Παγωτό σπανακόπιτα

Ιουνίου 10, 2018


παγωτό σπανακόπιτα, παγωτό με σπανάκι, παγωτό με γεύση σπανακόπιτα, παγωτό με γεύση σπανάκι, πράσινο παγωτό, παγωτό με λαχανικά, πρωτότυπο παγωτό, παράξενο παγωτό, δημιουργικό παγωτό, μοναδικό παγωτό, ελληνικό παγωτό

Το Παράξενο Πιρούνι πήρε για λίγο ρόλο κουταλιού και τσίμπησε παγωτό με γεύση σπανακόπιτα. Ό,τι πιο πρωτότυπο έχει σκεφτεί να φτιάξει και να δοκιμάσει μέχρι τώρα τουλάχιστον. 
Όλα τα υλικά που περιέχει η κλασική ελληνική σπανακόπιτα -εκτός της φέτας- σε ένα κρεμώδες καταπράσινο παγωτό με γλυκιά γεύση το οποίο εκτός από το Παράξενο Πιρούνι είναι πολύ πιθανό να άρεσε και στον Ποπάυ.

ποπάυ παγωτό, ποπάι παγωτό, παγωτό σπανακόπιτα, παγωτό σπανάκι

Για ποσότητα ενός λίτρου περίπου, το Παράξενο Πιρούνι χρησιμοποίησε:

- μισό κιλό φρέσκο σπανάκι
- μισό ματσάκι άνηθο
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1/2 φλιτζάνι τσαγιού και 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα φρέσκο πλήρες
- 1 και 2/3 φλιτζάνια τσαγιού κρέμα γάλακτος
- 4 κρόκους αβγών
- ξύσμα από μισό λεμόνι
- λίγο φρέσκο μάραθο (προαιρετικά)
- 2 στρογγυλά σφολιατάκια


Αφού συγκέντρωσε τα παραπάνω υλικά, έπλυνε και καθάρισε το σπανάκι, τον άνηθο και τα κρεμμυδάκια. Έκοψε το σπανάκι σε μικρότερα κομμάτια και σε ακόμα πιο μικρά, τον άνηθο και τα κρεμμυδάκια. Τα άχνισε σε μια μεγάλη, βαριά αντικολλητική κατσαρόλα χωρίς να χρησιμοποιήσει καθόλου νερό ή λάδι με σκοπό να μειωθεί ο όγκος και να μείνει ποσότητα περίπου ίση με ένα φλιτζάνι τσαγιού.
Τότε πρόσθεσε στην κατσαρόλα το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη και μόλις το μίγμα αυτό πήρε μια βράση το απέσυρε από τη φωτιά, σκέπασε την κατσαρόλα και το άφησε έτσι για μισή ώρα περίπου να δέσουν όλα τα αρώματα και οι γεύσεις μεταξύ τους. Στη συνέχεια, αυτό το μίγμα το πέρασε και από το blender για να γίνει όσο μπορούσε πιο εννιαίο. Χτύπησε τους κρόκους των αβγών σε ένα μπολ και πρόσθεσε σιγά - σιγά το πράσινο μίγμα σπανακιού.
Αυτή την κρέμα έπρεπε να την δέσει (να την κάνει custard όπως την έλεγαν και στο χωριό του), οπότε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό που έβραζε τοποθέτησε μια μικρότερη με την παραπάνω κρέμα του παγωτού που ήθελε να φτιάξει και υπομονετικά με ένα Παράξενο σύρμα ανακάτευε τακτικά μέχρι που η κρέμα έδεσε και έπηξε. Τότε την σούρωσε πολύ καλά και όταν κρύωσε τελείως την έβαλε σε ταπεράκι και στην κατάψυξη.

Επειδή ήθελε το παγωτό του να έχει μαλακή και ικανοποιητική υφή και επειδή δεν είχε παγωτομηχανή, το έβγαζε κάθε τόσο από την κατάψυξη και λίγο - λίγο το χτυπούσε στο blender για να το αφρατέψει. Πιστεύει ότι όσες περισσότερες φορές επαναληφθεί αυτή η διαδικασία, τόσο πιο καλό θα είναι το παγωτό.
Για περισσότερο άρωμα το Παράξενο Πιρούνι έβαλε το ξύσμα λεμονιού και λίγο φρέσκο μάραθο στο πρώτο χτύπημα. Στο τελευταίο, έβαλε τα σφολιατάκια αφού τα είχε ψήσει και κόψει όταν κρύωσαν.

Την επόμενη μέρα δοκίμασε το παγωτό που έφτιαξε, έμεινε ευχαριστημένο και σκέφτηκε να μοιραστεί τη συνταγή του και με άλλα παράξενα -ή και όχι- όντα.

You Might Also Like

0 σχόλια