Άγρια σπαράγγια στο φούρνο

Απριλίου 01, 2021

paraxeno pirouni, παράξενο πιρούνι

Όποιος παρακολουθεί τούτο εδώ το ταπεινό μα ταυτόχρονα καταπληκτικό και γεμάτο συγκινήσεις ιστολόγιο, ξέρει μάλλον ήδη πόσο αρέσουν στο Παράξενο Πιρούνι τα λαχανικά - χορταρικά και γενικά όλα αυτά που κοινώς αποκαλούνται "πρασινάδες". Το Παράξενο Πιρούνι έχοντας μεγαλώσει σε ένα καταπράσινο νησί του Ιονίου, ίσως να μη μπορούσε να κάνει κι αλλιώς. 😊

Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, η φύση και το πράσινο ειδικά τώρα που έρχεται σιγά - σιγά η άνοιξη αποτελεί καταφύγιο, παρηγοριά και ασφαλώς ψυχοθεραπεία. Μια βόλτα στο βουνό αρκεί για να φτιάξει η μέρα και η διάθεση του Παράξενου Πιρουνιού. Όταν στο βουνό κάνει και ευχάριστες γνωριμίες, ε τότε δεν θέλει τίποτα άλλο! Κάποιοι καλοί άνθρωποι που γνώρισαν και συμπάθησαν το Παράξενο Πιρούνι του χάρισαν άγρια σπαράγγια, φρεσκότατα, τρυφερά και κατευθείαν μαζεμένα από το βουνό! Το Παράξενο Πιρούνι τα ήξερε κι απ' το νησί του όπου στην Κερκυραϊκή διάλεκτο λέγονται "οβριές", όμως δε φανταζόταν πως θα φύτρωναν μόνα τους και στον Υμηττό!

Η χαρά του ήταν μεγάλη και για να φτιάξει κάτι πιο "παράξενο" με αυτά, σκέφτηκε να προσπεράσει τα συνηθισμένα σπαράγγια βραστά ή και ωμά σαλάτα, ή την επίσης γνωστή ομελέτα με σπαράγγια. Δεν ήθελε βέβαια να κάνει και τίποτα πολύ σύνθετο, καθώς αν έχεις μια καλή και φρέσκια πρώτη ύλη, καλύτερα να μην την πολυπαιδέψεις ανακατευοντάς τη με άλλα υλικά και μπερδεύοντας γεύσεις. 

Επομένως σκέφτηκε να φτιάξει κάτι πολύ απλό και νόστιμο, σε "μεζεδάκι" φάση. Έτσι όπως είχε το ματσάκι του έτοιμο πλυμμένο και σχετικά στεγνωμένο, το ανακάτεψε με λίγο ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, αλάτι, ελάχιστο πιπέρι, περισσότερη ξερή ρίγανη και σκορδάκι λιωμένο και το έβαλε σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος πάνω σε ταψί. Έψησε στο φούρνο με αντιστάσεις μέχρι να δει ότι τα σπαράγγια (ή... οβριές 😉) μαλάκωσαν και κάποια είχαν αρχίσει να παίρνουν χρώμα. 

Τρώγονται ζεστά αλλά και κρύα σαν μεζεδάκι και είναι το τέλειο συνοδευτικό για ξηρό ροζέ ή λευκό κρασί αλλά και για τσίπουρο - τσικουδιά, καθώς το Παράξενο Πιρούνι θεωρεί πως η πικάντικη, πικρίζουσα γεύση τους είναι η ιδανική για να "παντρευτεί" με άγλυκο αλκοόλ.                                                                         Τα απλά και χορτοφαγικά - νηστίσιμα τσιμπήματα δεν τελειώνουν εδώ όμως, συνεχίζονται με όρεξη και χαρά, άρα stay tuned! 😉

You Might Also Like

0 σχόλια