Παγωτό παρφέ με λευκή σοκολάτα, χαμομήλι και μπύρα Corfu Real Ale Special

Ιουλίου 01, 2019

παγωτό μπύρα, παγωτό χαμομήλι, παγωτό παρφέ με λευκή σοκολάτα, παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Τελικά κάθε μήνας στο blog του Παράξενου Πιρουνιού είναι αφιερωμένος σε κάτι! Μετά τον Ιούνιο και το ιστορικό αφιέρωμα στον καφέ, το Παράξενο Πιρούνι όπως ήταν φυσικό δε μπόρεσε να κλείσει μάτι. 😉 Ύστερα λοιπόν από τα εκατοντάδες προβατάκια που μέτρησε, τώρα βουρ για χαμομήλι και όνειρα γλυκά. Γλυκά και παγωμένα, γιατί η πρώτη ανάρτηση του Ιουλίου είναι ένα καταπληκτικό παγωτό παρφέ με άρωμα Κερκυραϊκής μπύρας και χαμομηλιού!
Με όλη την ταπεινοφροσύνη που το διακρίνει, το Παράξενο Πιρούνι μπορεί να πει πως για άλλη μια φορά μεγαλούργησε!

Για το σούπερ παράξενο παγωτό αυτό, χρειάζεται μια μικρή προετοιμασία. Το Παράξενο Πιρούνι ετοίμασε πριν από όλα τα υπόλοιπα το χαμομήλι γλασέ:
Σε 1/4 κούπας νερό και 1/4 κούπας ζάχαρη που έβαλε σε κατσαρολίτσα, πρόσθεσε 1/3 κούπας χαμομήλι (ξερό, από αυτό που είναι για αφέψημα) και έβρασε για λίγο σε δυνατή φωτιά με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα μέχρι το σιρόπι να δέσει -αλλά όχι και πάρα πολύ. Σούρωσε με προσοχή και όταν το χαμομήλι στέγνωσε το άφησε κατά μέρος μέχρι να το χρησιμοποιήσει. Α, το σιρόπι χαμομηλιού που μένει είναι νοστιμότατο και μπορεί να αρωματίσει γλυκά, pancakes, ποτά, μέχρι και γιαούρτι!

Ύστερα, το Παράξενο Πιρούνι έφτιαξε το αρωματικό σιρόπι μπύρας χρησιμοποιώντας τα εξής υλικά:

- 500 γραμμάρια ζάχαρη
- 500 ml (ένα μπουκάλι) μπύρα Corfu Real Ale Special
- ένα πορτοκάλι ο χυμός του, αλλά και το πορτοκαλί μέρος της φλούδας του, κομμένο σε λεπτά κομμάτια
- λίγο τίλιο ξερό δηλ. το γνωστό αφέψημα ή χαμομήλι αν δεν υπάρχει τίλιο (ή συνδυασμός και των δύο!)
- δύο με τρία φυλλαράκια φρέσκιας αρμπαρόριζας

Έβρασε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα για 10 λεπτά. Απέσυρε από τη φωτιά, σκέπασε την κατσαρόλα και άφησε το σιρόπι να "ηρεμήσει" αλλά και να γίνει λίγο χλιαρό, μέχρι να ετοιμάσει επιτέλους και το κυρίως μίγμα του παρφέ!

Για το παρφέ χρειάστηκε:

- 4 κρόκους αβγών
- 120 ml από το παραπάνω αρωματικό σιρόπι μπύρας
- 100 γραμμάρια λευκή σοκολάτα λιωμένη σε μπεν μαρί
- 250 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά χτυπημένη σε ελαφριά σαντιγύ
- λίγη ακόμα λευκή σοκολάτα τριμμένη στον τρίφτη του τυριού ή με μαχαίρι
- το χαμομήλι γλασέ που ετοίμασε

Το Παράξενο Πιρούνι μέτρησε λοιπόν 120 ml από το μπυρο-σιρόπι του και το έβαλε σε κατσαρολάκι, αφήνοντάς το να πάρει μία βράση. Χτύπησε σε μπολ με το μίξερ τους κρόκους των αβγών και καθώς χτυπούσε σε υψηλή ταχύτητα, έβαζε σιγά - σιγά αλλά με σταθερή ροή το ζεστό μπυρο-σιρόπι του. Έτσι παστεριώνονται οι κρόκοι μα και δημιουργείται ένα αφράτο μίγμα που θα δώσει τέλεια μαλακή υφή στο παγωτό. Όταν το μίγμα είχε σχεδόν διπλασιαστεί σε όγκο και αλλάξει χρώμα προς το κρεμ, το Παράξενο Πιρούνι πρόσθεσε και τη λιωμένη λευκή σοκολάτα συνεχίζοντας να χτυπάει με το μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθεί και όταν αυτό συνέβη, σταματώντας το μίξερ και παίρνοντας μια μαρίζ ενσωμάτωσε με απαλές κινήσεις "διπλώνοντας" το μίγμα, και τη σαντιγύ.
Τελευταία, πρόσθεσε την τριμμένη λευκή σοκολάτα και το χαμομήλι γλασέ και ανακάτεψε να πάνε παντού μέσα στο μίγμα. Αντί για μια μεγάλη φόρμα, άδειασε το μίγμα του παρφέ σε μικρά φορμάκια σιλικόνης, από αυτά που είχε για να φτιάχνει muffins.
Τοποθέτησε στην κατάψυξη για μερικές ώρες (ακόμα καλύτερα όλη τη νύχτα), και όταν έφτασε η στιγμή που θα δοκίμαζε το παρφέ, το συνόδευσε με ένα νέο σιρόπι μπύρας που έφτιαξε ως εξής:

Χρειάστηκε:

- 250 ml μπύρα Corfu Real Ale Special
- 120 ml αρωματικό μπυρο-σιρόπι (αυτό που έφτιαξε στην αρχή)
- 1 γεμάτο κουταλάκι κορν φλάουρ που το είχε διαλύσει σε λίγη από την κρύα μπύρα

Έβαλε τη μπύρα και το σιρόπι να βράσουν για 10 λεπτά. Πρόσθεσε το διαλυμένο στη μπύρα κορν φλάουρ και ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα, έβρασε μέχρι το μίγμα να πήξει ελαφρά.
Όταν έγινε χλιαρό, το σέρβιρε μαζί με το παρφέ μπύρας και πασπάλισε με λίγη έξτρα τριμμένη λευκή σοκολάτα και λίγο ακόμα χαμομήλι γλασέ.

παγωτό με χαμομήλι και μπύρα, παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Παγωτά και μπύρες για ένα ονειρεμένο καλοκαίρι! Όσο υπάρχει καλή μπύρα, θα υπάρχουν και καλές ιδέες στο μυαλό του Παράξενου Πιρουνιού. Για παράδειγμα, το απλό σιρόπι που μπαίνει σε μια -ας πούμε κλασική- συνταγή για παγωτό παρφέ, μεταμορφώνεται αν απλούστατα αντί για νερό, χρησιμοποιήσει κανείς μια καλή, αρωματική, ελαφριά μπύρα και με τη συγκεκριμένη αγαπητή μπύρα από το νησί του Παράξενου Πιρουνιού, το χαμομήλι, η αρμπαρόριζα και το πορτοκάλι ταιριάζουν υπέροχα. Μια δοκιμή θα σε πείσει, τόλμησέ το!

You Might Also Like

0 σχόλια