Ζυμαρικά χαρουπιού με βίγκαν κρεμώδη σάλτσα μανιταριών και κολοκύθας

Απριλίου 23, 2021

paraxeno pirouni, παράξενο πιρούνι

Κι άλλο χορτοφαγικό πιάτο, ουσιαστικά πρόκειται για μια σάλτσα πλούσια και κρεμώδη που όμως περιέχει φυτική κρέμα γάλακτος από γάλα αμυγδάλου, την οποία το Παράξενο Πιρούνι ήθελε πολύ να δοκιμάσει.


Με αφορμή την αγορά αυτής της κρέμας λοιπόν, τα υπόλοιπα ήρθαν από μόνα τους -ως συνήθως! 😊
Μια άλλη πρόσφατη αγορά ήταν τα ζυμαρικά από αλεύρι  χαρουπιού, τα οποία επίσης το Παράξενο Πιρούνι αγόρασε και δοκίμασε πρώτη φορά.

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Το Παράξενο Πιρούνι χρησιμοποίησε έτοιμα αποξηραμένα μανιτάρια του δάσους ανάμικτα σε σακουλάκι, τα οποία μούλιασε σε ζεστό νερό για καμιά ώρα. 
Σε κατσαρόλα με ελαιόλαδο σώταρε ένα κρεμμύδι και μια σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένα, έβαλε τα μανιτάρια σουρωμένα από το νερό τους, 4 - 5 κόκκους μπαχάρι, 2 γαρίφαλλα, θυμάρι αποξηραμένο, κόκκινο και μαύρο πιπέρι, λίγο μοσχοκάρυδο, λίγη κανέλα, μια μικρή κόκκινη αποξηραμένη πιπερίτσα και ένα φύλλο δάφνης. Σώταρε όλα αυτά τα υλικά μαζί με ένα πελτεδάκι (τη μίνι συσκευασία των 70 γραμμαρίων) και έσβησε με λίγο κονιάκ. 
Αφού το αλκοόλ εξατμίστηκε, το Παράξενο Πιρούνι πρόσθεσε το νερό των μανιταριών και ένα σακουλάκι με έτοιμα καθαρισμένα κυβάκια φρέσκιας κολοκύθας. Χαμήλωσε τη φωτιά, σκέπασε την κατσαρόλα του και άφησε τα υλικά να σιγοβράσουν για μισή περίπου ώρα, έτσι ώστε να μαλακώσουν. 
Ύστερα ξεσκέπασε, δυνάμωσε τη φωτιά ξανά και όταν τα περισσότερα υγρά είχαν εξατμιστεί, πρόσθεσε και την κρέμα αμυγδάλου. Ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα, το Παράξενο Πιρούνι απέσυρε την κατσαρόλα από τη φωτιά όταν είδε πως η σάλτσα του είχε γίνει πορτοκαλί, πηχτή και κρεμώδης.

Ενώ ανακάτευε τη σάλτσα του το Παράξενο Πιρούνι σε άλλη κατσαρόλα έβραζε παράληλα τα ζυμαρικά του. Η σάλτσα αυτή η οποία θύμισε και κάπως εξωτικό κάρυ με γάλα καρύδας στο Παράξενο Πιρούνι, θα πηγαίνει επίσης τέλεια με ρύζι μπασμάτι.
Σερβίρεις χωρίς τυρί (είναι τόσο πλούσια η σάλτσα που δεν το χρειάζεται) και απολαμβάνεις ένα ακόμα χορταστικό, χορτοφαγικό -ή νηστίσιμο αν προτιμάς- γεύμα!

You Might Also Like

0 σχόλια