Γλυκά μπισκότα (cookies)
με μπρόκολο και φιστίκια Αιγίνης
Ιουνίου 26, 2018
Το Παράξενο Πιρούνι, σαν καλό πιρούνι που είναι τσιμπάει ευχαρίστως όλα του τα πράσινα, ωφέλιμα λαχανικά.
Επειδή όμως είναι και παράξενο και βαριέται να τα τρώει συνέχεια βραστά και σε σαλάτες, σκέφτηκε να τα βάλει σε vegan γλυκά μπισκότα και να τα τσιμπάει με το απογευματινό του τσάι.
Για να φτιάξει γύρω στα 60 μικρά cookies με μπρόκολο, χρειάστηκε:
- ένα φλιτζάνι τσαγιού ωμά και ανάλατα φιστίκια Αιγίνης χοντροκομμένα
- 2 ποτηράκια του κρασιού ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
- 1 ποτηράκι του κρασιού λικέρ μαστίχας (χωρίς καμία πρόθεση διαφήμισης, το Skinos είναι το καλύτερο)
- ένα κουταλάκι του γλυκού κοφτό σόδα
- 2 κουταλάκια γλυκού baking powder
- ξύσμα ενός μεγάλου λεμονιού
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις, όσο χρειαστεί η ζύμη (περίπου 1 1/2 με 2 φλιτζάνια τσαγιού)
Αφού έπλυνε καλά το μπρόκολο, το στέγνωσε και έτριψε τις κορυφές (τα φουντάκια του μόνο δηλαδή) έτσι ωμά όπως ήταν στο blender.
Σε μπολ χτύπησε καλά με σύρμα το ελαιόλαδο, το λικέρ και τη ζάχαρη. Στη συνέχεια πρόσθεσε το ξύσμα λεμονιού, τα φιστίκια και το τριμμένο μπρόκολο. Έβαλε ύστερα τη σόδα και το baking powder.
Τέλος, πρόσθεσε και αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο χρειάστηκε μέχρι να γίνει μια ζύμη ελάχιστα πιο σφιχτή από τη ζύμη για κέικ (δε χρειάζεται να γίνει ζύμη που να πλάθεται).
Πάνω σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος το οποίο έστρωσε σε λαμαρίνα, έβαλε με τη βοήθεια 2 ίδιων κουταλιών γλυκού μικρές μπαλίτσες χυλού και έψησε κλασικά στους 180 σε φούρνο προθερμασμένο με αέρα.
Τα μπροκολομπισκότα χρειάστηκαν γύρω στα 10 με 15 λεπτά ψήσιμο (ο χρόνος βέβαια εξαρτάται και από τον κάθε φούρνο). Το Παράξενο Πιρούνι μη μπορώντας να κρατηθεί τα τσίμπησε ασφαλώς ζεστά και φρεσκοψημένα, αλλά και κρύα την επόμενη ημέρα. Του φάνηκε ότι κρύα την επόμενη ημέρα είχαν καλύτερη γεύση.
Τώρα τα έχει καλά κλεισμένα σε κουτί μπισκότων και τα τρώει μαζί με το πράσινο αρωματικό τσάι του, καθώς έτσι πράσινα κι αυτά, έγιναν μια χαρά ζευγάρι.
Τέλος, πρόσθεσε και αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο χρειάστηκε μέχρι να γίνει μια ζύμη ελάχιστα πιο σφιχτή από τη ζύμη για κέικ (δε χρειάζεται να γίνει ζύμη που να πλάθεται).
Πάνω σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος το οποίο έστρωσε σε λαμαρίνα, έβαλε με τη βοήθεια 2 ίδιων κουταλιών γλυκού μικρές μπαλίτσες χυλού και έψησε κλασικά στους 180 σε φούρνο προθερμασμένο με αέρα.
Τα μπροκολομπισκότα χρειάστηκαν γύρω στα 10 με 15 λεπτά ψήσιμο (ο χρόνος βέβαια εξαρτάται και από τον κάθε φούρνο). Το Παράξενο Πιρούνι μη μπορώντας να κρατηθεί τα τσίμπησε ασφαλώς ζεστά και φρεσκοψημένα, αλλά και κρύα την επόμενη ημέρα. Του φάνηκε ότι κρύα την επόμενη ημέρα είχαν καλύτερη γεύση.
Τώρα τα έχει καλά κλεισμένα σε κουτί μπισκότων και τα τρώει μαζί με το πράσινο αρωματικό τσάι του, καθώς έτσι πράσινα κι αυτά, έγιναν μια χαρά ζευγάρι.
6 σχόλια
Τι πρωτότυπη συνταγή! Φαίνονται νοστιμότατα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ Μαρία! Επιτέλους το πρώτο σχόλιο! :)
ΔιαγραφήΚαλώς σας βρήκα, αν και δεν αγαπώ τα πάσης φύσεως cookies, βρίσκω πολύ πρωτότυπη αυτή τη συνταγή και θα τα δοκίμαζα. Καλή συνέχεια με πρωτότυπες ιδέες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ Ξανθή! Τις περισσότερες ιδέες μου τις έχω ήδη υλοποιήσει στην κουζίνα μου και ελπίζω σιγά - σιγά να τις καταγράψω όλες εδώ. Χαίρομαι τόσο με τα πρώτα σας σχόλια!!
ΔιαγραφήΤώρα αυτά τα "πράσινα" μπισκότα τα λες γλυκά ή μήπως αν αντί για ζάχαρη βάζαμε κανένα τριμμένο τυράκι (ίσως και μπλε...) να τα κάναμε αλμυρά, για παρέα σε μια καλά παγωμένη μπύρα; Μια ιδέα μου ήρθε...και την καταθέτω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαιρετισμούς και πάλι.
Χε χε, αν είχαν τυρί και αλμυρή γεύση δε θα ήταν παράξενα ;)
ΔιαγραφήΗ ιδέα ήταν να ενσωματωθεί το μπρόκολο σε γλυκά μήπως και ξεγελαστεί κανένα παράξενο πιτσιρίκι (ή και μεγαλύτεροι παράξενοι φυσικά :)