Μπισκότα χωρίς ζάχαρη και γλουτένη με κεχρί, στραγάλια και σταφίδες
Μαΐου 21, 2020Είναι γεγονός πως το Παράξενο Πιρούνι θυσιάζεται για το κοινό του. Με τα παγωτά των τελευταίων αναρτήσεων για παράδειγμα, κινδυνεύει να πάρει παραπανίσια κιλά και να καταστρέψει το λυγερό κορμί που με τόσο κόπο έχτισε. 😋
Γι' αυτό από σήμερα θα μπει στον ίσιο δρόμο και θα αρχίσει διατροφή και τρέξιμο. Όχι τίποτα άλλο, έχει και τα drones της ΕΛ.ΑΣ. στις παραλίες και δε θέλει να κάνει κακή εντύπωση στην Πολιτική Προστασία -πρώτη φορά που θα γνωριστούν 😃 😁
Με τα σούπερ υγιεινά, φτηνά και απλά παρακάτω υλικά, μπορείς να φτιάξεις 30 - 40 μπισκότα τα οποία διατηρούνται στο ψυγείο αρκετό καιρό και σε γλιτώνουν από το να τσιμπήσεις λιπαρά και θερμιδογόνα έτοιμα σνακ. Το Παράξενο Πιρούνι τα προτιμά στο πρωινό του αλλά μεταφέρονται εύκολα παντού και τρώγονται φυσικά όλες τις ώρες.
Υλικά:
- 2 ποτηράκια του εσπρέσο σποράκια από κεχρί
- 6 ποτηράκια του εσπρέσο νερό
- μια χούφτα μαύρες σταφίδες
- μια με δύο κουταλιές σούπας λιναρόσπορο
- μίγμα κανέλας, γαρίφαλλου και μοσχοκάρυδου σε σκόνη
- μια ώριμη μπανάνα
- μισή κούπα περίπου στραγάλια αφράτα (ή ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σου)
Βράζεις σε κατσαρολάκι σε σιγανή φωτιά με το καπάκι κλειστό το κεχρί με το νερό για 20 λεπτά περίπου μέχρι να απορροφήσει το νερό και να γίνει κολλώδες, σαν ριζότο ή σαν χαλβάς. Πέντε λεπτά πριν από το τέλος, προσθέτεις τις σταφίδες και το λιναρόσπορο. Κατεβάζεις από τη φωτιά και προσθέτεις τα μπαχαρικά. Με τα μπαχαρικά μπορείς να "παίξεις" και να βάλεις αντί για τα παραπάνω ξύσμα από λεμόνι ή πορτοκάλι, βανίλια ή ό,τι σου αρέσει! Και εννοείται πως αντί για σταφίδες μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα αποξηραμένα φρούτα της αρεσκείας σου, π.χ. cranberries, δαμάσκηνα, κτλ
Όταν κρυώσει, το μίγμα θα σφίξει κι άλλο. Προσθέτεις τη μπανάνα λιωμένη και τους ξηρούς καρπούς που επιθυμείς ψιλοτριμμένους στο multi. Το Παράξενο Πιρούνι έβαλε στραγάλια επειδή έχουν τις λιγότερες θερμίδες από όλους τους ξηρούς καρπούς και σίγουρα πολλά ωφέλιμα συστατικά.
Με τα χέρια πλάθεις μπισκότα και ψήνεις στον αέρα στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να στεγνώσουν και να πάρουν ελαφρύ χρώμα.
Αφήνεις τα μπισκότα να κρυώσουν και τα διατηρείς καλά κλεισμένα σε κουτί και στο ψυγείο.
0 σχόλια