Vegan λεμονόπιτα με κουνουπίδι

Φεβρουαρίου 07, 2021

paraxeno pirouni, παράξενο πιρούνι

Έχεις φτιάξει το κουνουπίδι βραστή σαλάτα με λεμόνι για να συνοδέψεις το κρέας ή το ψάρι σου. Το έχεις κάνει καπαμά. Άντε να το έχεις κάνει σούπα βελουτέ ή ογκρατέν με τυριά και/ή μπεσαμέλ στο φούρνο. Μια χαρά ως εδώ.

Σε γλυκό, έχεις σκεφτεί να προσθέσεις κουνουπίδι? Ω ναι, το Παράξενο Πιρούνι είναι εδώ για να ανατρέψει όλα τα στάνταρ -του κουνουπιδιού και όχι μόνο- και να σου δείξει πως θα φτιάξεις μια εύκολη, οικονομική και νόστιμη λεμονόπιτα με βασικό συστατικό το κουνουπίδι! Α, επίσης είναι και βίγκαν και χωρίς ζάχαρη!


Αναλυτικά θα χρειαστείς:


- 200 γραμμάρια άσπρα, ωμά ανάλατα αμύγδαλα

- μια κούπα περίπου μέλι

- ένα μικρό κουνουπίδι (θέλεις 2 κούπες φουντίτσες κουνουπιδιού)

- 2 μέτρια προς μικρά λεμόνια

- 3 κουταλιές σούπας κορν φλάουρ

- μισό κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά

- μια κονσέρβα γάλα καρύδας (400 ml) 


Βάζεις την κονσέρβα με το γάλα καρύδας στο ψυγείο από το προηγούμενο βράδυ. Ξεκινάς φτιάχνοντας τη βάση της λεμονόπιτας. Απλούστατα αλέθεις τα αμύγδαλα στο multi να γίνουν σκόνη και προσθέτεις όσο μέλι χρειαστεί έτσι ώστε να προκύψει ένα μίγμα σαν ζύμη. Χοντρικά, θα χρειαστεί περίπου μισή κούπα μέλι.

Στρώνεις ένα ορθογώνιο πυρέξ με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος να καλύπτει πάτο και πλαϊνά. Επάνω απλώνεις ομοιόμορφα το μίγμα αμυγδάλου - μελιού, που είναι η βάση της λεμονόπιτας. Για τη γέμιση ξεχωρίζεις το κουνουπίδι σε φουντίτσες, βράζεις να μαλακώσουν και σουρώνεις. Πολτοποιείς στο multi το βρασμένο κουνουπίδι μαζί με μισή κούπα μέλι, το χυμό των δύο λεμονιών και το ξύσμα από το ένα, το κορν φλάουρ και τον κουρκουμά. Αδειάζεις το μίγμα σε μπολ.

Ανοίγεις την κονσέρβα με το γάλα καρύδας σουρώνοντας το αραιό νερό που θα έχει ανέβει στην κορυφή της κονσέρβας και τοποθετώντας σε μπολ το λευκό, πιο πηχτό μίγμα καρύδας. Ανακατεύεις την καρύδα με το μίγμα κουνουπιδιού να γίνει ένα λείο, ομοιογενές μίγμα και το βάζεις πάνω από τη βάση αμυγδάλου.

Ψήνεις σε φούρνο προθερμασμένο με αέρα στους 180 βαθμούς για 45 - 50 λεπτά, να πάρει η επιφάνεια ένα πολύ ελαφρύ σκουρότερο χρώμα και -κυρίως- να στεγνώσει και να σφίξει. Αφήνεις να κρυώσει τελείως και βάζεις το πυρέξ στο ψυγείο. 

Μετά από κάποιες ώρες ή και την επόμενη μέρα η λεμονόπιτα θα είναι έτοιμη και μπορείς να την κόψεις σε μερίδες και να τις τοποθετήσεις σε άλλο σκεύος που θα κλείνει αεροστεγώς. Η λεμονόπιτα τρώγεται κρύα σαν γλυκό ψυγείου και ταιριάζει στο σερβίρισμα με τριμμένη καρύδα ή λίγο έξτρα ρευστό μέλι, σαν σιρόπι πάνω σε κάθε κομμάτι.

You Might Also Like

0 σχόλια