Παγωτό κολοκυθάκι

Μαΐου 12, 2020

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni, the odd fork, odd fork, parakseno pirouni

Νόμιζες Παράξενε αναγνώστη πως μετά το παγωτό αρακά, το Παράξενο Πιρούνι θα σταματούσε? Ε, τότε δεν το ξέρεις καλά! 😊
Τα πράσινα παγωτά με βάση τα πράσινα λαχανικά έχουν και συνέχεια. Παγωτό κολοκυθάκι λοιπόν φτιαγμένο πάντα πρωτότυπα και παράξενα! Πάρε μια ανάσα, πιες και λίγο από τον καφέ σου ή τη μπύρα σου και διάβασε για το πως μπορείς να το φτιάξεις κι εσύ και να τρελάνεις κόσμο!

Υλικά:

- 450 γραμμάρια ψιλοτριμμένα, πράσινα κολοκυθάκια (το Παράξενο Πιρούνι χρειάστηκε 8 μικρά, τρυφερά κολοκυθάκια)
- 30 γραμμάρια βούτυρο
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 3 φλιτζάνια τσαγιού κρέμα γάλακτος (ή γάλα εβαπορέ πλήρες αδιάλυτο για πιο φτηνά και light!)
- από 1/4 κουταλιού γλυκού: κανέλα, γαρίφαλλο, κόλιανδρο, μοσχοκάρυδο, μαύρο πιπέρι (όλα τα μπαχαρικά σε σκόνη)
- 6 κρόκοι αβγών
- 3/4 φλιτζανιού τσαγιού ζάχαρη (το Παράξενο Πιρούνι έβαλε μαύρη για πιο πλούσια γεύση)
- το ξύσμα ενός λεμονιού 
- λίγο τριμμένο, φρέσκο τζίντζερ
- 1/4 φλιτζανιού τσαγιού μπύρα I.P.A. (το Παράξενο Πιρούνι έβαλε αυτή)

Το Παράξενο Πιρούνι ξεκίνησε σωτάρωντας για λίγα λεπτά σε μέτρια φωτιά τα τριμμένα κολοκυθάκια στο βούτυρο, μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά, να μαλακώσουν τα κολοκυθάκια και κάπως να φανεί ότι το μίγμα είχε "δέσει" (προσοχή, δεν τηγανίζεις! Μόνο να μαλακώσει και να μειωθεί σε όγκο θέλεις)
Καθώς το Παράξενο Πιρούνι σώταρε τα κολοκυθάκια, πρόσθεσε μια τσιμπιά από το αλάτι και το τριμμένο, φρέσκο τζίντζερ. Λίγο πριν αποσύρει την κατσαρόλα του από τη φωτιά, έβαλε την κρέμα γάλακτος, το υπόλοιπο αλάτι και τα μπαχαρικά ίσα - ίσα για να ζεσταθούν όλα μαζί (δεν πρέπει η κρέμα να βράσει), στη συνέχεια κατέβασε από τη φωτιά και πολτοποίησε το μίγμα στο μπλέντερ. Το σούρωσε πιέζοντάς το πολύ καλά, να βγάλει όλο το "ζουμί" του.

Το Παράξενο Πιρούνι χτύπησε καλά με σύρμα σε ένα μπολ τους κρόκους των αβγών μαζί με τη ζάχαρη και πρόσθεσε καθώς συνέχιζε να χτυπά, το πρώτο μίγμα κολοκυθιών - γάλακτος. Στη συνέχεια, τοποθέτησε το μπολ πάνω από μια μικρή κατσαρόλα με νερό που έβραζε και ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, άφησε την κρέμα να πήξει (έφτιαξε μια κρέμα custard όπως λέγεται και στη ζαχαροπλαστική).
Όταν η κρέμα απέκτησε την επιθυμητή πυκνότητα, το Παράξενο Πιρούνι κατέβασε το μπολ στο τραπέζι και σκεπάζοντάς το ερμητικά με πλαστική μεμβράνη, άφησε την κρέμα να κρυώσει τελείως. Όταν κρύωσε, πρόσθεσε το ξύσμα λεμονιού και τη μπύρα (η μπύρα το κάνει κάπως πιο ανάλαφρο, διάλεξε μια καλή αρωματική), ανακάτεψε, έβαλε σε τάπερ και το τοποθέτησε στην κατάψυξη. 

Το Παράξενο Πιρούνι έβγαζε το τάπερ με το παγωτό ανά τακτά χρονικά διαστήματα από την κατάψυξη και το χτυπούσε λίγο - λίγο στο multi για να πετύχει όσο μπορούσε μια καλή, μαλακή υφή. Το δοκίμασε την επόμενη ημέρα όπως κάνει πάντα, και διαπίστωσε ευχαριστημένο πως δεν είχε να κάνει με "κολοκύθια" παγωτό. 😊
Άκουσε το Παράξενο Πιρούνι και φτιάξε κι εσύ το παράξενο μα ταυτόχρονα πολύ ενδιαφέρον παγωτό κολοκυθάκι τώρα που θα βρεις νόστιμα, τρυφερά κολοκυθάκια στην αγορά. Κι όταν θα είναι έτοιμο, πάρε μια μεγάλη μπάλα κολοκυθένιο παγωτό την οποία θα σερβίρεις πάνω από ένα κομμάτι ζεστής, γλυκιάς παραξενοπιρουνίσιας κολοκυθόπιτας!

You Might Also Like

0 σχόλια