Μπισκότα νηστίσιμα με μέλι, σύκα και μπύρα Ionian Epos

Απριλίου 09, 2021

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Αν τίποτα από όλα αυτά τα παράλογα δεν είχε γίνει, αν τρώγαμε και πίναμε ελεύθερα όταν και ΟΠΟΥ θέλαμε, αν κάναμε ταξίδια, γνωριζόμασταν, μιλούσαμε, αγγιζόμασταν και αγκαλιαζόμασταν σαν ζωντανά πλάσματα, που θα ήθελες να βρίσκεσαι?
Το Παράξενο Πιρούνι θα σου πει ευθύς αμέσως: Κάπου με πράσινο και γαλάζιο μαζί, κάπου με βουνό αλλά και θάλασσα, κάπου που η δροσιά και η ζέστη εναλλάσσονται έτσι όπως η σκιά διαδέχεται τον ήλιο και η γλύκα του μελιού την πικράδα του λυκίσκου... Μπύρα και μπισκότα, μπύρα ΜΕ μπισκότα, το αγαπημένο νησί στο φόντο και η παραξενοπιρουνίσια σκέψη και καρδιά, είναι ήδη μακριά...

Υλικά για 3 ταψιά μπισκοτάκια (ναι, βγαίνουν πολλά!):

- 6 με 8 σύκα αποξηραμένα
- 1 μπουκάλι (330 ml) Κερκυραϊκή μπύρα Ionian Epos
- 1 κούπα μέλι
- 3/4 κούπας ηλιέλαιο
- μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- ξύσμα από μισό πορτοκάλι
- ξύσμα από μισό λεμόνι
- 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
- 1 κούπα καρύδια χοντροτριμμένα
- αλεύρι που φουσκώνει όσο πάρει (μισό κιλό, ίσως και λίγο παραπάνω)

Ψιλοκόβεις τα σύκα. Τα σκεπάζεις με τη μπύρα (όση χρειάζεται για να καλύπτονται) και τα αφήνεις για 3 ώρες το λιγότερο για να μουλιάσουν καλά και να μαλακώσουν. Τα σουρώνεις.
Η μπύρα όπου μούλιασαν τα σύκα πρέπει να βγαίνει λίγο λιγότερο από μια κούπα, οπότε συμπληρώνεις με Ionian Epos, έτσι ώστε να έχεις μια κούπα γεμάτη.
Διαλύεις στη μπύρα το μέλι και προσθέτεις ανακατεύοντας το ηλιέλαιο, τη σόδα, την κανέλα και το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού.
Ρίχνεις αλεύρι μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη σαν για κουλουράκια που να μην κολλάει και τέλος προσθέτεις τα ψιλοκομμένα σύκα και τα καρύδια.
Προσοχή όμως, λόγω του μελιού η ζύμη είναι δύσκολο να μην κολλάει καθόλου στα χέρια και να πλάθεται σαν κουλουράκι, οπότε με δύο ίδια κουταλάκια γλυκού που θα τα βουτάς κάθε τόσο σε νερό, φτιάχνεις μπισκοτάκια τα οποία μοιάζουν πάρα πολύ με αφράτα cookies!

Τα τοποθετείς σε ελαφρά λαδωμένο ταψί και ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 180 βαθμούς για 5 - 10 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν λίγο, να σχηματιστούν και να πάρουν ένα ξανθό χρώμα.

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Γίνονται αρκετά μαλακά με "ψωμένια" υφή, και κρατάνε έτσι για κάποιο καιρό καλά κλεισμένα σε κουτί.
Φοβερά με ελληνικό καφέ, τσάι και -εννοείται- κάνουν πολύ καλό food pairing μαζί με τη "μαμά" τους, την Ionian Epos 😉

You Might Also Like

0 σχόλια