Σορμπέ και ζελέ με μαύρη μπύρα

Μαρτίου 20, 2024

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Κάθε χρόνο με το που μπαίνει η άνοιξη, το Παράξενο Πιρούνι αρχίζει να ανεβάζει συνταγές για παγωτά και σορμπέ. Η συγκεκριμένη κατηγορία στο παραξενοπιρουνίσιο ιστολόγιο είναι ίσως αυτή με τις πιο ευφάνταστες, δημιουρικές και πρωτότυπες ιδέες που -πραγματικά όμως- δε θα δεις πουθενά αλλού!
Για να σε πείσει, το Παράξενο Πιρούνι θα σου θυμίσει την ειδική υπο-κατηγορία μέσα στην κατηγορία που δεν είναι άλλη από αυτή με τα μπυρο-παγωτά και τα μπυρο-σορμπέ και ενδεικτικά περιλαμβάνει:



















Τώρα λοιπόν έφτασε η στιγμή να ανέβει και η συνταγή για το σορμπέ με μαύρη μπύρα. Το Παράξενο Πιρούνι χρησιμοποίησε την ελληνική Septem Porter, εσύ μπορείς να βάλεις την αγαπημένη σου μαυρόμπυρα (stout/porter). Κι επειδή θα περισσέψει, φτιάξε σετ και ζελέ μπύρας να είσαι κομπλέ!

Για το σορμπέ μπύρας, τα μόνα που θέλεις είναι ένα βασικό σιρόπι ζάχαρης και τι άλλο, μπύρα! Το Παράξενο Πιρούνι χρειάστηκε 500 γραμμάρια ζάχαρη και 500 γραμμάρια νερό. Από το νερό αυτό πήρε μια κουταλιά της σούπας και την ανακάτεψε σε ένα ποτηράκι με ένα κουταλάκι του γλυκού στιγμιαίο αρωματικό καφέ φουντούκι και μισό κουταλάκι του γλυκού κακάο σκόνη.
Έβαλε το υπόλοιπο νερό μαζί με τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι μαζί με 3 καρφάκια γαρίφαλλο, 2 κόκκους μπαχάρι και μια κουταλιά της σούπας σποράκια από κάρδαμο μαύρο (κακουλέ) και τα άφησε να βράσουν για 5 λεπτά. Απέσυρε το κατσαρολάκι από την εστία, πρόσθεσε το χυμό ενός μικρού λεμονιού και άφησε το κατσαρολάκι σκεπασμένο να κρυώσει τελείως το σιρόπι.

Αφού το σιρόπι λοιπόν είχε κρυώσει εντελώς, το Παράξενο Πιρούνι αφαίρεσε τα κομματάκια των μπαχαρικών και πρόσθεσε σε αυτό τη μια κουταλιά σούπας νερό με τον καφέ και το κακάο που είχε κρατήσει στην άκρη και 370 ml από την αγαπημένη του σοκολατένια μαυρόμπυρα. Ανακάτεψε καλά και τοποθέτησε το μίγμα σε μεγάλο τάπερ και στην κατάψυξη. 
Κάθε τόσο και ανά τακτά χρονικά διαστήματα, το Παράξενο Πιρούνι χτυπούσε το μίγμα λίγο - λίγο με το multi για να πετύχει την ωραία, μαλακιά και αφράτη υφή που πρέπει να έχουν τα παγωτά και τα σορμπέ. Αν κάποιος έχει παγωτομηχανή, αυτό δε χρειάζεται φυσικά.

Στην ώρα που το Παράξενο Πιρούνι περίμενε να στερεοποιηθεί το σορμπέ του χωρίς όμως να το ξεχάσει χωρίς χτύπημα και να του γίνει "τούβλο", έφτιαξε και το ζελέ μπύρας. Καθώς το μπουκάλι μπύρας είχε καθαρό βάρος 500 ml και τα 370 ml από αυτά το Παράξενο Πιρούνι τα χρησιμοποίησε για το σορμπέ, τα υπόλοιπα 130 ml τα έβαλε στο μπυροζελέ.
Για το μπυροζελέ το Παράξενο Πιρούνι έφτιαξε και πάλι ένα σιρόπι ζάχαρης αλλά βάζοντας αυτή τη φορά 2 μέρη ζάχαρης και ένα μέρος νερού σε γραμμάρια. Δηλαδή για 170 γραμμάρια σιρόπι χρησιμοποίησε 113 γραμμάρια ζάχαρη και 56 γραμμάρια νερό που τα έβρασε για 3 λεπτά μαζί με ένα κουταλάκι σποράκια κάρδαμου, 2 κόκκους μπαχάρι και ένα καρφάκι γαρίφαλλο. Εκτός φωτιάς έβαλε και τον χυμό από μισό λεμόνι, μισή κουταλιά νερό όπου είχε διαλύσει μισό κουταλάκι στιγμιαίο αρωματικό καφέ φουντούκι και 1/4 κουταλάκι του γλυκού κακάο σκόνη και όταν το σιρόπι έγινε χλιαρό το σούρωσε και έβαλε 3 φύλλα ζελατίνας (μουλιασμένα για λίγο σε κρύο νερό και σουρωμένα) και 130 ml μπύρα.
Το Παράξενο Πιρούνι ανακάτεψε καλά το μίγμα του μπυροζελέ και το έβαλε σε ένα ρηχό ορθογώνιο ταψί το οποίο είχε ντύσει με διάφανη μεμβράνη κουζίνας. Όταν έγινε τελείως κρύο, το τοποθέτησε στο ψυγείο.

Την επόμενη μέρα το Παράξενο Πιρούνι ξεκόλλησε και έκοψε σε μικρά "μπακλαβαδωτά" κομμάτια το μπυροζελέ και σέρβιρε συννεφένιες, αφράτες μπάλες από το μπυροσορμπέ του μαζί με κομματάκια ζελέ. Τα αρώματα καφέ και σοκολάτας που βγάζει η καλή μπύρα stout/porter ήταν πλήρως εναρμονισμένα και ενισχυμένα από τα μπαχαρικά και την ελάχιστη ποσότητα καφέ και κακάο που το Παράξενο Πιρούνι χρησιμοποίησε.
Δοκίμασε να φτιάξεις και να σερβίρεις μαζί κι εσύ τα σκουρόχρωμα αυτά επιδόρπια μαύρης μπύρας και το μόνο σίγουρο είναι πως δε θα 'ναι μαύρη η ώρα που θα τα απολαύσεις!

You Might Also Like

0 σχόλια