Vegan μακαρόν με
aquafaba και κρέμα καρύδας

Φεβρουαρίου 01, 2021

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni


Το Παράξενο Πιρούνι έχει αδυναμία στα πάσης φύσεως vegan τσιμπήματα και δεν το κρύβει άλλωστε! Στην παλιότερη συνταγή του για το τρομερό και σούπερ light vegan παγωτό σοκολάτα, σου είχε ξαναμιλήσει για τη φοβερή ανακάλυψη της vegan ζαχαροπλαστικής που ακούει στο όνομα aquafaba ή στα ελληνικά... ρεβυθόζουμο!

Αν βράζεις ρεβύθια για να τα χρησιμοποιήσεις σε άλλες συνταγές, π.χ. σε σαλάτα μάλλον θα πετάς ύστερα το νερό από το βράσιμό τους. Λάθος! Το ζουμί όπου έχουν βράσει ρεβύθια (χωρίς αλάτι) αν βράσει κι άλλο και συμπυκνωθεί μοιάζει πάρα πολύ και οπτικά αλλά και σε υφή με το ασπράδι του αβγού. Αυτό λοιπόν το κάνει ιδανικό για τη δημιουργία vegan μαρέγκας! Το Παράξενο Πιρούνι διαβάζοντας αυτές τις πληροφορίες για πρώτη φορά, όπως καταλαβαίνεις θα έσκαγε αν δε δοκίμαζε να φτιάξει αυτή τη νέα vegan μαρέγκα και φυσικά vegan μακαρόν!

Για τη γέμιση των μακαρόν η οποία έπρεπε να είναι κι αυτή vegan φυσικά, έφτιαξε μια "σαντιγύ" από κρέμα καρύδας. Κάθισε λοιπόν αναπαυτικά και διάβασε κι εσύ πως μπορείς να φτιάξεις αυτά τα διαφορετικά μακαρόν χωρίς ίχνος αβγού:

Υλικά:

- 3/4 κούπας άκουφαμπα που έχεις βράσει κι άλλο να γίνει 1/3 κούπας

- 1/2 κούπα ζάχαρη άχνη

- 1 και 1/4 κούπας αμύγδαλα άσπρα τριμμένα στο multi

- 1/2 κούπα ζάχαρη κρυσταλλική

- 3 βανίλιες

- μια κονσέρβα κρέμα καρύδας

- λίγη ακόμα ζάχαρη άχνη

- μια βανίλια επιπλέον (προαιρετικά)

Από το βράδυ βάζεις την κονσέρβα με την κρέμα καρύδας στο ψυγείο. Την επόμενη μέρα αφού έχεις βράσει το ρεβυθόζουμο/aquafaba, έχεις πάρει το παχύρρευστο 1/3 κούπας και αυτό πια έχει κρυώσει καλά, αρχίζεις τη διαδικασία για την εκτέλεση της συνταγής αλέθοντας τα αμύγδαλα με την άχνη καλά στο multi και κοσκινίζοντας ύστερα ακόμα πιο καλά. Το βήμα αυτό είναι το Α και το Ω όταν φτιάχνεις μακαρόν, vegan ή μη. Πρέπει να κοσκινιστεί πολύ καλά το μίγμα αμύγδαλα - άχνη έτσι ώστε να προκύψει μια πολύ απαλή πούδρα, χωρίς καθόλου χοντρά κομμάτια.

Αφήνεις την πούδρα αμύγδαλου - άχνης στην άκρη και τοποθετείς το κρύο ρεβυθόζουμο/aquafaba σε ένα μπολ. Με το μίξερ ξεκινάς να το χτυπάς σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να γίνει αφρός, προσθέτοντας σταδιακά την κρυσταλλική ζάχαρη και τις βανίλιες. Όταν το μίγμα σφίξει έτσι όπως σφίγγει και η κανονική μαρέγκα και κάνει "κορυφές", σταματάς το μίξερ και με μια μαρίζ προσθέτεις λίγο - λίγο ανακατεύοντας απαλά το μίγμα αμύγδαλου - άχνης. Όταν έχεις ένα λείο και ομοιογενές μίγμα, καλύπτεις ένα μεγάλο, ρηχό ορθογώνιο ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και με δύο κουταλάκια του γλυκού τοποθετείς μικρά, ισόπαχα και ισόποσα μπαλάκια μίγματος επάνω φροντίζοντας να υπάρχει απόσταση μεταξύ τους. Κόλπο: Χτυπάς με λίγη δύναμη το ταψί επάνω στο τραπέζι 3 φορές για να "πέσουν" κάπως τα μακαρόν, δηλ. να φουσκώσουν μεν αλλά όχι παραπάνω από όσο πρέπει.

Προσοχή τώρα: Αυτά στο ταψί είναι τα άψητα μακαρόν και πριν μπουν στο φούρνο για να ψηθούν πρέπει πρώτα να έχουν στεγνώσει έξω, σε θερμοκρασία δωματίου. Πρέπει λοιπόν η κουζίνα ή το μέρος στο σπίτι όπου βρίσκονται να μην έχει υγρασία. Τα αφήνεις 2 ώρες έτσι σε θερμοκρασία δωματίου λοιπόν, μέχρι να στεγνώσουν πολύ καλά, δηλαδή να τα ακουμπάς με το δάχτυλό σου και αυτό να μένει καθαρό χωρίς να κολλάει καθόλου.

Όταν περάσει και αυτή η ώρα, επιτέλους τα ψήνεις! Σε φούρνο που τον έχεις προθερμάνει στους 140 βαθμούς με αέρα ψήνεις τα μακαρόν για 20 λεπτά. Όταν περάσουν αυτά τα 20 λεπτά (ή και λίγο νωρίτερα) αν όλα έχουν πάει καλά, τα μακαρόν θα έχουν φουσκώσει ελαφρώς και θα έχουν επίσης βγάλει στις άκρες τους περιμετρικά τα πολυπόθητα "ποδαράκια", έτσι όπως λέγεται στη ζαχαροπλαστική.

Σβήνεις τότε τον φούρνο και τα αφήνεις μέσα με την πόρτα του φούρνου κλειστή για 15 λεπτά. Ύστερα ανοίγεις τον φούρνο και συγκρατώντας την πόρτα του μισάνοιχτη με μια διπλωμένη πετσέτα, τα αφήνεις μέσα για άλλα 15 λεπτά. Βγάζεις κανονικά πλέον το ταψί από τον φούρνο και αφήνεις τα μακαρόν στην άκρη μέχρι να κρυώσουν τελείως. Τα ξεκολλάς με προσοχή ύστερα από αρκετή ώρα, όταν θα έχουν κρυώσει και στερεοποιηθεί εντελώς.


Όσο περιμένεις να στεγνώσουν πριν και μετά το ψήσιμο τα μακαρόν μπορείς να φτιάξεις και τη γέμισή τους που όπως ήδη αναφέρθηκε, δεν είναι παρά μια φυτική σαντιγύ από κρέμα καρύδας. Η βουτυρόκρεμα που συνήθως γεμίζουν τα κλασικά μακαρόν ήταν πάντα και πολύ γλυκιά και πολύ βαριά για τα γούστα του Παράξενου Πιρουνιού. Βγάζοντας την κρύα κρέμα καρύδας από το ψυγείο και σουρώνοντας με προσοχή το υγρό που ανεβαίνει πάνω στην κονσέρβα, χτυπάς στο μίξερ έτσι όπως κάνεις και με την κρέμα γάλακτος για να φτιάξεις σαντιγύ. Ρυθμίζεις πόση ζάχαρη άχνη και πόση βανίλια θα βάλεις ανάλογα με το γούστο σου!

Όταν η κρέμα είναι έτοιμη, την αφήνεις μέσα στο ψυγείο για να σφίξει κι άλλο και μόλις έρθει η πολυπόθητη στιγμή, γεμίζεις δυο - δυο τα μακαρόν κάνοντας σάντουιτς.


Τα συγκεκριμένα μακαρόν είναι πολύ ελαφριά, τόσο σε υφή όσο και σε γεύση. Διατηρούνται λιγότερο από τα κλασικά, κλασικά ωστόσο καλά σκεπασμένα αεροστεγώς στο ψυγείο. Θέλουν κάποιο χρόνο για να φτιαχτούν βέβαια, αλλά έτσι κι αλλιώς από χρόνο αυτόν τον καιρό, άλλο τίποτα...

You Might Also Like

0 σχόλια