Τόνος στο φούρνο
με κυδώνια και γλυκοπατάτες

Φεβρουαρίου 13, 2021

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Το Παράξενο Πιρούνι αγαπάει πολύ το ψάρι. Ανέκαθεν το προτιμούσε από το κρέας. Ό,τι βγάζει η λατρεμένη θάλασσα έχει πάντα μια καλή θέση στο τραπέζι του. Στο ψαράδικο της γειτονιάς του, το Παράξενο Πιρούνι βρίσκει πολύ συχνά φρέσκο τόνο φιλέτο και το προτιμά ιδιαίτερα αφού και χορταστικό είναι, και πολύ εύκολο στο μαγείρεμα καθώς δε χρειάζεται καθόλου καθάρισμα.
Με δύο "μπριζόλες" φρέσκου τόνου λοιπόν, ετοιμάστηκε το παρακάτω Κυριακάτικο, παραξενοπιρουνίσιο ψητό.

paraxeno pirouni, παράξενο πιρούνι

Τα υπόλοιπα υλικά που γέμισαν το ταψί της φωτογραφίας ήταν:

- δύο μέτρια κυδώνια
- δύο μικρές κόκκινες γλυκοπατάτες
- ένα λεμόνι 
- ένα πορτοκάλι
- 3 με 4 σκελίδες σκόρδο
- αλάτι, πιπέρι
- λίγη πάπρικα γλυκιά
- ένα με δύο κουταλάκια του γλυκού κουρκουμά σε σκόνη
- λίγο αποξηραμένο δεντρολίβανο, ελαφρώς κοπανισμένο στο γουδί
- λίγο κύμινο σε σπόρους, ελαφρώς κοπανισμένο στο γουδί
- ελαιόλαδο

Το Παράξενο Πιρούνι ρύθμισε τον φούρνο του στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις και τον άφησε να προθερμανθεί μέχρι να πλύνει και να κόψει (χωρίς να ξεφλουδίσει) τα κυδώνια σε φέτες -κυδωνάτες κυριολεκτικά 😉
Επίσης καθάρισε και έκοψε τις γλυκοπατάτες σε στικς (υπάρχουν κι έτοιμα στικς καθαρισμένης γλυκοπατάτας στο σούπερ μάρκετ). Τακτοποίησε τις φέτες κυδωνιού και τα κομματάκια γλυκοπατάτας στο ταψί του, ανάμεσα σκόρπισε το σκόρδο καθαρισμένο και κομμένο σε φετούλες, έριξε ελαιόλαδο, λίγο νερό, τον χυμό και το ξύσμα από το λεμόνι και το πορτοκάλι, καθώς και όλα τα μπαχαρικά. Ανακάτεψε να πάνε παντού και τοποθέτησε το ταψί στο φούρνο.

Κάθε τόσο, το Παράξενο Πιρούνι έβγαζε το ταψί από τον φούρνο και ανακάτευε το φαγητό για να ψηθούν τα κυδώνια και οι γλυκοπατάτες καλά από όλες τις μεριές, βρέχοντάς τα με το ζουμί από το ταψί. Ύστερα από μία ώρα τα υλικά είχαν σχεδόν ψηθεί και τα υγρά είχαν σχεδόν εξατμιστεί. Τότε το Παράξενο Πιρούνι έβαλε στο ταψί του και τα δύο φιλέτα τόνου και ξαναέβαλε το ταψί στον φούρνο για μισή ώρα ακόμα, φροντίζοντας στο ενδιάμεσο να το βγάλει για να γυρίσει με προσοχή τα φιλέτα του τόνου από την άλλη πλευρά.

Όταν όλα τα υλικά είχαν πάρει ένα ωραίο καστανοκοκκινωπό χρώμα και δεν υπήρχαν υγρά στο ταψί, το Παράξενο Πιρούνι έβγαλε το ταψί από τον φούρνο και όταν το φαγητό του έγινε χλιαρό, σέρβιρε στα πιάτα.
Η ποσότητα ήταν αρκετή για 2 - 3 μερίδες και με αυτό το πιάτο ταιριάζει πολύ η πράσινη σαλάτα, όπως και το κόκκινο κρασί ή κάποιο φρουτώδες ροζέ.


You Might Also Like

0 σχόλια