Καπουτσινόπιτα

Ιουνίου 24, 2019

πίτα με καφέ, πίτα με γεύση μόκα, πίτα με γεύση καφέ, γλυκό ψυγείου με καφέ, τάρτα με καφέ, τάρτα καπουτσίνο, πίτα καπουτσίνο, παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Ένα από τα καλύτερα δώρα που έχουν κάνει στο Παράξενο Πιρούνι, ήταν μια μεγάλη εσπρεσομηχανή η οποία εκτός από το να φτιάχνει εσπρέσο, έχει και το εξάρτημα για το αφρόγαλα. Το Παράξενο Πιρούνι ένιωσε μια συγκίνηση όσο να 'ναι φτιάχνοντας τον πρώτο του σπιτικό καπουτσίνο. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, ο καπουτσίνο ήταν παραδοσιακά η πρώτη του επιλογή όταν θα καθόταν σε κάποια καφετέρια. Και ακόμα πιο παλιά, όταν δεν είχε καπουτσίνο στο χωριό του (😉) σαν μικρό και ακόμα ανυποψίαστο Πιρούνι, έφτιαχνε τον "καπουτσίνο" του στο σπίτι με στιγμιαίο καφέ, όπου η "κρεμούλα" προέκυπτε από το δυνατό χτύπημα με το κουταλάκι της ζάχαρης, του καφέ και ελάχιστου νερού, μετά νερό ζεστό σιγά - σιγά, γάλα και μπόλικη κανέλα στην επιφάνεια της κούπας (όποιος θυμάται αυτό το κολπάκι να σηκώσει το χέρι του 😉)
Σε ανάμνηση λοιπόν του σπιτικού εκείνου "παιδικού" καπουτσίνο, φτιάχτηκε το σημερινό γλυκό. Μια πίτα - σκεπαστή τάρτα που κλείνει μέσα της τον καφέ και το "αφρόγαλα" σε μορφή κρέμας η οποία αυθόρμητα βαφτίστηκε Καπουτσινόπιτα και παρουσιάζεται σήμερα αποκλειστικά στο Παράξενο Πιρούνι! 

Υλικά:

Για τη ζύμη της πίτας:

- 250 γραμμάρια βούτυρο σε κομματάκια, όχι τελείως παγωμένο
- 2 κούπες και 2/3 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 4 κουταλιές σούπας ζάχαρη
- 3 στικάκια/φακελάκια καφέ εσπρέσο στιγμιαίο σε σκόνη 
- 1 κάψουλα βανίλιας
- λίγο μαύρο κάρδαμο (κακουλέ) σε σκόνη
- λίγο κρύο νερό (αν χρειαστεί)

Για να φτιάξεις τη ζύμη ανακατεύεις όλα τα στεγνά υλικά μεταξύ τους (δηλαδή αλεύρι, ζάχαρη και μπαχαρικά) και προσθέτεις τα κομματάκια από το βούτυρο, τρίβοντας με τα δάχτυλα να γίνει η ζύμη σαν χοντρά ψίχουλα (κλασικά ζύμη τάρτας). Αν χρειαστεί, για να γίνει ένα εύπλαστο μίγμα, προσθέτεις και λίγο κρύο νερό. Φτιάχνεις μια μπάλα, την τυλίγεις με διαφανή μεμβράνη και την τοποθετείς στο ψυγείο για μία ώρα το λιγότερο.

Στο μεταξύ, φτιάχνεις τις κρέμες της γέμισης. 
Πρώτα την κρέμα καφέ:
Ετοιμάζεις μια μεγάλη κούπα ζεστό νες γλυκό με γάλα (όσο γλυκό σου αρέσει), τον οποίο προαιρετικά αρωματίζεις με λίγο λικέρ αμαρέτο ή baileys. Διαλύεις 2 καλά γεμάτες κουταλιές σούπας κορν φλάουρ σε ελάχιστο νερό, το προσθέτεις στην κούπα του καφέ και σε κατσαρολάκι πάνω στη φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια με το σύρμα μέχρι να πήξει, φτιάχνεις μια κρέμα καφέ! 
Μετά, φτιάχνεις την κρέμα βανίλιας, η οποία είναι το "αφρόγαλα": 
Ανακατεύεις μισή κούπα κρύο γάλα με 1 1/2 κουταλιά σούπας κορν φλάουρ, 1 1/2 κουταλιά σούπας ζάχαρη, 1 κάψουλα βανίλιας, λίγη κανέλα και δένεις την κρέμα σε κατσαρολάκι πάνω στη φωτιά. Εκτός φωτιάς και ενώ είναι χλιαρή ακόμα, προσθέτεις ένα κομματάκι στο μέγεθος καρυδιού, φρέσκο βούτυρο.

Αφήνεις τις δυο κρέμες να κρυώσουν, ανακατεύοντας συχνά για να μη πιάσουν κρούστα και ανοίγεις τη ζύμη σε δύο φύλλα. Στρώνεις το πρώτο φύλλο πάνω σε ταψάκι στρωμένο με χαρτί ψησίματος, το τρυπάς με πιρούνι σε όλη του την επιφάνεια και απλώνεις την κρύα κρέμα καφέ. Από πάνω, απλώνεις την κρέμα βανίλια. Σκεπάζεις με το δεύτερο φύλλο ζύμης, κλείνεις καλά τις άκρες και τρυπάς με πιρούνι κάνοντας μικρές τρυπούλες στην επιφάνεια. Πασπαλίζεις όλη την επιφάνεια της πίτας με ζάχαρη κρυσταλλική και ραντίζεις με νερό.

Ψήνεις σε φούρνο προθερμασμένο στους 180 βαθμούς με αέρα για 40 με 45 λεπτά. Αφήνεις την πίτα να κρυώσει λίγο για να την κόψεις και τη διατηρείς καλά σκεπασμένη στο ψυγείο. Βέβαια τρώγεται και χλιαρή λίγη ώρα αφού έχει ψηθεί, όμως στο Παράξενο Πιρούνι άρεσε πολύ περισσότερο κρύα από το ψυγείο την επόμενη ημέρα. Έφτιαξε και έναν καπουτσίνο με τον παλιό, "παιδικό" τρόπο που περιέγραψε στην αρχή και απόλαυσε το γλυκό του στο μέγιστο!

Επομένως, αν είσαι φίλος του καφέ δοκίμασε αντί να τον πιείς να τον φας με τη μορφή ενός αρωματικού, υπέροχου καλοκαιρινού γλυκού που λιώνει στο στόμα!

You Might Also Like

2 σχόλια

  1. Καλά... Έγραψες ή καλύτερα ζωγράφισες! Φαίνεται πολύ ωραία κι επειδή στο χωριό μου όλοι πίνουν καπουτσίνο θα την φτιάξω συντόμως! 👏🌺🍽️

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχα, όλα τα έχουμε στα χωριά μας μου φαίνεται! :) Σ' ευχαριστώ πολύ αγαπητή Κική, έχω και μια τελευταία ακόμη καφεδο-συνταγή έκπληξη!

      Διαγραφή