Μπουκίτσες από ραβανί με ινδική καρύδα, πορτοκάλι και σιρόπι από ελληνικό καφέ

Ιουνίου 13, 2019

ραβανί με καφέ, ραβανί μάφινς, κεκάκια ραβανί, παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Το Παράξενο Πιρούνι άργησε να δοκιμάσει ραβανί. Η πρώτη φορά που το τσίμπησε πρέπει να ήταν σε κάποια επίσκεψη σε σπίτι συγγενή, ευτυχώς από τα χέρια ικανής και έμπειρης μαγείρισσας. Από τότε το αγάπησε και το συσχέτισε με το γλυκό - κέρασμα. Βέβαια αν ο σκοπός είναι να μεταφερθεί εκτός σπιτιού για να κεράσει π.χ. συνάδελφους στο γραφείο, τότε πρέπει να φτιαχτεί λίγο πιο "παράξενα"! 
Με τα φορμάκια σιλικόνης για σοκολατάκια, το Παράξενο Πιρούνι έφτιαξε μικρές γλυκές μπουκίτσες από ραβανί με γεύση καρύδα - πορτοκάλι και σα να μην ήταν αυτό αρκετό, τις βάπτισε και σε σιρόπι ελληνικού καφέ! 

Υλικά για το ραβανί:

- 6 αβγά (χωρισμένα κρόκοι και ασπράδια)
- ξύσμα 2 πορτοκαλιών
- 140 γραμμάρια ζάχαρη
- 140 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
- 70 γραμμάρια αλεύρι
- 80 γραμμάρια ινδική καρύδα περασμένη από το blender να γίνει σαν σκόνη (όσο γίνεται)

Για το σιρόπι:

- 600 γραμμάρια ζάχαρη
- 600 γραμμάρια νερό
- 6 με 7 καλά γεμάτα κουταλάκια του γλυκού ελληνικό καφέ
- φλούδα πορτοκαλιού
- έναν αστεροειδή γλυκάνισο (προαιρετικά)

Χτυπάς με το μίξερ κρόκους με ζάχαρη και ξύσμα πορτοκαλιών, μέχρι το μίγμα να φουσκώσει και να ασπρίσει σχετικά. Σταματάς το χτύπημα και πιο απαλά τώρα, με μια μαρίζ ή σπάτουλα προσθέτεις σιμιγδάλι, αλεύρι και καρύδα ανακατεμένα μεταξύ τους. Τέλος, βάζεις τα ασπράδια χτυπημένα σε μαρέγγα και ανακατεύεις απαλά μέχρι το μίγμα να είναι ομοιογενές και να θυμίζει χυλό κέικ. Γεμίζεις τα φορμάκια σιλικόνης με το μίγμα κατά τα 3/4 και ψήνεις στους 170 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα για 10 με 15 λεπτά, μέχρι να δεις ότι φούσκωσαν λίγο και πήραν ξανθό χρώμα.
Βγάζεις τα "ραβανάκια" από τα φορμάκια όταν κρυώσουν λίγο και τα αφήνεις κατά μέρος να κρυώσουν εντελώς για να σιροπιαστούν κρύα στο καυτό σιρόπι.

Για το σιρόπι τώρα, θα βάλεις όλα τα υλικά εκτός από τη ζάχαρη, να πάρουν μια βράση. Δηλαδή επί της ουσίας θα  φτιάξεις έναν μεγάαααλο ελληνικό σκέτο καφέ αρωματισμένο με πορτοκάλι και γλυκάνισο. Θα τον αφήσεις να "κάτσει", να κρυώσει και με προσοχή ύστερα θα τον σουρώσεις για να μείνει εκτός το κατακάθι του. Στη συνέχεια θα ζυγίσεις αυτό το υγρό και θα βάλεις το ίδιο βάρος σε ζάχαρη. Θα ξαναβράσεις καφέ μαζί με ζάχαρη για 3 λεπτά και θα βουτήξεις τα κρύα ραβανάκια μέσα, ακριβώς σαν να ήταν μελομακάρονα!

Η ιδέα του Παράξενου Πιρουνιού στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία αν και για να πει όλη την αλήθεια, σιρόπιασε καμιά δεκαριά ραβανομπουκίτσες (τόσα ήθελε για να κεράσει κι επιπλέον δεν μπορούσε και να μεταφέρει περισσότερα!) και τις υπόλοιπες μπουκίτσες τις κράτησε για να τις τρώει σαν κεκάκια μαζί με τον καφέ του -να κάνει και μια οικονομία στις θερμίδες, πρέπει να βγει και στην παραλία το καημένο. 🌊
Αυτό όμως είχε σαν αποτέλεσμα να περισσέψει αρκετό σιρόπι. Ευτυχώς!
Ευτυχώς, γιατί στο αμέσως επόμενο παράξενο επεισόδιο το Παράξενο Πιρούνι θα σου πει τι καταπληκτικό έφτιαξε μ' αυτό!

You Might Also Like

2 σχόλια

  1. Αυτό το σιρόπι του ελληνικού καφέ πολύ μου αρέσει όπως και το γλάσο από προηγούμενη συνταγή. Πολύ όμορφες οι μπουκίτσες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Μαρία! Περνάω τη φάση του καφέ εδώ στο blog βλέπεις. Με ελληνικό ή και όχι καφέ, θα ανεβάσω κι άλλες συνταγές!

      Διαγραφή