Παγωτό γιαούρτι παρφέ με κουμ κουάτ και σιρόπι μπύρας Corfu Real Ale Special

Μαΐου 18, 2020

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni, the odd fork, odd fork

Μύρισε καλοκαίρι για τα καλά και μπορεί όλο το χρόνο να τρως παγωτό και να πίνεις μπύρα αλλά τώρα μπορεί να πει κανείς πως όχι απλώς κολλάει, επιβάλλεται! 😊
Μπύρα και παγωτό λοιπόν, ή παγωτό και μπύρα! Πως θα τα κάνεις 2 σε 1? Πριν απαντήσεις, μήπως ξέρεις τι είναι το beer float? Είναι ένα ποτήρι μπύρας συνήθως stout, με μια μπάλα παγωτού μέσα. Δηλαδή παγωτό μέσα στην μπύρα. Το Παράξενο Πιρούνι είπε να κάνει το αντίθετο, δηλαδή μπύρα μέσα στο παγωτό! Και μη νομίζεις ότι απλώς έβαλε λίγη μπύρα μέσα στην κρέμα του παγωτού όταν την ετοίμαζε με αποτέλεσμα να μη διακρίνεται στο τελικό αποτέλεσμα, όχι... Η μπύρα εδώ διακρίνεται και μάλιστα δένει και πολύ καλά! Αν το παγωτό εδώ είναι το σώμα, η καρδιά είναι η μπύρα! 
Το καλύτερο? Όλα αυτά με Κερκυραϊκά υλικά, δημιουργώντας ένα παγωτό tribute στις γεύσεις του αγαπημένου νησιού, δηλαδή Κερκυραϊκή κουζίνα όχι γνωστή ή παραδοσιακή φυσικά, αλλά Κερκυραϊκή με τον παραξενοπιρουνίσιο τρόπο (δηλαδή τον σωστό τρόπο! 😊

Υλικά: 

- 2 ασπράδια αβγών
- 150 ml αρωματικό μπυροσιρόπι * (1)
- 600 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό
- 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
- 2 κουταλιές σούπας χυμός πορτοκαλιού
- ένα σφηνάκι λικέρ κουμ κουάτ
- 2/3 κούπας κουμ κουάτ γλασέ ψιλοκομμένο (ή πορτοκάλι γλασέ αν δεν έχεις κουμ κουατ)
- μισή κούπα συμπυκνωμένη σος μπύρας * (2) 

Βάζεις σε κατσαρολάκι το μπυροσιρόπι (συνταγή ακριβώς από κάτω) και το βράζεις για 3 λεπτά. Χτυπάς τα ασπράδια μαρέγγα στο μίξερ προσθέτοντας με λεπτή αλλά συνεχόμενη ροή το ζεστό μπυροσιρόπι και χτυπάς, μέχρι να γίνει ένα αφράτο μίγμα πιο "αέρινο" από την κλασική μαρέγγα με ζάχαρη. Σταματάς το μίξερ και προσθέτεις στη μαρέγγα το γιαούρτι που το έχεις "αφρατέψει" με ένα μαλακό σύρμα - χτυπητήρι, ανακατεύεις απαλά με μια μαρίζ και προσθέτεις το ξύσμα και τον χυμό του πορτοκαλιού, το λικέρ κουμ κουάτ, καθώς και το ψιλοκομμένο κουμ κουάτ γλασέ
Στρώνεις μια φόρμα με διάφανη πλαστική μεμβράνη (ή χρησιμοποιείς φόρμα σιλικόνης αν έχεις), τοποθετείς το 1/3 του μίγματος παρφέ και ρίχνεις κουταλιές από τη συμπυκνωμένη μπυροσός, κάνοντας "νερά" με μαχαίρι (όπως κάνουν στο κέικ). Συνεχίζεις με τον ίδιο τρόπο, φροντίζοντας η τελευταία στρώση να είναι παγωτό και όχι σος. 
Τοποθετείς τη φόρμα στην κατάψυξη για 4 - 5 ώρες το λιγότερο, ξεφορμάρεις προσεκτικά και σερβίρεις το παρφέ σε φέτες.

* (1) Για το αρωματικό μπυροσιρόπι:

- 500 ml μπύρα Corfu Real Ale Special
- 500 γραμμάρια ζάχαρη
- ένα πορτοκάλι ο χυμός του, αλλά και το πορτοκαλί μέρος της φλούδας του κομμένο σε λεπτά κομμάτια
- λίγο τίλιο ξερό ή χαμομήλι αν δεν έχεις τίλιο (ή συνδυασμός τίλιου και χαμομηλιού)
- δύο με τρία φυλλαράκια φρέσκιας αρμπαρόριζας 

Βράζεις όλα τα υλικά σε κατσαρόλα για 10 λεπτά. Αποσύρεις από τη φωτιά, σκεπάζεις την κατσαρόλα και αφήνεις το σιρόπι να "ηρεμήσει" αλλά και να γίνει λίγο χλιαρό, μέχρι να το χρησιμοποιήσεις. Επειδή βγαίνει αρκετό, μπορείς να το φυλάξεις σε γυάλινο βάζο ή μπουκάλι στο ψυγείο καλά κλεισμένο και να το χρησιμοποιείς όταν/όπως θέλεις. 

* (2) Για τη συμπυκνωμένη μπυροσός: 

- 250 ml μπύρα Corfu Real Ale Special
- 120 ml αρωματικό μπυροσιρόπι
- μια γεμάτη κουταλιά σούπας κορν φλάουρ 

Σε λίγη από τη μπύρα διαλύεις το κορν φλάουρ και βράζεις όλα τα υλικά μαζί σε κατσαρολάκι και σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι το μίγμα να πήξει. Αποσύρεις από τη φωτιά και χρησιμοποιείς τη μπυροσός όταν κρυώσει.

You Might Also Like

0 σχόλια