Γεμιστά κολοκυθάκια, η αποδόμηση
ή κολοκυθόπιτα σαν γεμιστά

Σεπτεμβρίου 02, 2018

kolokythopita me ryzi, gemista kolokythakia, dhmiourgika kolokythakia

Το Παράξενο Πιρούνι ήταν κάποτε κι αυτό μικρό πιρουνάκι και όχι τόσο παράξενο. Τότε τσίμπαγε τα φαγητά που έφτιαχνε όχι το ίδιο, αλλά η μαμά του. Το αγαπημένο του μαμαδίστικο φαγητό λοιπόν, ήταν τα γεμιστά.
Το μαλακό (ίσως και λιιίγο λασπωμένο, έτσι του άρεσε) ρύζι με τα αρώματα των καλοκαιρινών λαχανικών και του φρέσκου δυόσμου ή βασιλικού, ήταν -και είναι ακόμα- για το Παράξενο Πιρούνι, η επιτομή του comfort food. 
Έτσι, έχοντας λαχταρήσει τα γεμιστά της μαμάς του και έχοντας παράλληλα βρει πολλά φρέσκα κολοκυθάκια, σκέφτηκε να κάνει μ' αυτά κάτι που θα θυμίζει γεμιστά, θα έχει κάτι μαμαδίστικο, θα είναι όμως και παράξενο -γιατί πολύ απλά, δε γίνεται να μην είναι.

Αναλυτικά, χρησιμοποίησε:

- ελαιόλαδο
- ένα κρεμμύδι
- μια σκελίδα σκόρδο
- αλάτι, πιπέρι, λίγο ξερό δυόσμο
- γύρω στο μισό πακέτο ρύζι καρολίνα
- 2 καρότα
- μια χούφτα μαύρες σταφίδες
- λίγο ηλιόσπορο
- ένα ματσάκι άνηθο
- κολοκυθάκια (όσα χρειάστηκαν)
- λίγο ακόμα ελαιόλαδο, ξερό δυόσμο, αλάτι + πιπέρι

Το Παράξενο Πιρούνι αρχικά έπλυνε το ρύζι του, το σούρωσε και το τσιγάρισε ελαφρά με λίγο ελαιόλαδο μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα, αλάτι, πιπέρι και λίγο δυόσμο ξερό (γιατί δεν είχε φρέσκο). Πρόσθεσε διπλάσια ποσότητα νερού (να σκεπάζει καλά το ρύζι), το άφησε να πάρει μια βράση και στη συνέχεια πρόσθεσε τα καρότα τριμμένα, τις σταφίδες και τον ηλιόσπορο (θα έβαζε κουκουνάρι, αλλά δεν είχε).
Όταν το ρύζι έβρασε, το Παράξενο Πιρούνι ξεσκέπασε την κατσαρόλα και ανακατεύοντας συχνά με ξύλινο κουτάλι άφησε τα υγρά να εξατμιστούν. Τελευταία στιγμή πριν κατεβάσει το ρύζι από το μάτι, έβαλε και τον άνηθο ψιλοκομμένο.

Και το παράξενο σχετικά με την μέχρι τώρα απλή συνταγή του, είναι αυτό: Αφού έπλυνε καλά τα κολοκυθάκια του, πήρε το ξεφλουδιστήρι λαχανικών (a.k.a. peeler) και έκοψε φαρδιές αλλά λεπτές λωρίδες κολοκυθιού. Τις έστρωσε σε λαδωμένο ορθογώνιο πυρέξ με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να καλύπτουν τον πάτο και τα πλαϊνά του ταψιού. Λάδωσε ελαφρά, πασπάλισε με αλάτι, πιπέρι και ξερό δυόσμο και έψησε για 10 - 15 λεπτά, να μαλακώσουν τα κολοκυθάκια, όχι όμως να γίνουν και τραγανά.
Πάνω από τα κολοκυθάκια έστρωσε το ρύζι του, κάλυψε όλη την επιφάνεια πάλι με λωρίδες κολοκυθιού, λάδωσε, αλατοπιπέρωσε, πασπάλισε με δυόσμο ξερό και έψησε σε φούρνο με αέρα στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα τα κολοκυθάκια.

Το Παράξενο Πιρούνι άφησε το φαγητό του να κρυώσει καλά για μισή ώρα περίπου, και στη συνέχεια το έκοψε σε τετράγωνες μερίδες και το δοκίμασε ευχαριστημένο. Η μαλακή υφή του ρυζιού και η ήπια γεύση του καρότου και των κολοκυθιών κοντραριζόταν όσο έπρεπε από την ένταση του πιπεριού και του ξερού δυόσμου και μαζί με τη γλύκα από τις σταφίδες και τη φρεσκάδα του άνηθου, το σύνολο δικαίωσε το Παράξενο Πιρούνι πέρα για πέρα.
Θεώρησε ότι ήταν τόσο μαμαδίστικο, καλοκαιρινό μα και παράξενο όσο το ήθελε και το απόλαυσε δεόντως μαζί με δροσερό, λευκό κρασί (ταιριάζουν μια Μαλαγουζιά ή ένα Μοσχοφίλερο).

You Might Also Like

2 σχόλια

  1. Καλημέρα παράξενο πιρούνι μου! Πράγματι αποδομημένα τα γεμιστά σου ή αλλιώς κολοκυθόπιτα αλλά τόσο νόστιμα. Κι εγώ το ρύζι το θέλω, ειδικά στα γεμιστά, λίγο λασπωμένο γιατί μου φαίνεται πολύ πιο νόστιμο!
    Γεια στα χέρια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Κική μου! Σ' ευχαριστώ πολύ! Έχουμε και τα ίδια γούστα λοιπόν στα γεμιστά, χαίρομαι! Καλή βδομάδα, φιλιά!

      Διαγραφή