Πατατόπιτα γεμιστή με ντομάτα
(ή πουρές φούρνου)

Μαΐου 09, 2024

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni


Έχεις τρόφιμα (λαχανικά κυρίως) στο σπίτι πολλές μέρες, με αποτέλεσμα να μην είναι τόσο φρέσκα όσο ήταν όταν τα αγόρασες? Θέλεις απλά να τα ξεφορτωθείς γιατί φεύγεις ταξίδι ή γυρίζεις από αυτό? Κάτι τέτοιο συνέβη και στο Παράξενο Πιρούνι και προέκυψε ένα φαγητό "της ανακύκλωσης" που λέμε, το οποίο όμως το ευχαριστήθηκε και μάλιστα με την ψυχή του μπορεί να σου πει! 


Τα υλικά που χρησιμοποίησε το Παράξενο Πιρούνι: 


- 3 μέτριες προς μικρές πατάτες

- 2 καρότα

- περίπου μισό φλιτζάνι κατεψυγμένο αρακά

- ένα ματσάκι μαϊντανό (τα κοτσάνια)

- αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο

- ένα αβγό

- λίγο άσπρο, σκληρό τυρί σε τρίμματα (φέτα ή κατσικίσιο) 


Για τη σάλτσα ντομάτας: 


- λίγο ελαιόλαδο

- ένα μικρό προς μέτριο κρεμμύδι

- 2 σκελίδες σκόρδο

- 1 μικρό κουτάκι πελτές ντομάτας (70 γραμμάρια καθαρό βάρος)

- μπαχαρικά: αλάτι, πιπέρι (μαύρο και γλυκό κόκκινο), δυόσμος ξερός, 2 γαρίφαλλα, λίγη κανέλα

- τα φυλλαράκια από το ματσάκι του μαϊντανού 


Το Παράξενο Πιρούνι ξεκίνησε πλένοντας και καθαρίζοντας τα λαχανικά. Έβρασε μαζί πατάτες, καρότα, αρακά και κοτσάνια μαϊντανού και τα σούρωσε κρατώντας τον ζωμό τους. Μέχρι να βράσουν, ετοίμασε τη σάλτσα ντομάτας. 

Σε λίγο ελαιόλαδο, σώταρε κρεμμύδι και σκόρδο ψιλοκομμένα, πρόσθεσε τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο από τον ζωμό των λαχανικών, αλάτι, μπαχαρικά και τα φυλλαράκια του μαϊντανού. Έκλεισε το καπάκι της κατσαρόλας και έβρασε σε μέτρια φωτιά για 15 με 20 λεπτά, βασικά τόσο όσο χρειάστηκε για να βράσει το κρεμμύδι. Ύστερα ξεσκέπασε την κατσαρόλα και δυναμώνουμε τη φωτιά, μέχρι η σάλτσα να πήξει και να "μελώσει".

Το Παράξενο Πιρούνι πολτοποίησε στο multi τα βρασμένα λαχανικά προσθέτοντας και ελάχιστο από το ζουμί τους. Πρόσθεσε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, το αβγό και το τυρί και ανακάτεψε να γίνει ένα μίγμα. Έστρωσε το μισό μίγμα του πουρέ λαχανικών σε ένα λαδωμένο ταψάκι, άπλωσε τη σάλτσα ντομάτας στην επιφάνεια και κάλυψε με το υπόλοιπο μίγμα.

Έψησε σε φούρνο με αέρα μέχρι να δει πως η κρούστα είχε πάρει ένα ελαφρύ, καστανόξανθο χρώμα. Γίνεται κάτι σαν πίτα ή σουφλέ και συνοδεύεται άψογα και από μπύρα αλλά και από κόκκινο ξηρό κρασάκι!

You Might Also Like

0 σχόλια