Τσουρέκι γεμιστό με καφέ και καρύδια

Απριλίου 30, 2021

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Ύστερα από τη νηστεία ή τη vegan ισορροπημένη διατροφή αν προτιμάς, το Παράξενο Πιρούνι ξαναχτυπά με κάτι γλυκό, αμαρτωλό και θερμιδογόνο. Γιορτή χωρίς γλυκό δε γίνεται εξάλλου. Όπως δε γίνεται και Πάσχα χωρίς κουλουράκια και τσουρέκι. Κάθισε αναπαυτικά και διάβασε με προσοχή, γιατί αυτό το τσουρέκι δεν είναι σαν τα άλλα!

Για ένα μέτριο τσουρέκι:

- 300 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή για τσουρέκια
- 50 γραμμάρια ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (8 γραμμάρια καθαρό βάρος)
- μισό φακελάκι κακουλέ (κοπανισμένα τα σποράκια στο γουδί, να γίνουν σκόνη)
- 1 κρόκο αβγού σε θερμοκρασία δωματίου
- 50 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος λιωμένο
- γάλα χλιαρό όσο πάρει (περίπου ένα ποτηράκι κρασιού)
- 2 κουταλάκια γλυκού στιγμιαίο καφέ
- 2 βανίλιες (προαιρετικά)
- μισή κούπα μαύρη ζάχαρη
- ένα κουταλάκι γλυκού στιγμιαίο καφέ
- 2 κουταλιές βούτυρο
- μίγμα από κανέλα, γαρίφαλλο, μοσχοκάρυδο, τζίντζερ (όλα σκόνη)
- καρύδι χοντροτριμμένο

Ξεκινάς προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 40 βαθμούς με αέρα. Στον πάτο του φούρνου τοποθετείς ένα ταψάκι με ζεστό νερό. Διαλύεις τη μαγιά σε λίγο ζεστό νερό μέσα σε μια κούπα (να βυθίζεις μέσα το δάχτυλό σου και να ζεσταίνεσαι χωρίς να καίγεσαι) μαζί με ένα κουταλάκι από τη ζάχαρη. Το μίγμα θα γίνει σαν γάλα -κατά κάποιο τρόπο- στην όψη και τοποθετείς την κούπα μέσα στον αναμμένο φούρνο για 30 - 40 λεπτά μέχρι το μίγμα να διπλασιαστεί σε όγκο, να αφρίσει και να φουσκώσει. Εννοείται πως πρέπει να διαλέξεις μια μεγάααλη κούπα! 😊

Στη συνέχεια, μέσα σε ένα άλλο μεγάλο μπολ τοποθετείς το αλεύρι, την υπόλοπη ζάχαρη, το κακουλέ, τις βανίλιες, το λιωμένο βούτυρο, τον κρόκο αβγού, το γάλα χλιαρό όπου έχεις διαλύσει μέσα τον στιγμιαίο καφέ και το μίγμα με τη φουσκωμένη μαγιά. Ζυμώνεις στην αρχή με το χέρι, μετά αν έχεις μίξερ με γάντζους ζυμώματος αφήνεις το μίγμα εκεί να δουλευτεί μέχρι να γίνει εύπλαστο. Αν χρειαστεί, προσθέτεις χλιαρό γάλα ή έξτρα αλεύρι μέχρι να γίνει σωστό, λείο και μαλακό ζυμάρι.

Θα γίνει λοιπόν μια ωραία μπάλα ζύμης την οποία βάζεις στον φούρνο, ξανά στους 40 βαθμούς με αέρα. Φρόντισε το μπολ που θα βάλεις τη μπάλα ζύμης να είναι μεγάλο γιατί καθώς θα φουσκώνει θα διπλασιαστεί. Σκεπάζεις και κλείνεις το μπολ με διαφανή μεμβράνη, το τοποθετείς επάνω στη σχάρα του φούρνου και στον πάτο βάζεις ξανά ένα ταψάκι με ζεστό νερό. Αφήνεις για μία με μιάμιση ώρα τη ζύμη έτσι μέσα στο φούρνο να φουσκώσει. 

Όταν περάσει η ώρα και το ζυμάρι έχει φουσκώσει το βγάζεις από το φούρνο, το ξαναζυμώνεις λίγο και το ανοίγεις πάνω σε λαδόκολα σε ένα ορθογώνιο σχήμα.

Για τη γέμιση ανακατεύεις τη μαύρη ζάχαρη με τα μπαχαρικά, τον καφέ, το βούτυρο και προσθέτεις τριμμένο καρύδι, τόσο έτσι ώστε να σχηματιστεί μια πάστα που θα την απλώσεις με προσοχή πάνω στο ανοιγμένο ζυμάρι και με ακόμα μεγαλύτερη προσοχή θα ρολάρεις, θα κλείσεις καλά τις άκρες, θα αλείψεις την επιφάνεια με λίγο λιωμένο βούτυρο (αν θες, αυτό γίνεται για να είναι πιο λεία η επιφάνεια) και θα ξανατοποθετήσεις το τσουρέκι μέσα στον φούρνο στους 40 βαθμούς για άλλη μια ώρα μέχρι να ξαναφουσκώσει.

Τέλος, γυρίζεις τον φούρνο στην κλασική θερμοκρασία των 180 βαθμών (πάντα με αέρα εννοείται) και ψήνεις για 20 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ χρώμα.

Το τσουρέκι αυτό γίνεται νοστιμότατο και φουλ αρωματικό, ειδικά αν είσαι coffee lover που λένε και στο χωριό του Παράξενου Πιρουνιού, έστω κι αν δεν πήγε φέτος το Πάσχα. Κι επειδή το Παράξενο Πιρούνι φλυάρησε αρκετά, γκρίνιαξε και λίγο στο τέλος και -κυριολεκτικά- σου τα έκανε τσουρέκια, σε χαιρετά προς το παρόν και υπόσχεται να επιστρέψει δριμύτερο και (επιτέλους!) καλοκαιρινό σε λίγο καιρό! 😘

You Might Also Like

0 σχόλια