Cupcakes καρύδας vegan

Φεβρουαρίου 16, 2021

paraxeno pirouni, παράξενο πιρούνι

Συνεχίζοντας στο vegan πνεύμα που διαποτίζει το blog του Παράξενου Πιρουνιού αυτό τον μήνα, σήμερα το Παράξενο Πιρούνι σου προτείνει γλυκάκι πάλι.
Αυτή τη φορά δεν είναι και τόσο παράξενο, η γεύση του θα αρέσει σε όλους -αν φυσικά είναι φίλοι της καρύδας. Τα cupcakes βγαίνουν σαν ψωμάκια καρύδας και στολίζονται με επικάλυψη καρύδας πάλι. Έχουν λίγη ζάχαρη και φτιάχνονται πανεύκολα χωρίς την προσθήκη καμίας λιπαρής ουσίας πέρα από το γάλα καρύδας.

Για 16 περίπου κεκάκια θα χρειαστείς:

- 2 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 160 γραμμάρια (ή 1 και 1/4 φλιτζ. τσαγιού) καρύδα τριμμένη στο multi
- 2 1/2 κουταλάκια του γλυκού baking powder
- 1/3 φλιτζανιού τσαγιού γάλα καρύδας (ίσως χρειαστεί και λίγο παραπάνω)
- 2/3 φλιτζανιού τσαγιού σιρόπι καρύδας*

Για την επικάλυψη - frosting:

- ένα κουτί (400 ml) γάλα καρύδας
- λίγη ζάχαρη
- ξύσμα λεμονιού για άρωμα

Από την προηγούμενη μέρα, βάζεις το κουτί με το γάλα καρύδας που θα χρησιμοποιήσεις για το frosting στο ψυγείο.
*Για το σιρόπι καρύδας, βάζεις να πάρουν μια βράση μισό φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη μαζί με μισό φλιτζάνι τσαγιού νερό-χυμό καρύδας. Αποσύρεις από τη φωτιά και μετράς 2/3 φλιτζανιού. Το χρησιμοποιείς σε θερμοκρασία δωματίου.

Την επόμενη μέρα, φτιάχνεις πρώτα τα κεκάκια.
Σε μπολ ανακατεύεις το αλεύρι, το baking powder και την καρύδα και προσθέτεις το γάλα της καρύδας (το 1/3 φλιτζανιού δηλαδή, σε θερμοκρασία δωματίου καλύτερα) και το σιρόπι καρύδας, ανακατεύοντας απαλά με κουτάλι μέχρι να έχεις έναν ομοιογενή χυλό για κέικ. Αν δεις ότι το μίγμα είναι πολύ σφιχτό, το αραιώνεις με λίγο γάλα καρύδας επιπλέον.
Βάζεις τον χυλό σε φορμάκια για muffins και ψήνεις στους 180 βαθμούς σε φούρνο προθερμασμένο με αέρα για 20 - 25 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσουν και να πάρουν ξανθό χρώμα.
Όταν κρυώσουν τελείως, τα καλύπτεις με το frosting καρύδας.

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Για το frosting καρύδας, ανοίγεις την κονσέρβα με το γάλα καρύδας από το ψυγείο και με προσοχή σουρώνεις το νερό που θα έχει πάει στην επιφάνεια της κονσέρβας, κρατώντας το πιο πηχτό άσπρο μέρος. Το χτυπάς με το μίξερ προσθέτοντας λίγο ξύσμα λεμονιού ή βανίλια και λίγη άχνη ζάχαρη και στολίζεις τα κεκάκια με την χιονισμένη σαντιγύ καρύδας!
Δεν είναι όμορφα? Και... let it snow! ☃⛄

You Might Also Like

2 σχόλια

  1. ΠΟλύ ωραία τα κεκάκια. Αυτή η επικάλυψη καρύδας είναι η αγαπημένη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ! Κι εμένα μου αρέσει η "χιονάτη" καρύδα σε όλες τις μορφές :)

      Διαγραφή