Κανταΐφι με τυρί κρέμα και μήλο

Μαΐου 26, 2024

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Ποτέ μην κρίνεις ανθρώπους και πιρούνια από την εξωτερική τους εμφάνιση αλλά από τα έργα τους και τις ικανότητες τους. Έχοντας αυτό ως βάση, το Παράξενο Πιρούνι δεν ήταν ποτέ ο τύπος που θα ξόδευε ώρες από τον ελεύθερο χρόνο του για να καλλωπιστεί, π.χ. να φτιάξει νύχια και μαλλιά. Έτσι, αντί να φροντίσει τα δικά του προτιμάει να χτενίσει, λούσει και φροντίσει τα μαλλιά ενός... κανταϊφιού! 
Ο Θεούλης ή Θεούλα που έφτιαξε μια μέρα ζύμη με αλεύρι και νερό και μετά σκέφτηκε: "Τι να την κάνω τώρα? Α το βρήκα, θα φτιάξω μαλλιά!", έχει respect από το Παράξενο Πιρούνι. Αυτό είναι το σκεπτικό που θέλουμε! 😊

Μια και το Παράξενο Πιρούνι προσπαθεί το καημένο να είναι μέσα σ' όλα, διαπίστωσε πως δεν έχει αρκετές συνταγές για την κατηγορία σιροπιαστά. Αν και το ίδιο πλέον δεν τρώει ζάχαρη παρά σε εξαιρετικές περιπτώσεις, θα σου δώσει σήμερα τη συνταγή για ένα παλιότερο, διαφορετικό παραξενοπιρουνίσιο κανταΐφι με τυρί κρέμα και μήλο!

Για να φτιάξεις λοιπόν αυτό το ωραίο πράγμα παραπάνω, θα χρειαστείς:

- μισό κιλό κανταΐφι (ένα πακέτο δηλαδή)
- 250 γραμμάρια βούτυρο
- 300 γραμμάρια τυρί κρέμα
- 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
- 1 κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού
- ένα μέτριο πράσινο μήλο
- κανέλα
- παγωτό κρέμα ή παρφέ για το σερβίρισμα, προαιρετικά

Αφήνεις το κανταΐφι να ξεπαγώσει για 2 ώρες (αν το είχες στην κατάψυξη) και όταν ανοίξεις το πακέτο και δεις ότι είναι μαλακό και εύπλαστο, βάζεις το μισό από αυτό σε ένα ταψί (το ανοίγεις με τα χέρια, κάπως σαν να προσπαθείς να ξεχωρίσεις και να αφρατέψεις τα "μαλλιά" του) και το ραντίζεις με τη μισή ποσότητα από το βούτυρο το οποίο έχεις λιώσει, φροντίζοντας να πάει παντού.
Ψήνεις σε μέτριο φούρνο με αέρα μέχρι να δεις ότι στέγνωσε και πήρε καστανό χρώμα. 
Το βγάζεις από το φούρνο και το αφήνεις να κρυώσει. Στο μεταξύ, ετοιμάζεις τη γέμιση:

Χτυπάς το τυρί κρέμα σε ένα μπολ να μαλακώσει και να αφρατέψει λίγο και προσθέτεις τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού. Ανακατεύεις με το σύρμα, να γίνει ένα εννιαίο μίγμα. Στρώνεις το μίγμα πάνω από το ψημένο κανταΐφι. Από πάνω, τρίβεις από τη χοντρή πλευρά του τρίφτη το μήλο (καθαρισμένο εννοείται) και πασπαλίζεις όλη την επιφάνεια με κανέλα. Σκεπάζεις με το υπόλοιπο κανταΐφι και ραντίζεις με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο. 
Ψήνεις στους 160 – 170 βαθμούς σε φούρνο προθερμασμένο με αέρα μέχρι να ροδίσει και το αφήνεις να κρυώσει όλη τη νύχτα. Το πρωί το σιροπιάζεις κρύο με το καυτό σιρόπι. 

Για το σιρόπι, θα χρειαστείς: 

- 4 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
- 2 1/2 φλιτζάνια τσαγιού νερό
- χυμό μισού λεμονιού
- ένα ξυλάκι κανέλας
- έναν αστεροειδή γλυκάνισο
- ένα μικρό κομματάκι φρέσκο τζίντζερ
- ένα κομμάτι φλούδα λεμονιού 

Για να το φτιάξεις, απλώς βράζεις όλα τα υλικά για 5 λεπτά.
Καυτό σιρόπι, κρύο κανταΐφι (τουλάχιστον αυτό κάνει το 
Παράξενο Πιρούνι με τα σιροπιαστά) και επειδή το σιρόπι γίνεται μπόλικο, μην αγχωθείς ότι θα περισσέψει, σιγά - σιγά το κανταΐφι θα το απορροφήσει όλο. Όταν απορροφηθεί όλο το σιρόπι (θα πάρει κάποιες ώρες) και το κανταΐφι κρυώσει εντελώς, το βάζεις στο ψυγείο.

Στο Παράξενο Πιρούνι αρέσει να το τρώει κρύο από το ψυγείο με παγωτό, εννοείται παραξενοπιρουνίσιο κι αυτό! 😉

You Might Also Like

0 σχόλια