Αρωματικά ρεβύθια φούρνου με σταφίδες, κουκουνάρι και πορτοκάλι
Απριλίου 27, 2021Τα όσπρια είναι αναμφίβολα οι βασιλιάδες της νηστείας. Γεμάτα καλά, ωφέλιμα πράγματα για τον οργανισμό σου, σε γεμίζουν ενέργεια και σε χορταίνουν και δε γίνονται απαραίτητα σούπα, όλοι το ξέρουν αυτό 😏
Ρεβύθια λοιπόν! Ρεβύθια με τον παραξενοπιρουνίσιο τρόπο φυσικά, φουλ στα αρώματα και ανοιξιάτικα όσο δεν πάει! 😊🌸
Υλικά για 4 μερίδες περίπου:
- 1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ρεβύθια
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- ένα ματσάκι φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
- το ξύσμα από μισό πορτοκάλι και ο χυμός από ένα ολόκληρο
- 3 κουταλιές της σούπας ξανθές σταφίδες μουλιασμένες για αρκετή ώρα (κι από το βράδυ ακόμα) σε ένα ποτηράκι κρασί
- 2 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού σπόροι από κόλιανδρο κοπανισμένοι στο γουδί
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού σπόροι από γλυκάνισο κοπανισμένοι στο γουδί
- λίγο κύμινο σε σπόρους, κοπανισμένο επίσης
- αλάτι, πιπέρι
- 1/3 φλιτζανιού τσαγιού σησαμέλαιο
Μουλιάζεις τα ρεβύθια από το βράδυ όπως κάνεις συνήθως όταν βράζεις ρεβύθια μαζί με μια κουταλιά σούπας χοντρό αλάτι (ένα μυστικό για να βράσουν καλά). Την επόμενη μέρα τα σουρώνεις, τα ξεπλένεις και τα βράζεις σε κατσαρόλα ή χύτρα μαζί με 2 – 3 κλαδάκια δεντρολίβανο (τους ταιριάζει απίστευτα!).
Τα σουρώνεις όταν βράσουν κρατώντας λίγο από το ζουμί τους και τα ανακατεύεις μαζί με τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον ψιλοκομμένο δυόσμο, το χυμό και το ξύσμα από το πορτοκάλι, τις σταφίδες μαζί με το κρασί στο οποίο μούλιασαν (προτίμησε ένα ελαφρύ αρωματικό λευκό όπως το μοσχοφίλερο, ή ένα φρουτώδες ροζέ), το κουκουνάρι, τα μπαχαρικά, αλάτι, πιπέρι και το σησαμέλαιο. Αν δε θες να χρησιμοποιήσεις σησαμέλαιο, μπορείς να προσθέσεις ελαιόλαδο το οποίο θα έχεις αφήσει για κάποιες μέρες μέσα σε ένα γυάλινο βαζάκι μαζί με φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιού (όχι το άσπρο μέρος της φλούδας). Προσθέτεις και λίγο από το νερό των ρεβυθιών που κράτησες και βάζεις τα ρεβύθια σε ταψί.
Καλύπτεις με αλουμινόχαρτο και ψήνεις στους 180 βαθμούς σε φούρνο με αέρα για περίπου 45 λεπτά.
Προς το τέλος, βγάζεις το αλουμινόχαρτο έτσι ώστε τα πολλά υγρά να εξατμιστούν και το φαγητό να πάρει λίγο χρώμα, ανακατεύοντας συχνά με ένα κουτάλι για να ψηθεί το φαγητό καλά και να μείνει μόνο με το λάδι του.
0 σχόλια