Πουρές πατάτας με φουντουκοβούτυρο και ελαφριά, αρωματική σάλτσα κιμά

Ιουνίου 05, 2024

paraxeno pirouni, παράξενο πιρούνι

Αυτά τα βούτυρα ξηρών καρπών το Παράξενο Πιρούνι τα έχει λατρέψει. Από το ταχίνι μέχρι το φιστικοβούτυρο ή αμυγδαλοβούτυρο, ένα μικρό βαζάκι με κάτι σχετικό πάντα θα υπάρχει στο ψυγείο του. Τώρα τελευταία, το Παράξενο Πιρούνι πέτυχε και φουντουκοβούτυρο, το οποίο ήταν φυσικά κεραυνοβόλος έρωτας! Σκέτο εννοείται, σε μπολάκια πρωινού ή σε διάφορα γλυκά χωρίς ζάχαρη και θρυλικά παραξενοπιρουνίσια μπισκότα, δοκιμάστηκε ποικιλοτρόπως και προστέθηκε παντού! 

Μια μέρα λοιπόν που το Παράξενο Πιρούνι ήθελε να περιποιηθεί τον εαυτό του με ένα κάπως πιο εκλεπτυσμένο πιάτο που θα το έλεγες και comfort food, έφτιαξε έναν υπέροχο, βελούδινο πουρέ πατάτας που απογειώθηκε με την προσθήκη μιας κουταλιάς από τον παραπάνω φανταστικό πολτό και σαν να μην ήταν αυτό αρκετό, σκεπάστηκε με μοσχοβολιστή σάλτσα κιμά!

Για τον κιμά, το Παράξενο Πιρούνι σώταρε σε ελάχιστο ελαιόλαδο κρεμμύδι και σκόρδο μαζί με τον κιμά ανακατεύοντας καλά με ξύλινη κουτάλα να "σπάσει" και να ασπρίσει ο κιμάς. Πρόσθεσε ένα μεγάλο καρότο και μια πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένα που έδωσαν κι αυτά το άρωμα και τη γλύκα τους. Έβαλε και μια κουταλιά πελτέ ντομάτας και τον σώταρε κι αυτόν, ένα φύλλο δάφνης, 3 καρφάκια γαρίφαλλο, 3 με 4 κόκκους μπαχάρι, ένα ξυλάκι κανέλας, μια καυτερή, αποξηραμένη πιπερίτσα, αλάτι, πιπέρι, μια κουταλιά γλυκιά πάπρικα και φυσικά... νερό! Όχι πολύ νερό, ίσα- ίσα να σκεπάσει τον κιμά. Βράσιμο σε χαμηλή φωτιά με κλειστό καπάκι για 40 λεπτά ή μια ώρα και μετά ξεσκέπασμα, δυνατότερη φωτιά και είναι έτοιμος όταν "πιεί" τα υγρά του!

Για τον πουρέ πατάτας, το Παράξενο Πιρούνι καθάρισε μια μέτρια πατάτα και την έκοψε σε κυβάκια. Τα έβρασε, τα σούρωσε και έτσι μαλακά καθώς ήταν τα έκανε πουρέ με το ραβδομπλέντερ επάνω στο μάτι σε σιγανή φωτιά προσθέτοντας λίγο γάλα εβαπορέ αδιάλυτο και λίγο από το υπέροχο φουντουκοβούτυρο. Έβαλε αλάτι, πιπέρι, λίγο σκόρδο σκόνη και λίγο μοσχοκάρυδο και φρόντισε να ανακατέψει και να πολτοποιήσει καλά, έτσι ώστε να έχει ένα ομοιογενές μίγμα.

Το Παράξενο Πιρούνι σέρβιρε τον πουρέ του αμέσως ζεστό με τη σάλτσα του κιμά από πάνω και λίγο τριμμένο, κίτρινο τυράκι. Μαζί έφαγε φυσικά και την πράσινη σαλάτα του και απόλαυσε ένα υπέροχο γεύμα!

You Might Also Like

0 σχόλια