει και να σε καταπλήξει με την αιθέρια, μαλακή "συννεφένια" υφή του! 

Υλικά για ένα τάπερ παγωτού χωρητικότητας 2 λίτρων:

- 2μιση μεγάλα αγγούρια
- 3/4 φλιτζανιού σιρόπι γλυκόζης
- μισό φλιτζάνι λευκή, κρυσταλλική ζάχαρη
- χυμός 3 λεμονιών
- 1/4 με 1/3 φλιτζανιού ούζο
- 1 κ.γλ. αλάτι
- λίγο φρέσκο δυόσμο ή άνιθο ψιλοκομμένο
- λίγο ξύσμα λεμονιού (ένα κουταλάκι περίπου)
- 2 ασπράδια αβγών χτυπημένα σε μαρέγγα

Πλένεις πολύ καλά τα αγγούρια και χωρίς να τα καθαρίσεις (αφαιρείς μόνο την πάνω και κάτω άκρη τους) τα κόβεις σε ροδέλες, τις οποίες πολτοποιείς στο μπλέντερ και βάζεις τον πολτό σε μπολ το οποίο έχεις στρώσει με τούλι. Πιέζεις καλά και στίβεις με τα χέρια να βγει όσο περισσότερο γίνεται ο καθαρός, διαυγής χυμός των αγγουριών στο μπολ (αυτό που περισσεύει στο τούλι γίνεται ωραιότατο τζατζίκι!)
Ανακατεύεις το χυμό των αγγουριών με τη ζάχαρη, τη γλυκόζη, το χυμό των λεμονιών, το ούζο και το αλάτι. Όταν διαλυθεί η ζάχαρη, βάζεις αυτό το υγρό μίγμα στο τάπερ του παγωτού και στην κατάψυξη. Αν δεν υπάρχει παγωτομηχανή, το βγάζεις κάθε τόσο από την κατάψυξη και το χτυπάς λίγο - λίγο στο μπλέντερ. Σε κάποιο από τα αρχικά χτυπήματα προσθέτεις το δυόσμο ή άνιθο, το ξύσμα λεμονιού και τη μαρέγγα. Το Παράξενο Πιρούνι πρέπει να το χτύπησε γύρω στις 5 φορές και το μυστικό απ' ό,τι κατάλαβε δεν ήταν τόσο στη συχνότητα, όσο στην κατάλληλη στιγμή. Δηλαδή δεν πρέπει να γίνει πολύ σκληρό σαν παγάκι (αυτό θα συμβεί αν μείνει αρκετή ώρα στην κατάψυξη χωρίς να χτυπηθεί) αλλά ούτε να μένει συνεχώς αραιό σαν νερό (αυτό θα συμβεί αν μεταξύ των χτυπημάτων μεσολαβεί μικρό χρονικό διάστημα).
Εν ολίγοις, το μυστικό για την τέλεια υφή στο σπιτικό παγωτό και σορμπέ γενικότερα, είναι θέμα πείρας κι εξάσκησης ή... κατοχής παγωτομηχανής! 😏 

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni, παγωτό αγγούρι, γρανίτα αγγούρι

Το Παράξενο Πιρούνι σου ορκίζεται στα δυνατά του δόντια πως η υφή του συγκεκριμένου, ήταν πραγματικά η καλύτερη που έχει πετύχει έως τώρα σε παγωτό - σορμπέ. Κι αυτό δεν ξέρει να σου πει πως ακριβώς συνέβη. Πιθανολογεί πως ήταν ένας συνδυασμός παραγόντων, όπως η υπομονή με την οποία το χτύπησε φροντίζοντας να πετύχει τις σωστές χρονικές αποστάσεις, σίγουρα η προσθήκη του ούζου (το αλκοόλ κάνει καλό στο παγωτό, το έχει ξαναπεί!) το σιρόπι γλυκόζης και κάτι πρέπει να έκανε και η μαρέγγα... Αν και σε επόμενο πειραματισμό, το Παράξενο Πιρούνι θα δοκιμάσει να το ξαναφτιάξει χωρίς μαρέγγα για να είναι και vegan.  
Είναι ό,τι πρέπει για ενδιάμεσα στα γεύματα, δροσιστικό και ελαφρύ, μυρίζει αγγούρι όσο πρέπει, είναι γλυκό όσο πρέπει, το Παράξενο Πιρούνι δεν έχει λόγια για το εξαίσιο αγγουροσορμπέ του! 

You Might Also Like

2 σχόλια

  1. Διάβασα απανωτά τα posts για την αποδομημένη χωριάτικη και κάτι με έπιασε βρε Σκοτεινούλα μου.
    Ευτυχώς που υπάρχει έτοιμο γλυκό, γιατί με τα "σορμπέ" δεν το έχω καθόλου φέτος! Όλο σε κάτι παρφέ, κάτι εκμέκ και κάτι παγωμένα μιλφέιγ ξεπέφτω φέτος :-))
    Τα φιλιά μου και καλό φθινόπωρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την Πηνελόπη! Χαίρομαι πολύ που σε ξαναβλέπω κι ας μη σου αρέσουν τα σορμπέ, εμένα όπως ξέρεις μου αρέσουν πάντα τα σχόλιά σου! Καλό φθινόπωρο να έχουμε, καλή δύναμη και πρόοδο σε όσα θέλουμε και επιδιώκουμε. Τα φιλιά μου!

      Διαγραφή