Κέικ με λουκούμια και ελληνικό καφέ

Ιουνίου 09, 2019

paraxeno pirouni, παράξενο πιρούνι, κέικ με καφέ, κέικ με λουκούμια

Ελληνικός καφές, λίγο βαρύς και στο πιατάκι λουκουμάκι τριαντάφυλλο. Όμορφη και νόστιμη εικόνα που ενδεχομένως μπορεί να συνοδεύεται από αναπαυτικές πολυθρόνες, χαριτωμένα κεντητά, άσπρα σεμεδάκια και σε μεταφέρει σε χαλαρές στιγμές, ίσως και σε άλλη εποχή. 
Αυτό κάνει τουλάχιστον στο Παράξενο Πιρούνι. Κι έτσι αυτό σαν παράξενο και δημιουργικό που είναι, ένωσε λουκούμια και ελληνικό καφέ μέσα σε ένα κέικ. Ένα υπέροχο νηστίσιμο κέικ ιδανικό για να συνοδεύσει -τι άλλο? Ελληνικό καφεδάκι!

Υλικά για το κέικ:

- ένα ποτηράκι ηλιέλαιο
- ένα ποτηράκι ροδόνερο
- μισό ποτηράκι λικέρ τριαντάφυλλο
- 2 ποτηράκια ζάχαρη
- αλεύρι που φουσκώνει, όσο πάρει
- λουκούμια τριαντάφυλλο ψιλοκομμένα

Για το γλάσο:

- μια κούπα ελληνικό καφέ 
- ζάχαρη (όση θέλεις και νομίζεις)
- λίγο κορν φλάουρ για να δέσει

Ξεκινάς πρώτα με το γλάσο του καφέ, καθώς αυτό πρέπει να είναι τελείως κρύο για να προστεθεί στο κέικ. Φτιάχνεις έναν μεγάααλο ελληνικό καφέ με όση ζάχαρη θέλεις (καλύτερα βέβαια να είναι αρκετά γλυκός για τη συνταγή), σαν να τον έφτιαχνες για να τον πιείς σε κούπα. Τον αφήνεις να κρυώσει. Όταν κρυώσει, με προσοχή τον αδειάζεις σε άλλη κούπα. Ο σκοπός είναι να έχεις μια κούπα (ή και περισσότερο) ελληνικού καφέ, σουρωμένου από το κατακάθι (όσο γίνεται βέβαια).
Στον κρύο πλέον και χωρίς κατακάθι καφέ, διαλύεις το κορν φλάουρ. Για να δημιουργηθεί ένα γλάσο σαν κρέμα περίπου, χρησιμοποιείς μια κουταλιά σούπας κορν φλάουρ για μια κούπα - μεγάλο φλιτζάνι. Σε μέτρια φωτιά κι ανακατεύοντας συνέχεια με σύρμα, δένεις τον καφέ με το κορν φλάουρ μέχρι να σχηματιστεί μια κρέμα. Κατεβάζεις από τη φωτιά, βάζεις την "κρέμα" σε μπολ καλύπτεις καλά με διαφανή μεμβράνη την οποία εφάπτεις στην επιφάνεια καλά - καλά για να μην πιάσει κρούστα κι αφήνεις κατά μέρος, έτσι ώστε το γλάσο του ελληνικού καφέ να κρυώσει τελείως.

Για το κέικ, βάζεις σε μπολ το ηλιέλαιο, το ροδόνερο, το λικέρ και τη ζάχαρη. Ανακατεύεις ελαφρά με κουτάλι ή πιρούνι για να διαλυθεί όσο γίνεται η ζάχαρη. Βάζεις το αλεύρι που φουσκώνει, όσο πάρει για να δημιουργηθεί ένας χυλός του κέικ και τελευταία βάζεις τα κομματάκια λουκουμιού αλευρωμένα.
Βάζεις το χυλό του κέικ σε φόρμα βουτυροαλευρωμένη ή σιλικόνης και ρίχνεις λίγες κουταλιές από την πηχτή σος ελληνικού καφέ, κάνοντας "νερά" με τη λάμα ενός μαχαιριού. Ψήνεις στους 180 βαθμούς σε φούρνο προθερμασμένο με αέρα.

Όταν το κέικ κρυώσει καλά, το βγάζεις από τη φόρμα και το σερβίρεις με το υπόλοιπο γλάσο ελληνικού καφέ. Είναι ελαφρύ, φουλ αρωματικό και ενδείκνυται για χαλαρή μάζωξη στο σπίτι, κουβεντούλα και πολλή συμπάθεια! 😉

You Might Also Like

6 σχόλια

  1. Πολύ πρωτότυπο! Φαντάζομαι το άρωμα του. Το γλάσο του καφέ ότι καλύτερο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απολύτως "ρουστίκ"!!! Μου αρέσει το λουκούμι τριαντάφυλλο, μαστίχα και περγαμόντο.
    Αλλά κοντοστέκομαι στο γλάσο του καφέ που ευχαριστώς θα το έτρωγα και με το κουταλάκι Σκοτεινούλα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ! Το λες ρουστίκ ή και vintage μια που είναι και στη μόδα αυτή η λέξη, χεχε. Και οι καφεδοσυνταγές συνεχίζονται!

      Διαγραφή
  3. Πωπω να είχα λίγο τώρα καθώς πίνω τον καφέ μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή