Η αποδόμηση της χωριάτικης σαλάτας: Σορμπέ κρεμμύδι

Σεπτεμβρίου 16, 2019

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni, παγωτό κρεμμύδι, παγωτό χωριάτικη, γρανίτα κρεμμύδι

Μπορεί να έχεις κλάψει για πολλά στη ζωή σου και μάλλον αν κάτσεις και θυμηθείς μία - μία κάθε περίπτωση, οι μόνες φορές όπου δεν υπήρχαν άσχημα συναισθήματα και καταστάσεις, πολύ πιθανό να ήταν οι φορές που καθάριζες κρεμμύδια! Αυτά τα κρεμμύδια όμως δε θα σε κάνουν να κλάψεις. Εγγυημένα. Αυτά τα κρεμμύδια σιγοψήθηκαν, μαλάκωσαν, μέλωσαν και έγιναν ένα νοστιμότατο, αρωματικό φθινοπωρινό παγωτό!
Όχι ακριβώς παγωτό δηλαδή αλλά σορμπέ, μέσα στα πλαίσια του μάλλον πιο παράξενου project μέχρι τώρα στο blog (ίσως και στη χώρα ολόκληρη 😜) που δεν είναι άλλο από την αποδόμηση της χωριάτικης σαλάτας σε μορφή σορμπέ!

Yλικά για ένα ταπεράκι χωρητικότητας 900 ml / 500 γραμμαρίων:

- 2 μεγάλα κρεμμύδια
- ένα φλιτζάνι νερό
- μισό φλιτζάνι ζάχαρη λευκή
- μισό φλιτζάνι ζάχαρη μαύρη
- μιάμιση με δύο κουταλιές σούπας περίπου μαύρες σταφίδες
- λίγο κονιάκ
- μερικά φύλλα δάφνης, κλαράκια φρέσκο δεντρολίβανο, ολόκληρα γαρίφαλα
- ένα ξυλάκι κανέλας, 2 - 3 κόκκους μπαχάρι, μερικά γαρίφαλα, έναν αστεροειδή γλυκάνισο, ένα φύλλο δάφνης
- χυμό μισού λεμονιού

Το πρώτο που χρειάζεται να κάνεις είναι να ψήσεις τα κρεμμύδια καθαρισμένα από τη φλούδα τους αλλά ολόκληρα. Αφού τα πλύνεις καλά, καρφώνεις τα γαρίφαλλα, κλαδάκια φρέσκου δεντρολίβανου και ένα φύλλο ξερή δάφνη κομμένο και τα ψήνεις τυλιγμένα σε αλουμινόχαρτο στους 200 βαθμούς με αέρα για 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Φυσικά, δε θα ανάψεις το φούρνο τόση ώρα για να ψήσεις 2 κρεμμύδια. Το Παράξενο Πιρούνι εκείνη την ημέρα ετοίμαζε ένα ωραίο Κυριακάτικο -όχι παράξενο- ψητό, επομένως βρήκε την ευκαιρία να χώσει μέσα στο φούρνο που έτσι κι αλλιώς θα ήταν για ώρα αναμμένος και τα κρεμμύδια του. 
Όση ώρα ο φούρνος κάνει τη δουλειά του, εσύ βάλε τις σταφίδες να μουλιάσουν στο κονιάκ και ετοίμασε ένα ωραίο σιρόπι βράζοντας για 2 - 3 λεπτά νερό με 2 ζάχαρες, ξυλάκι κανέλας, αστεροειδή γλυκάνισο, κόκκους μπαχάρι, γαρίφαλλα και το φύλλο δάφνης. Αποσύρεις το σιρόπι από τη φωτιά, προσθέτεις το χυμό του λεμονιού και το αφήνεις κατά μέρος σκεπασμένο να κρυώσει αλλά και να τραβήξει όλα τα αρώματα των μπαχαρικών. Όταν τα ψητά κρεμμύδια γίνουν χλιαρά, τα χτυπάς στο multi μαζί με το σιρόπι (σουρωμένο από τα μπαχαρικά εννοείται) και τις σταφίδες που έχουν μουλιάσει στο κονιάκ (μαζί με το κονιάκ). Τοποθετείς το μίγμα σε πλαστικό τάπερ με σκέπασμα και στην κατάψυξη. Μετά, ή το χτυπάς κάθε τόσο λίγο - λίγο με το multi για να πετύχεις μια ωραία και αφράτη υφή, ή αν διαθέτεις παγωτομηχανή κάνει αυτή τη χαμαλοδουλειά κι εσύ αράζεις, ή ακόμα καλύτερα πας βόλτα 😉

Το Παράξενο Πιρούνι όπως κάνει πάντα, έφτιαξε το παγωτό του μυστικά και την επόμενη ημέρα το παρουσίασε επίσημα στους δοκιμαστές του. Μοσχοβολούσε από τα μπαχαρικά και κανείς δεν κατάλαβε το κρεμμύδι. Όλοι το πέρασαν για μήλο, για την ακρίβεια "σορμπέ μηλόπιτα" ήταν ένας ωραίος τίτλος που δόθηκε από το μικρό του κοινό -προφανώς λόγω των μπαχαρικών και σταφίδων. 
Ορίστε λοιπόν τι γκουρμέ, παγωμένο επιδόρπιο μπορείς να φτιάξεις με τα ταπεινά κρεμμύδια και να τρελάνεις κόσμο! Μείνε συντονισμένος για το επόμενο και τελευταίο post της αποδόμησης της χωριάτικης: Αν το χάσεις, εσύ θα χάσεις!

You Might Also Like

6 σχόλια

  1. Στιφαδο σορμπε δηλαδη?ακομη κλαιω.φιλια πολλα για την κουραση που περνας να τα κανεις ολα αυτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σορμπέ στιφάδο λέει, χαχαχα! Μπράβο, απορώ πως δεν είχα σκεφτεί τον τίτλο πιο πριν εγώ :) Ναι, και μάλιστα είναι κι ορφανό στιφάδο αφού είναι μόνο με κρεμμύδια! Ε δεν κουράζομαι ιδιαίτερα γι' αυτά, είναι το χόμπυ μου, άρα γίνομαι παράξενη όταν με βολεύει :)

      Διαγραφή
  2. Είπαμε να αποδομήσεις παιδί μου... αλλά δεν έχεις σταματημό μιλάμε!!
    Να σου πω όμως ότι μια περιέργεια με τρώει για την γεύση τούτου του σορμπέ Έφη μου, αλλά θέλει κότσια για να πεις ότι το παρουσιάζεις μετά από ένα γεύμα.
    Τα φιλιά μου μεγάλη μου πειραματίστριά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την αγαπητή Πηνελόπη, σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Ε, εντάξει ο περισσότερος κόσμος θα αντιδρούσε αν τον κερνούσαν κάπου κάτι τέτοιο... το γνωρίζω καλά αυτό! Όλα κι όλα όμως, είπαμε αποδόμηση και θα το φτάσω μέχρι τέλους! :)

      Διαγραφή