Μήλα γεμιστά με κιμά και
μπύρα La Trappe Dubbel

Ιανουαρίου 15, 2021

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Από την προηγούμενη "άγια" ανάρτηση, το Παράξενο Πιρούνι είχε υποσχεθεί ξεχωριστή μοναστηριακή συνταγή και ιδού! Ψητά κόκκινα μήλα γεμιστά με κιμά, αποξηραμένα βερίκοκα, κουκουνάρι και μπαχαρικά, η γέμιση για τα οποία έχει μαγειρευτεί με την αρκετά αγαπημένη και ευτυχώς επίσης αρκετά προσιτή μοναστηριακή ολλανδική μπύρα, La Trappe Dubbel!


Υλικά:

 

- 300 με 400 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο

- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

- λίγο κόλιανδρο σε κόκκους

- λίγο μπαχάρι σε κόκκους

- μερικά γαρίφαλλα ολόκληρα

- ένα φύλλο δάφνης

- πιπέρι

- 1 μπουκάλι μπύρα La Trappe Dubbel (330 ml)

- αλάτι

- 1 φακελάκι κουκουνάρι (2 με 3 κουταλιές της σούπας περίπου)

- 1/3 φλιτζανιού τσαγιού ψιλοκομμένα ξερά βερίκοκα

- 1/3 φλιτζανιού τσαγιού ψιλό πλιγούρι 

- 6 μεγάλα κόκκινα μήλα

 

Σε λίγο ελαιόλαδο σωτάρεις το κρεμμύδι και προσθέτεις τον κιμά, ανακατεύοντας καλά με μια ξύλινη κουτάλα ώστε να αλλάξει χρώμα και να ξεσβολιάσει. Προσθέτεις τον κόλιανδρο, το μπαχάρι, τα γαρίφαλλα, τη δάφνη, λίγο μαύρο πιπέρι, φέρνεις τα υλικά μια - δυο βόλτες στην κατσαρόλα, χαμηλώνεις τη φωτιά και σβήνεις με τη μπύρα. Τότε, προσθέτεις και το αλάτι.

Είναι πολύ σημαντικό να έχεις χύτρα ή μια κατσαρόλα που να κλείνει καλά, έτσι ώστε να σιγομαγειρευτεί ο κιμάς μέσα στη μπύρα και να μη χρειαστεί να προσθέσεις καθόλου νερό. Έπειτα από 40 με 45 λεπτά, ανοίγεις τη χύτρα και προσθέτεις το κουκουνάρι, τα βερίκοκα και το πλιγούρι. Αν δεν έχεις/δε θέλεις να χρησιμοποιήσεις πλιγούρι, μπορείς να βάλεις λίγο ρύζι. Χρειάζεται μια μικρή ποσότητα για να τραβήξει κάπως τα υγρά.

Με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα τώρα και μόλις ο κιμάς έχει "πιεί" τα υγρά του, αποσύρεις από τη φωτιά και αφήνεις την κατσαρόλα κατά μέρος. 

Όπως βλέπεις και στη φωτο, τα μήλα θα τα πλύνεις πολύ καλά και χωρίς να τα καθαρίσεις από τη φλούδα θα τους κόψεις ένα "καπάκι" από την κάτω βάση τους (σαν να ήταν ντομάτες και να έκανες γεμιστά) και με μαχαιράκι και κουταλάκι κάνοντας σταθερές, προσεκτικές κινήσεις, θα τα αδειάσεις από την ψίχα τους, θα πασπαλίσεις το άδειο εσωτερικό τους με λίγο μοσχοκάρυδο και θα τα γεμίσεις με το μίγμα του κιμά. Στην επιφάνεια του κάθε γεμιστού μήλου, πασπαλίζεις ξανά με λίγο μοσχοκάρυδο και σκορπάς μικρά κομματάκια βούτυρο.

Επάνω σε βουτυρωμένο ταψί ή αλουμινόχαρτο, τοποθετείς τα μήλα και ψήνεις σε φούρνο προθερμασμένο στους 180 βαθμούς για 20 - 30 λεπτά (ανάλογα και με το φούρνο), μέχρι τα μήλα να μαλακώσουν.

Αρωματικό, νόστιμο φαγητό που θα σε ικανοποιήσει αρκετά αν σου αρέσουν τα φαγητά που γλυκίζουν λίγο ή αν μαγειρεύεις συχνά κρεατικά με φρούτα. Μαζί τους ταιριάζει ένα αρωματικό, ελαφρύ φρουτώδες ημίγλυκο κόκκινο ή ροζέ κρασί ή -φυσικά!- κι άλλη μπύρα La Trappe Dubbel!

You Might Also Like

0 σχόλια