Κοτόπουλο αλα κρεμ με καφέ

Ιουνίου 27, 2019

κοτόπουλο με κρέμα και καφέ, κοτόπουλο αλα κρεμ με καφέ, καφές με κοτόπουλο, κοτόπουλο με καφέ, κοτόπουλο στην κατσαρόλα με καφέ, κοτόπουλο με σάλτσα καφέ, παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Ύστερα από έναν ολόκληρο μήνα με συνταγές που είχαν ως βάση τον καφέ, το Παράξενο Πιρούνι είναι τόσο στην τσίτα που μπορεί να φτάσει κολυμπώντας στην Αυστραλία -που λέει ο λόγος 😉 Καιρός να τον κόψει για λίγο μπας και κλείσει τα ματάκια του και ρίξει και κανέναν ύπνο, επόμενο concept θα μπορούσε να είναι λοιπόν ένα αφιέρωμα στο χαμομήλι και σε συνταγές με αυτό (και το Παράξενο Πιρούνι δεν κάνει καθόλου πλάκα).
Ωστόσο, σαν τελευταία καφεδο-συνταγή, το Παράξενο Πιρούνι κράτησε την πιο ιδιαίτερη! 
Συνταγές με καφέ και όλοι ίσως σκέφτονται κρέμες, παγωτά και μπισκότα - κουλουράκια αρωματισμένα με καφέ, όμως τι θα έλεγαν αν έβλεπαν και φαγητό με άρωμα καφέ? Ω ναι, πρόκειται μάλιστα για φαγητό νόστιμο, χορταστικό και Κυριακάτικο το οποίο ετοιμάστηκε και καταναλώθηκε όντως μια ωραία Κυριακή από το Παράξενο Πιρούνι. 
Κοτόπουλο κρασάτο ή έστω "μπυράτο" ήξερες. Κοτόπουλο καφεδάτο όμως, δηλαδή με καφέ δεν ήξερες, ήξερες? Τώρα μπορείς να το μάθεις!

Υλικά για μια μερίδα:

- ένα μπούτι κοτόπουλου (ή και στήθος φυσικά αν το προτιμάς)
- μια κουταλιά σούπας μίγμα φιστικέλαιου και ελαιόλαδου
- ένα μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- ένα καρότο μέτριο ψιλοκομμένο
- ένα φλιτζανάκι του εσπρέσο, εσπρέσο
- 6 κόκκους εσπρέσο
- ένα φύλλο δάφνης
- 3 κόκκους μπαχάρι
- 3 καρφάκια γαρίφαλο
- έναν αστεροειδή γλυκάνισο
- λίγο μοσχοκάρυδο
- αλάτι, πιπέρι
- 1/3 κούπας γάλα εβαπορέ light αδιάλυτο
- ρύζι ή πουρέ πατάτας για το σερβίρισμα

Το Παράξενο Πιρούνι ξεκίνησε σωτάροντας σε μέτρια φωτιά το κοτόπουλο στο μίγμα φιστικέλαιου και ελαιόλαδου. Κανονικά θα χρησιμοποιούσε μόνο ελαιόλαδο, όμως μιας και είχε κρατήσει το λάδι που μένει πάνω - πάνω στο βαζάκι φιστικοβούτυρου (βάζοντας το υπόλοιπο φιστικοβούτυρο χωρίς το λάδι του σε αυτά τα υπέροχα μπισκότα) σκεπτόμενο πως κάπου θα μπορούσε να το προσθέσει εμπλουτίζοντας τη γεύση, σε αυτήν εδώ τη συνταγή ταίριαξε μια χαρά.
Αφού το κοτόπουλο άσπρισε, πρόσθεσε το κρεμμύδι και μετά από μερικά λεπτά το καρότο. Έσβησε με τον εσπρέσο, ανακάτεψε με ξύλινη κουτάλα για λίγο, πρόσθεσε όλα τα υπόλοιπα μπαχαρικά και μια κούπα νερό, σκέπασε την κατσαρόλα του, χαμήλωσε τη φωτιά και άφησε το φαγητό του να σιγοβράσει για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να γίνει το κοτόπουλο τρυφερό και να έχει μαλακώσει καλά το κρεμμύδι και το καρότο.
Μετά δυνάμωσε τη φωτιά, ξεσκέπασε την κατσαρόλα του και όταν τα περισσότερα υγρά εξατμίστηκαν, πρόσθεσε το γάλα. Ανακατεύοντας για μερικά λεπτά άφησε τη σάλτσα να δέσει και κατέβασε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Το Παράξενο Πιρούνι σέρβιρε το φαγητό του ζεστό με λευκό ρύζι για συνοδευτικό. Και ο πουρές όμως ταιριάζει, και κάποιο κοντό ζυμαρικό όπως π.χ. πένες. 
Κατά βάση πρόκειται για ένα ωραίο, αρωματικό κοτόπουλο αλά κρεμ στο οποίο ο καφές κάνει ένα "τσικ", αλλά δεν κυριαρχεί. Ίσως σε επόμενο πειραματισμό το Παράξενο Πιρούνι να δοκιμάσει να μαρινάρει επιπλέον το κοτόπουλο με καφέ, κανένα πρόβλημα δεν έχει εξάλλου να γίνει πιο τολμηρό και παράξενο! 😉

You Might Also Like

0 σχόλια