Σπιτικά τουλουμπάκια

Μαΐου 16, 2024

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Το Παράξενο Πιρούνι θυμάται πως όταν είχε δοκιμάσει πρώτη φορά τουλουμπάκια είχε ενθουσιαστεί. Ενώ κάθε ζαχαροπλαστείο που σέβεται τον εαυτό του σίγουρα περιλαμβάνει μπακλαβά, κανταΐφι και γαλακτομπούρεκο στον κατάλογο των σιροπιαστών του, συνήθως σνομπάρει δίπλες, κουρκουμπίνια και τουλούμπες. Η πιο σωστά, τα σνομπάρει το κοινό που μάλλον δεν τα ζητάει.

Οπότε κάπως έτσι το Παράξενο Πιρούνι παλιότερα είχε δοκιμάσει να τα φτιάξει στο σπίτι και το αποτέλεσμα ήταν αρκετά επιτυχημένο. Αφήνει σήμερα εδώ τη συνταγή και την ωραία φωτογραφία που τους είχε βγάλει 😊 

Υλικά για τη ζύμη:

- 115 ml νερό
- 55 γραμμάρια βούτυρο
- 1/4 κουταλάκι γλυκού αλάτι
- 1/2 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
- 30 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
- 60 γραμμάρια αλεύρι
- 2 αβγά
- βανίλια ή/και ξύσμα λεμονιού 

Για το σιρόπι:

- 300 γραμμάρια ζάχαρη
- 175 ml νερό
- μια κουταλιά σούπας μέλι
- 1 κουταλάκι γλυκού χυμό λεμονιού
- ξυλάκι κανέλας & φλούδα λεμονιού 

Επιπλέον:
- κάποιο ελαφρύ λάδι για το τηγάνισμα

Σε μία κατσαρόλα βάζεις το νερό, τη ζάχαρη, το αλάτι, το βούτυρο και την τοποθετείς στη φωτιά. Μόλις πάρει μία βράση και λιώσει το βούτυρο προσθέτεις σταδιακά το αλεύρι και το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα μέχρι να ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα. Αφήνεις τη ζύμη να κρυώσει 6 - 7 λεπτά. 
Κατόπιν προσθέτεις ένα - ένα τα αβγά και ανακατεύεις μέχρι να αφομοιωθούν στη ζύμη. Η ζύμη που θα προκύψει θα πρέπει να είναι λεία, σφιχτή και να μην κολλάει.
Βάζεις και βανίλια και/ή ξύσμα και αφήνεις στην άκρη τη ζύμη να κρυώσει. 

Βάζεις τη ζύμη σε κορνέ ζαχαροπλαστικής, χρησιμοποιώντας το στόμιο με τα μεγάλα δοντάκια. Ρίχνεις λάδι σε κατσαρολάκι να κάψει και μόλις κάψει χαμηλώνεις λίγο τη φωτιά. Κρατάς το κορνέ πάνω από το τηγάνι και βγάζεις "κορδονάκια-μπαστουνάκια" 5 εκατοστών περίπου, τηγανίζοντας μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζεις και τα ακουμπάς σε χαρτί κουζίνας. Μέχρι να κρυώσουν ετοιμάζεις το σιρόπι.

Για το σιρόπι, σε μία κατσαρόλα βάζεις τα υλικά για το σιρόπι, βράζεις και όταν δέσει το κατεβάζεις από την εστία.
Βουτάς τα τουλουμπάκια στο καυτό σιρόπι, τα αφήνεις για λίγα λεπτά ανακατεύοντας απαλά για να τραβήξουν σιρόπι και τα αραδιάζεις σε πιατέλα.

Το σιρόπι ίσως να περισσέψει, το φυλάς κι εσύ σαν το Παράξενο Πιρούνι σε γυάλινο βάζο και στο ψυγείο για χρήση σε άλλα γλυκά ή για το τσάι ή τον καφέ σου, κτλ... Καλοφάγωτα και τη γλύκα τους να έχεις!

You Might Also Like

0 σχόλια