Παγωτό από το μοναστήρι
(με μοναστηριακή μπύρα Chimay Blue)

Ιανουαρίου 21, 2021

paraxeno pirouni, παράξενο πιρούνι

Ναι παγωτό! Μέσα στο καταχείμωνο. Γιατί μόνο ένα παράξενο, αντισυμβατικό πιρούνι θα ανέβαζε τέτοια εποχή συνταγή για παγωτό. Το ΑΠΟΛΥΤΟ χειμωνιάτικο μπυρο-παγωτό. Με μπύρα καλή, δυνατή, χειμωνιάτικη και μοναστηριακή! Άγια δηλαδή! 😊

Υλικά:

- 2 φλιτζάνια τσαγιού κρέμα γάλακτος πλήρης (400 ml)

- 1 φλιτζάνι τσαγιού φρέσκο γάλα πλήρες

- 1 μπουκάλι (330 ml) μπύρα Chimay Blue 

- 5 κουταλιές της σούπας μελάσα

- ένα κομματάκι φρέσκιας ρίζας τζίντζερ (σαν το μικρό σου δάχτυλο σε μέγεθος), ξεφλουδισμένο και κομμένο σε δύο μπαστουνάκια

- 4 ξυλάκια κανέλας

- 5 ολόκληρα γαρίφαλα

- 3 αστεροειδείς γλυκάνισοι

- 4 κόκκοι μπαχάρι

- 5 με 6 σποράκια μαύρο κάρδαμο (κακουλέ) όχι ανοιγμένα ή καθαρισμένα

- μισό κουταλάκι του γλυκού κόκκοι από μαύρο πιπέρι

- μισό κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο

- 6 κρόκοι αβγών

- 1/2 φλιτζάνι τσαγιού μαύρη ζάχαρη

- ξύσμα από μισό λεμόνι

- 15 γραμμάρια μαύρη σοκολάτα

- ένα κουταλάκι του γλυκού βανίλια σε υγρή μορφή


Σε μία κατσαρόλα, βάζεις την κρέμα γάλακτος, το γάλα, 1 και 1/3 φλιτζανιού τσαγιού από τη μπύρα (θα περισσέψει στο μπουκάλι 1/3 φλιτζανιού για το τέλος), τη μελάσα, το τζίντζερ, κανέλα, γαρίφαλα, γλυκάνισο, μπαχάρι, κάρδαμο, πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. 

Σε σιγανή φωτιά ζεσταίνεις το μίγμα και το σιγοβράζεις σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία για 15 λεπτά περίπου ανακατεύοντας συχνά. Το αφήνεις να κρυώσει λίγο σκεπασμένο και στους κρόκους των αβγών τους οποίους χτυπάς σε άλλο μπολ με το σύρμα μαζί με τη μαύρη ζάχαρη, ρίχνεις σιγά - σιγά το χλιαρό μίγμα, ανακατεύοντας απαλά αλλά συνέχεια πάνω από νερό που βράζει (μπεν μαρί δηλαδή), μέχρι το μίγμα να πήξει λίγο (δηλαδή να γίνει custard). 

Σε μπεν μαρί θέλει περισσότερη ώρα απ' ότι αν γινόταν κατευθείαν πάνω στο μάτι της κουζίνας, αλλά έτσι εξασφαλίζεις ότι δεν θα κολλήσει. Αποσύρεις από τη φωτιά λοιπόν όταν είναι έτοιμο και ρίχνεις τη σοκολάτα κομμένη σε μικρά κομματάκια να λιώσει και να ομογενοποιηθεί μέσα στο μίγμα, το ξύσμα λεμονιού και το 1/3 φλιτζανιού τσαγιού μπύρα που είχες κρατήσει. Σουρώνεις τη χλιαρή ακόμα custard καλά και βάζεις τελευταία τη βανίλια.

Όταν κρυώσει τελείως βάζεις το μίγμα στην κατάψυξη και χτυπάς κάθε τόσο με το μπλέντερ όσες περισσότερες φορές μπορείς. Το Παράξενο Πιρούνι ξύπνησε από τα χαράματα και θυσίασε μια μέρα, αλλά την επόμενη η τέλεια μαλακιά, βελούδινη υφή του και η καταπληκτική, βαθιά του γεύση το ενθουσίασαν, του ήρθε να φωνάξει δοκιμάζοντάς το: 

Από τα καλύτερα παγωτά που έχει τσιμπήσει στη ζωή του -και πίστεψέ το, έχει τσιμπήσει πάρα πολλά! 😉

You Might Also Like

4 σχόλια

  1. Ωραίο το παγωτάκι έχει όμως πολλά υλικά που δεν έχω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομίζω πως αυτό το παγωτό είναι ότι πρέπει για επιδόρπιο μετά από ένα καλό φαγητό. Και είναι παντός καιρού αυτό είναι σίγουρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε βέβαια, παγωτό και μπύρα άλλωστε καταναλώνουμε όλο το χρόνο :)
      Ευχαριστώ πολύ Μαρία!

      Διαγραφή