Γιουβαρλάκια φρικασέ
Φεβρουαρίου 23, 2021Το Παράξενο Πιρούνι σου έχει σήμερα φαγητό χουχουλιάρικο και μαμαδίστικο. Ένα από τα πιο δημοφιλή comfort foods του χειμώνα είναι τα γιουβαρλάκια, όμως αν κι εσύ σαν το Παράξενο Πιρούνι δεν αντέχεις το αυγολέμονο που τα συνοδεύει, η εκδοχή που θα δεις εδώ είναι ό,τι πρέπει!
Υλικά για τα γιουβαρλάκια:
- 200 με 300 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο
- 3 με 4 κουταλιές ρύζι καρολίνα βρασμένο (όχι να γίνει τελείως μαλακό/λαπάς)
- ένα ασπράδι αβγού
- αλάτι, πιπέρι, λίγο δυόσμο ξερό
- μισό κουταλάκι ξύσμα λεμονιού και 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
- λίγη τριμμένη παρμεζάνα ή γραβιέρα
- λίγο φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Επιπλέον:
- ένα μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- μια σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- ένα ποτηράκι ελαφρύ λευκό κρασί
- ένα ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι, πάπρικα
- λίγο μαραθόσπορο ξερό
- ξύσμα λεμονιού ή φλούδα λεμονιού κομμένη σε λωρίδες (το κίτρινο μόνο μέρος)
- φύλλα μαρουλιού
- χυμός λεμονιού για το σερβίρισμα (κατά βούληση)
Για τα γιουβαρλάκια ανακατεύεις όλα τα υλικά, ζυμώνεις καλά όπως κάνεις για τους κεφτέδες και τα μπιφτέκια και πλάθεις μπαλάκια. Τα ακουμπάς σε ένα πιάτο και τα αφήνεις στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσεις τα άλλα υλικά.
Σε μια κατσαρόλα, σωτάρεις ελαφρά σε λίγο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο και σβήνεις με το κρασί. Προσθέτεις τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το χυμό λεμονιού και λίγο νερό. Όταν το μίγμα πάρει βράση, προσθέτεις τα γιουβαρλάκια και σιγοβράζεις μέχρι τα χορταρικά και τα γιουβαρλάκια να μαλακώσουν. Προσοχή, το νερό δεν χρειάζεται να είναι πολύ, ίσα - ίσα να σκεπάζει τα μαρούλια και τα γιουβαρλάκια.
Όταν θα έχουν βράσει, ξεσκεπάζεις την κατσαρόλα, δυναμώνεις τη φωτιά και αφήνεις τα πολλά υγρά να εξατμιστούν.
Σερβίρεις το φαγητό ζεστό με μπόλικο, φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού και πίνεις μαζί ένα λευκό, ξηρό κρασί.
0 σχόλια