Πουτίγκα χαρουπιού χωρίς ζάχαρη
Μαΐου 20, 2024Στα πλαίσια της έναρξης και διατήρησης (όχι πάντα με επιτυχία 😊) ενός υγιεινότερου τρόπου διατροφής, το Παράξενο Πιρούνι έχει βρει ένα σωρό εναλλακτικά προϊόντα για να έχει τη γλυκιά γεύση στην καθημερινότητα του χωρίς τη ζάχαρη. Τα προϊόντα από χαρούπι λοιπόν μπαίνουν συχνά - πυκνά στην κουζίνα του και θα σου πει γιατί:
Το χαρουπόμελο έχει εκτός από γλυκιά και σοκολατένια γεύση και όταν το Παράξενο Πιρούνι βρίσκεται σε "επικίνδυνες" μέρες και ώρες και το πιάνει η λιγούρα για σοκολάτα, για κάτι express του τύπου "εδώ και τώρα" ανακατεύει λίγο φιστικοβούτυρο ή ταχίνι με χαρουπόμελο και βρίσκει τη χαρά του και τη σανίδα σωτηρίας του! Καλύτερο κι από παστάκι!
Ή πάλι φτιάχνει σε δευτερόλεπτα κρεμούλα βρώμης με χαρουπόσκονη και κανέλα που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από μια σοκολατένια κρέμα. Και φυσικά χρησιμοποιεί πότε το ένα πότε το άλλο, ή και τα δυο μαζί για να φτιάξει τα υπέροχα παραξενοπιρουνίσια γλυκά του!
Το τελευταίο είναι αυτό εδώ. Πουτίγκα με τις αγαπημένες φρυγανιές wasa ολικής άλεσης που για να έχει σοκολατένια γεύση χρησιμοποιήθηκε χαρουπόσκονη, οι φρυγανιές έγιναν σάντουιτς με υπέροχη πάστα χουρμά αντί για νουτέλα-μερέντα (την οποία κάποτε το Παράξενο Πιρούνι τιμούσε, τώρα δε θέλει ούτε να τη βλέπει) και το κάθε κομμάτι στο σερβίρισμα λούστηκε με χαρουπόμελο. Τύφλα να έχουν οι σοκολατίνες!
Στο τετράγωνο μεσαίο γυάλινο πυρέξ του το οποίο είχε αλείψει με ελάχιστο ταχίνι, το Παράξενο Πιρούνι έβαλε διπλή στρώση από σάντουιτς με φρυγανιές wasa. Όπου υπήρχαν κενά, έβαλε σκέτη κομμένη φρυγανιά για να τα καλύψει.
Όπως ανέφερε και πιο πάνω, έφτιαξε μια υπέροχη πάστα βασιλικού χουρμά, πλένοντας καλά 13 βασιλικούς χουρμάδες (όσους είχε το σκαφάκι που αγόρασε δηλαδή), αφαιρώντας το κουκούτσι τους, κόβοντας τους σε ψιλά κομμάτια και αλέθοντάς τους στο multi με ένα διπλό, δυνατό εσπρέσο και λίγο αδιάλυτο γάλα εβαπορέ light μέχρι να σχηματιστεί μια πάστα σαν άλειμμα. Αυτή η πεντανόστιμη πάστα τρώγεται και σκέτη αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί φυσικά παντού σε γλυκά, σμούθις, κοινώς σε ό,τι βάζει του καθένα ο νους!
Το Παράξενο Πιρούνι πάλι στο multi έβαλε 3 αβγά, μισό λίτρο γάλα φρέσκο light, 2 - 3 μεγάλες κουταλιές χαρουπόσκονη και κανέλα. Με αυτό το μίγμα έλουσε την πουτίγκα του, σκέπασε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο, το έβαλε για μερικές ώρες (ή και για όλη τη νύχτα) στο ψυγείο για να τραβήξου τα υγρά οι φρυγανιές και να μαλακώσουν και το έψησε στον ατμό στο πρόγραμμα για πουτίγκα και κρέμα για 40 λεπτά περίπου.
Στο Παράξενο Πιρούνι αρέσει κρύο από το ψυγείο (γλυκό ψυγείου είναι εξάλλου) με λίγο χαρουπόμελο σαν σος στο σερβίρισμα που φυσικά ταιριάζει εξαιρετικά. Ό,τι καλύτερο για ένα δροσερό, απογευματινό γλυκό σνακ, νόστιμο και ελαφρύ όσο δεν πάει!
0 σχόλια