Γλυκιά πίτα με κολοκυθάκια,
σαν γεμιστό μουστοκούλουρο

Σεπτεμβρίου 09, 2018

sweet spiced zucchini pie, kolokythopita glykia

Το Παράξενο Πιρούνι πολλές φορές όταν μαγειρεύει, έχει το εξής χαρακτηριστικό: 
Το κάνει αυθόρμητα, το κάνει πηγαία, το κάνει χωρίς σχέδιο και πρόγραμμα. Το ευχάριστο είναι πως αυτά που φτιάχνει με αυτόν τον τρόπο, συνήθως πετυχαίνουν!
Η παραπάνω γλυκιά πίτα, γευστικά φάνηκε στο Παράξενο Πιρούνι ακριβώς σαν γεμιστό μουστοκούλουρο. Έχει ελάχιστο ποσοστό λιπαρών, χαμηλές θερμίδες, είναι vegan, υγιεινή, με πολλές φυτικές ίνες και με έντονη γεύση.
Το Παράξενο Πιρούνι κυριολεκτικά την τσάκισε στο πρωϊνό μαζί με τον καφέ του!

Τι χρειάστηκε για να την φτιάξει:

Για τη ζύμη:

- μισό περίπου πακέτο φαρίνα ολικής (που φουσκώνει)
- ένα σφηνάκι ελαιόλαδο
- ένα σφηνάκι κονιάκ
- μισή κούπα ζάχαρη καρύδας
- κανέλα, γαρίφαλλο, τζίντζερ, μοσχοκάρυδο (όλα σκόνη)

Για τη γέμιση:

- 4 με 5 μικρά, τρυφερά κολοκυθάκια
- μισή με 1/3 κούπας μαύρες σταφίδες
- λίγο ηλιόσπορο
- 2 με 3 κουταλιές σούπας ζάχαρη καρύδας
- λίγο κονιάκ
κανέλα, γαρίφαλλο, τζίντζερ, μοσχοκάρυδο (όλα σκόνη)
- 2 κουταλιές σούπας περίπου κορν φλάουρ

Το Παράξενο Πιρούνι ξεκίνησε πρώτα να φτιάχνει τη γέμιση για να μαριναριστούν τα κολοκυθάκια με τα υπόλοιπα υλικά. Το μόνο που είχε να κάνει ήταν να πλύνει, να σκουπίσει, να τρίψει τα κολοκυθάκια στον τρίφτη (από την πιο χοντρή πλευρά) και να τα ανακατέψει με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης μέσα σε ένα μπολ.
Επειδή η συνταγή φτιάχτηκε αυθόρμητα, μπορεί κάποιος να δοκιμάσει και να προσθέσει ζάχαρη ανάλογα με το γούστο του, όπως και να ρυθμίσει τις ποσότητες των μπαχαρικών.

Για τη ζύμη, έβαλε στο μπλέντερ όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και χτύπησε να γίνει ένα μίγμα εννιαίο. Πρόσθεσε το αλεύρι ζυμώνοντας ελαφρά να γίνει μαλακή ζύμη που να μπορεί να απλωθεί. Χρειάστηκε να αραιώσει λίγο τη ζύμη του, οπότε σαν πονηρό εκτός από παράξενο, έβαλε λίγο από το υγρό της γέμισης για να το πετύχει.
Σε στρογγυλό ταψάκι ντυμένο με αντικολλητικό χαρτί, έβαλε τη μισή ποσότητα ζύμης την οποία άπλωσε εύκολα χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά του, έστρωσε τη γέμιση και σκέπασε με την υπόλοιπη ζύμη. Έκανε μικρές τρυπούλες στην επιφάνεια για να φεύγει ο ατμός και να στεγνώσει κατά το ψήσιμο και η γέμιση.

Τέλος, το Παράξενο Πιρούνι έψησε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 180 βαθμούς για μισή ώρα περίπου, ή μέχρι να βυθίσει ένα μαχαίρι στη ζύμη στην άκρη του ταψιού και το μαχαίρι να βγαίνει καθαρό.
Έκοψε την πίτα του χλιαρή. Τα κολοκυθάκια πολύ δύσκολα μπορεί να τα καταλάβει κάποιος, είναι πάρα πολύ πιθανό να νομίσει ότι τρώει μηλόπιτα και μάλιστα μηλόπιτα με ζύμη μουστοκούλουρου (ή έστω ζύμη vegan κουλουριού κανέλας). Επομένως, αν έχεις τίποτα μικρά πιρουνάκια στο σπίτι και θέλεις να τα ξεγελάσεις να φάνε τα πράσινα λαχανικά τους, αυτή η γλυκιά και σίγουρα παράξενη κολοκυθόπιτα είναι για σένα!


You Might Also Like

8 σχόλια

  1. Τι λες τώρα;;;
    Αλλά να σου πω Σκοτεινούλα μου, ότι αφού και το σοκολατένιο κέικ με παντζάρια, αλλά και το καροτένιο κέικ με σταφίδες και καρύδια μου αρέσουν, γιατί να μην μου αρέσει ένα μουστοκουλουρένιο κέικ με κολοκυθάκια!!! Θα την κάνω την απόπειρα σίγουρα... Καλή Εβδομάδα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ Πηνελόπη μου! Είμαι σίγουρη πως αν την κάνεις την απόπειρα θα προσθέσεις και κάτι δικό σου, κάτι θα αλλάξεις, θα το εξελίξεις το γλυκό γενικότερα! Καλή βδομάδα και καλή δύναμη με όλα εύχομαι!

      Διαγραφή
  2. ''Παραξενο πιρουνι'' καπου διαβασα οτι εισαι η dark chef!!! Αλήθεια τώρα?
    Πολυ χάρηκα, ηταν ευχάριστη εκπληξη. Μπράβο!! Το παλιο σου μπλογκ επαθε κατι γιατι θυμαμαι που προσπαθουσα να μπω και εβγαζε κατι περιεργα..
    Καλως ηρθες παλι λοιπόν ;)

    Ωραία συνταγή. τα κολοκυθακια ξερω οτι δεν φαινονται και κανουν αφρατο το κεικ. Κι ειναι και μυρωδάτο.

    Φιλια πολλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αλήθεια, εγώ είμαι! Το blog το κατάπιε η σκοτεινιά, άστα είναι μεγάλη και πονεμένη ιστορία...
    Όπως και να 'χει, είμαι και πάλι εδώ, με άλλο όνομα αλλά με την ίδια "χάρη" :)
    Δεν ξέρω αν σας βρω πάλι όλες αλλά χαίρομαι που σας ξαναβρίσκω έστω και λίγες - λίγες!!
    Τώρα για τη συνταγή, χμμ, δεν είναι ακριβώς κέικ, πιο πολύ τάρτα/πίτα θυμίζει αλλά χωρίς να ξέρω κι εγώ πως ακριβώς, η ζύμη βγήκε όντως μουστοκουλουρένια!
    Φιλιά κι από μένα, να είσαι καλά! Θα τα λέμε συχνά τώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλά έχεις κάτι ιδέες... μοναδικές!!!!!!!! Darkούλα μου είσαι φοβερή!!! Πρέπει να έγινε πεντανόστιμη αυτή η... ταρτόπιτα ή όπως αλλιώς ...μόνον που σκέφτομαι την γεύση και το άρωμά της τρελλαίνομαι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Κική μου, να είσαι καλά! Εκτός από τα μπαχαρικά, έδωσε πολύ ωραία γεύση και η ζάχαρη καρύδας την οποία πρόσφατα χρησιμοποίησα πρώτη φορά. Καλό Σ/Κ εύχομαι!

      Διαγραφή